NavMenu

Danijela Pankas, Erste Banka - Kako ličnom inicijativom uticati na profesionalni razvoj

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.08.2020. 08:25
Komentari
Podeli
Danijela Pankas, viša ekspertkinja za obuku i razvoj, Erste Banka (Foto: Erste Banka)Danijela Pankas, viša ekspertkinja za obuku i razvoj, Erste Banka
Teško je otrgnuti se mišljenju da je pandemija koronavirusa pored uticaja na zdravstvene, socijalne i ekonomske aspekte života, uticala i na profesionalni razvoj svakog od nas. Briga za sopstveno i zdravlje naših najbližih postala je primarna okupacija. Iako smo bili okruženi i brojnim kursevima dostupnim onlajn, sigurno je da u trenutku neizvjesnosti i novih saznanja u vezi sa onim što nas okružuje, nismo imali previše vremena i mogućnosti da im se posvetimo i radimo na svom profesionalnom razvoju na taj način.

Iako nerijetko profesionalni razvoj u okviru kompanije vidimo kao nešto čime se bavi služba ljudskih resursa ili čime eventualno treba da se bavi naš nadređeni, uvijek ima prostora za ličnu inicijativu na ovu temu. Šta ako vam kažem da razvojem možete da se bavite baš vi, svako od vas, a uz veliku podršku, pomoć i konsultaciju sa drugima? I da, to jeste odgovornost i službe ljudskih resursa, ali ujedno i svakog zaposlenog.


Da li ste znali da formalna edukacija čini 10% našeg razvoja?

Kada se pomene razvoj, većina ljudi pomisli na mnogobrojne formalne treninge, seminare, programe edukacije, konferencije ili testove. Ipak, kod razvoja ne mora sve biti formalno. Upravo iz tog razloga, u Erste Banci vjerujemo u koncept 70-20-10.

Prema ovom konceptu, 70% usavršavanja svakog od nas treba da se dogodi tokom obavljanja poslovnih aktivnosti. Nije bitno da li ste početnik ili se nalazite na nekoj od viših pozicija, postoji mnogo načina na koje se svi usavršavamo upravo na radnom mjestu.

Bilo da je to proširivanje zadataka na neke koje do sada nismo obavljali, uključivanje na izazovne projekte ili kreiranje i implementacija nečega što do tada nije postojalo, otvaraju se mogućnosti za napredak. Potom, privremeno ili stalno rotiranje na drugu poziciju, u samom odjeljenju ili van njega, kao i prisustvovanje sastancima gdje možemo čuti, naučiti nešto novo ili dobiti inspiraciju takođe su prilike za usavršavanje.

Razmislite šta ste sve od ovoga iskusili do sada, a da to niste vidjeli kao priliku za razvoj? Koliko puta vam je bilo teško da se bavite nečim novim, a zapravo je uticalo na vas da "porastete" i razvijete neku novu vještinu, kompetenciju ili neku svoju ličnu karakteristiku?

Preostalih 20% razvoja svakog zaposlenog, u skladu sa konceptom 70-20-10, treba da budu takozvani "near the job" poslovi. Ovaj dio čine mentorstvo i koučing, ali isto tako i samostalno učenje (knjige, članci i tutorijali). Pod ovim aktivnostima se ne misli na formalnu mentorsku funkciju unutar kompanije, već na povezivanje sa kolegama koje ličnim iskustvom i znanjem mogu biti dio vašeg razvoja i napretka. Misli se na nadređene ili kolege koji postavljaju pitanja kao što su: "A šta ti misliš?" ili "Kako bi ti to uradio/la?". Ovim pitanjima oni vas podstiču da samostalno dođete do saznanja i uvida, a i konkretnom instrukcijom kada vam pokažu kako nešto može da se uradi, oni utiču na vas i vaš rast.

Poslednji korak u ovom konceptu je već pomenuta formalna edukacija, koja bi trebalo da predstavlja 10 procenata razvoja zaposlenog.

(Foto: Erste Banka)

Budite proaktivni i radoznali

Kako biste uticali na sopstveni razvoj, budite slobodni i tražite od svojih nadređenih i kolega da vam pokažu kako se obavlja deo posla koji možda u ovom trenutku nije vaša odgovornost. Zakažite sastanak sa njima na temu koja vas interesuje i na taj način se možda priključite na projekat koji vam deluje zanimljivo.

Ukoliko vaš nadređeni nije do sada imao naviku ili inicijativu da vam posveti više vremena i individualno radi sa vama, budite slobodni da ga sami pozovete na redovne "1 na 1" sastanke i pripremite konkretne teme kojima želite da se bavite. Pronađite mentora među kolegama ili pak nekoga kome ćete vi biti mentor (svog mentija), zašto da ne. I u jednom i u drugom slučaju ćete sigurno imati priliku da nešto naučite.

Mi u Erste Banci se trudimo da podstičemo upravo proaktivnost i razvoj naših kolega. Svaki zaposleni ima mogućnost da kreira sopstveni lični plan razvoja. Ovaj proces je lična inicijativa i nije obavezna. Dodatno pozivamo kolege da se, ukoliko su pronašli obuku van banke koja je u skladu sa njihovim interesovanjima, konsultuju sa nadređenim i kontaktiraju Službu ljudskih resursa kako bi im omogućila da prisustvuju obuci.

Iako formalna edukacija čini 10% usavršavanja, i te kako se bavimo ovim segmentom razvoja. Novozaposlenima tako nudimo i onboarding program dobrodošlice, kao i sveobuhvatnu obuku za rad u filijalama. Kolege imaju priliku i da se usavršavaju koristeći e-learning alate, kao i na brojnim treninzima profesionalnog razvoja unutar banke i Erste Grupe, bilo da ih vode naši eksperti ili eksterni partneri. Mlađe koleginice i kolege koje su prepoznati kao talenti imaju priliku da rade i obučavaju se godinu i po dana u članicama Erste Grupe, a oni koji su prvi put menadžeri prolaze kroz program učenja menadžerskih vještina. Više o onome što nudimo zaposlenima pogledajte u ovom videu.

Međutim, u svemu ovom su najvažniji i za profesionalni razvoj svakog od nas presudni lična želja i inicijativa.

Danijela Pankas, viša ekspertkinja za obuku i razvoj, Erste Banka

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.