NavMenu

Uspjeh u poslu nije kvantna fizika, ali treba znati prevazići poteškoće

Izvor: eKapija Utorak, 25.08.2020. 13:16
Komentari
Podeli

(Foto: Oyls/shutterstock.com)
Uspjeh u poslu ne predstavlja kvantnu fiziku, međutim, on zahtijeva pojedine izuzetno posebne sastojke koji su potrebni prilikom poslovanja, kako biste uspjeli da prevaziđete sve poteškoće koje vam predstoje u cilju ostvarivanja zavidnog nivoa uspjeha.

Ukoliko započinjete sopstveni biznis i utvrđivanje sopstvene pozicije među konkurentima može predstavljati veliki izazov. Uspjeh nije nešto što se dešava preko noći, to je proces koji zahtijeva dugoročnu koncentraciju kako bi se poslovanje usmjerilo na pravi put i kako biste ostvarili svoj san.

Svako ko planira da postane poduzetnik bi prvobitno trebalo da utvrdi na koje sve načine je moguće da njegova kompanija ostvari uspjeh. Prije nego što pročitate vaš finalni plan, pogledajte koji su to kvaliteti koje biste trebali da posjedujete kako biste ostvarili uspjeh u bilo kom poslu, navodi portal snl.ba.

Steknite uvid u konkurenciju

Zdrava doza konkurentnosti uvijek može izvući ono najbolje iz vas. Nikada nemojte zapostavljati vaše konkurente. Zasigurno pametan potez je procijeniti njihove snage i slabosti, kao i steći uvid u postupke koje su za njih efikasni, a koji nisu.

Na ovaj način možete dobre postupke prisvojiti i primijeniti u sopstvenom poslovanju, istovremeno izbjegavajući one za koje se ispostavilo da nisu najadekvatniji. Nemojte se ustručavati da učite od drugih. Učenje je jedini kvalitet koji vam može pomoći da ostvarite uspjeh u poslovanju.

Rizikujte

Osnivanje sopstvenog biznisa sa sobom svakako nosi određenu dozu rizika. Vaša sposobnost da rizikujete je bitan kvalitet ukoliko želite da budete poduzetnik. Kada se ustručavate od rizika, vaše poslovanje ne može da opstane. Ovo međutim ne znači da je potrebno da rizikujete "na slijepo", jer biste trebali biti svjesni najgoreg mogućeg ishoda tog rizika. Svaki rizik za koji se odlučite bi trebao da bude proračunat rizik, što će vas pripremiti na svaku situaciju koja može da iskrsne bilo kad.

Upoznajte se sa svojim finansijama

Upravljanje finansijama se smatra najstrašnijim postupkom u biznisu. Kratak pregled vašeg finansijskog stanja vam, iako se čini strašnim, može dati uvid u smjer u kojem se vaše poslovanje kreće i koji bi bio vaš sljedeći postupak kako biste poboljšali profitabilnost kompanije. Nakon što savladate brojeve, ništa vas ne može spriječiti da ostvarite uspješno poslovanje.

Organizujte svoje zadatke

Ukoliko vaši zadaci nisu organizovani na adekvatan način, može se dogoditi da propustite nekoliko bitnih. Ovo je nedopustivo ako vodite sopstveni biznis. Neophodno je da budete sigurni da će svi zadaci kompanije biti odrađeni u predviđenom vremenskom roku. Organizovanje zadataka će vam olakšati da utvrdite koji zadaci još uvijek nisu završeni, a koji jesu.

Fokusirajte se na dostizanje kratkoročnih ciljeva

Neophodno je da ostanete fokusiarni i da naporno radite kako biste ostvarili i zadržali postojanje na tržištu. Izgradnja ugleda među potrošačima zahtijeva dosta vremena. Skoncentrišite se na postizanje kratkoročnih ciljeva kako biste bili u mogućnosti da ostvarite one dugoročne. Odlučite se prije za više manjih koraka, umjesto velikog skoka. Ovakav pristup ima moć da izgradi dugoročno povjerenje i dobar odnos između potrošača i vas. Uporedo sa tim, ovako možete izbjeći velike gubitke u početnoj fazi vašeg poslovanja i izgradnje imidža kompanije.

Dosljednost

Tajna dugoročnog uspjeha je dosljednost. Ukoliko ste dosljedni u ostvarivanju svojih kratkoročnih ciljeva, dugoročne ciljeve ćete ostvariti sa lakoćom. Dosljednost u vašem poslovanju će podstaći potrošače da steknu povjerenje u vas. Nakon što steknete njihovo povjerenje, tada možete da se usmjerite ka ostvarivanju većih ciljeva. Nemojte gubiti nadu kada doživite neuspjeh, već učite iz svojih grešaka i izbjegavajte da ih ponovite u budućnosti kako biste ostvarili efikasno poslovanje.

Činjenica je da osnivanje sopstvenog biznisa nije toliko lak poduhvat koliko se čini da jeste. Može se desiti da iskusite neke nedaće o kojima niste ni sanjali. Neophodno je da budete spremni da se suočite sa bilo kakvim neočekivanim poteškoćama i da pritom ostanete jaki. Niko nije rekao da će biti lako. Kada se najzad odlučite da pobijedite sve poteškoće, ništa neće biti toliko zadovoljavajuće kao činjenica da posjedujete sopstveni biznis, pružate bolje usluge, gradite sopstveni brend, zadovoljavate potrebe vaših kupaca i znate da ste okruženi ljudima koji rade danonoćno kako bi ostvarili vaše ciljeve.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.