NavMenu

Kako poslovni sektor može pomoći sebi u vrijeme krize

Izvor: Klix Petak, 13.11.2020. 08:05
Komentari
Podeli

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Poslovni sektor koji je u ovo vrijeme krize ponajviše prepušten sam sebi, ispred sebe ima najtežu zimu u periodu od završetka rata. Nove restrikcije uz ionako tešku korona-krizu te pasivnost vlasti tjeraju ljude da se uzdaju "u se i u svoje kljuse".

Krizu treba shvatiti kao šansu, a da to nije samo floskula već odrednica u poslovanju, smatra Dženan Kulović s Ekonomskog fakulteta u Zenici.

- Ključan je krizni menadžment koji treba biti uspostavljen kao pomoćna funkcija u svim poslovnim subjektima, a nastupanjem krize treba preuzeti ključnu ulogu. Njegova zadaća je da dnevno prati ključne pokazatelje poslovanja, te planira odgovor na uočene neplanirane promjene i odvažno poduzima potrebne akcije - kaže Kulović, te napominje kako su problemi u upravljanju dominantni u svim segmentima poslovanja, a da to posebno dolazi do izražaja tokom krize.

Kriza tjera ljude da kreativnije razmišljaju, a nekad se spas nalazi i u novim formama biznisa.

- Ovo vrijeme promijenilo je način života, uvelo neke posve nove potrebe, neke ljude učinilo ovisnijim o drugim ljudima ili uslužnom sektoru. Poslovni ljudi te promjene moraju prihvatiti i na bilo koji način pokušati iskoristiti u prilagođavanju svog postojećeg poslovnog modela ili kreiranju nekih potpuno novih oblika - kazao je Kulović.

Nebitno koja je industrija ili tržište, svaka firma i pojedinac u svojim rukama imaju mogućnost da budu proaktivni, agilni, ofanzivni i hrabri, kazao je za Klix.ba Tarik Kadrispahić, direktor konsultantske kuće Targer.

- Od sjedenja skrštenih ruku i kukanja nema ništa. Neko može npr. iskoristiti višak kapitala, neko dobre kontakte, a neko se u najmanju ruku može baviti unutrašnjom organizacijom procesa. Oni najbolji će iz krize sigurno izaći znatno jači, jer u krizama se lomi situacija, karte se dijele iznova. Današnji tržišni lideri su svoje pozicije stekli uglavnom tokom raznih kriza - kaže Kadrispahić.

Ekonomista Nihad Ahmić smatra da kompanije u ovo vrijeme treba da identifikuju vrste kriza s kojima se mogu suočiti, da odrede njihovu vrijednost i pripreme se na njih.

- Ako žele biti uspješni u identifikaciji i upravljanju kriznim situacijama, potrebno je osposobiti tim menadžera koji će svojim znanjima i iskustvom pridonijeti uspješnijem savladavanju problema, odnosno potrebno je posjedovati krizni menadžment - kaže Ahmić.

Dodaje i kako treba odabrati zadatke kriznog menadžmenta, odnosno, identifikovati, proučiti i predvidjeti moguće krizne situacije, uspostaviti posebne načine koji će kompaniji omogućiti sprečavanje krize ili učinkovitu reakciju i njeno uspješno rješavanje.

- Krizni menadžment je bolji i učinkovitiji ukoliko je krizna strategija određena pravovremeno - jasan je zaključak.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.