Izvor: bankar.me | Petak, 19.02.2021.| 14:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kako da znate da li će vam se investicija isplatiti?

(Foto: Pixabay.com/Steve Buissinne)
Dobri planovi i projekti treba da budu merljivi, tako da je preporučljivo da proverite isplativost svake nove ideje i ulaganja.

Provjerom isplativosti zapravo osiguravate da vaša investicija neće biti promašaj i da ćete obezbijediti izvjesnu dobit, a to se ostvaruje upoređivanjem ukupnih ulaganja i očekivanog prihoda. Analiza isplativosti najprije treba da se usmjeri na ocjenjivanje ideje sâmog projekta, a potom na finansijski plan. Postoji nekoliko koraka kroz koje treba proći.

Istraživanje tržišta

Poslovna strategija umnogome zavisi od ponude i potražnje na tržištu i zato je važno da imate provjerene informacije, piše portal Naša mreža.

Primarne i sekundarne informacije

Prikupljanje primarnih informacija podrazumijeva razgovore sa kompanijama i stručnjacima. Tom prilikom analizirate postojeća iskustva. Analiza sekundarnih informacija treba da obuhvati izvještaje i podatke o poslovanju kompanije, carinske deklaracije, kao i statističke preglede.

Istraživanje ciljne grupe

Kako biste došli do tržišne potražnje, neophodno je da istražite potrebe potrošača. U ovoj fazi biste mogli da uključite neku anketu ili intervju, koje biste potom pretočili u kvantitativne podatke koji moraju biti objektivni. Ovo istraživanje je od značaja jer približava model ponašanja potrošača i govori vam kako da se obraćate svojoj ciljnoj grupi.

Biznis plan

Razrada biznis plana mora da sadrži detaljnu izradu finansijskog plana (početna ulaganja, fiksni i varijabilni troškovi, ulaganje u promociju i prodaju). Neizostavni dio analize isplativosti čini procjena dinamike prihoda. Prodaja mora da bude dovoljna za pokrivanje propratnih troškova, u suprotnom mora da se unaprijedi proces proizvodnje, marketinga i prodajne politike.

Istraživanje prodajnog potencijala

Putem ovog istraživanja vrši se prognoza prodaje, a pouzdanost dobijenih podataka ukazuje na isplativost svega što ste preduzeli prije izlaska na tržište. Na ovaj način uočavate moguće slabe tačke projekta koje možete blagovremeno da otklonite.

Analiza finansijskog rezultata

Isplativost projekta pokazuje se upoređivanjem troškova organizacije, marketinga, komunikacije i prodaje sa očekivanom zaradom. Posmatraju se period neto investiranja, mjesečni prihodi i tačka profitabilnosti. Dobar projekat je onaj koji nam u što kraćem periodu vraća početnu investiciju. Posmatramo neto sadašnju vrijednost – to je razlika između sadašnje vrijednosti neto novčanog priliva (priliva iz ekonomskog toka projekta) i sadašnje vrijednosti ulaganja u projekat, tj. vrijednosti investicije. Neto sadašnja vrijednost treba da bude pozitivna ili jednaka nuli i to je ujedno kriterijum za internu stopu rentabilnosti pri kojoj realizacija projekta ne donosi ni gubitke ni dobitke.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE