NavMenu

Šest najboljih poslovnih knjiga u 2020. - Dobre lekcije o rukovođenju kompanijom tokom kriza

Izvor: Startit Subota, 10.10.2020. 10:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Maglara/shutterstock.com)Ilustracija
U najužem izboru za McKinsey nagradu za najbolju poslovnu knjigu godine našlo se šest ostvarenja koja nude dobre lekcije za fleksibilnost u rukovođenju kompanijama tokom kriznih perioda.

Tri knjige iz užeg izbora se fokusiraju na pojedinačne kompanije, dvije nude uvide u kapitalizam, a jedna pokazuje kako je tehnologija uticala na rad. Ovogodišnji autori u najužem izboru su dobitnik Nobelove nagrade, izvršni direktor, univerzitetski profesori, novinari i ekonomisti.

1. No Filter: The inside story of Instagram

Sara Frajer

Knjiga prati uspon Instagrama od aplikacije za prikazivanje fotografija do kulturološkog fenomena koji oblikuje način na koji jedemo, zabavljamo se, oblačimo i živimo, a usput je stvorila novu industriju "influencera".

2. No Rules Rules: Netflix and the Culture of Reinvention

Rid Hejstings i Erin Majer

Ova knjiga, čiji je koautor izvršni direktor Netflix-a, otkriva kako kompanija vrjednuje, njeguje i nadahnjuje svoje ljude na načine koji su joj omogućili da vodi jedan talas inovacija za drugim u industriji zabave.

3. If Then: How the Simulmatics Corporation Invented the Future

Džil Lepor

Priča o kompaniji Simulmatics koja je prikupljala podatke i koristila ih za praćenje i modeliranje ponašanja u svakodnevnom životu, od kupovine mašine za pranje sudova do praćenja društvenih trendova koji su zatim uticali na ishod glasanja na izborima u SAD. Možda danas zvuči uobičajeno, ali sve se događalo davne 1959. godine.

4. Deaths of Despair and the Future of Capitalism

En Kejs i Angus Diton

Knjiga nudi jasan, otrežnjujući pogled na razloge zbog kojih je kapitalizam danas poguban po radničku klasu - ljudi se više razvode, raste stopa samoubistava, upotrebe narkotika… Djelo daje smjernice kako da se navedeni problemi riješe.


5. Reimagining Capitalism in a World on Fire

Rebeka Henderson

Preduzeća su ta koja mogu riješiti najteža pitanja sa kojima se danas suočavamo, uključujući socijalnu i ekonomsku nejednakost i katastrofalne klimatske promjene. To je teza koju ova knjiga iznosi i brani je primjerima kompanija koje već stvaraju pozitivne promjene u svijetu.

6. A World Without Work: Technology, Automation and How We Should Respond

Danijel Saskind

Na osnovu decenije istraživanja, Saskind razmatra kako će tehnologija preoblikovati naše poslove. Istražuje implikacije gubitka čitavih segmenata rada, povećanje ekonomske nejednakosti i potrebu za novim načinima kako da vlade pristupe cijelom tom problemu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.