Izvor: Tanjug | Četvrtak, 28.05.2020.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Budućnost menadžmenta je u ženskoj energiji? - Oslanjaju se na srce, a ne na racio

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Budućnost menadžmenta leži u ženskoj energiji, poručio je dr Isak Adidžes, čuveni svjetski savjetnik za poslovnu strategiju i menadžment preduzeća.

- One od kuće stvaraju dom, od preduzeća prave porodicu zato što rade oslanjajući se na srce, za razliku od muškaraca koji se rukovode raciom - rekao je Adidžes na vebinaru u ogranizaciji Adidžes centra Jugoistočne Evrope i Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM).

Elaborirajući svoj stav da je budućnost menadžmenta u ženskoj energiji, Adidžes je naveo njihovu moć da ujedinjuju ljude, ilustrujući to vizelno podignutim dlanom sastavljenih prstiju, kao na freskama svetaca, gdje su svi prsti različiti, a drže se zajedno.

Za razliku od žena, energiju muškaraca lidera, smatra on, oličava dlan raširenih prstiju, pa i preteći podignut kažiprst, jer rade oslanjanjem na mozak koji manipuliše i izvodi računice.

- Balkan ima vrlo jaku mušku eneregiju, muškarac je taj koji odlučuje a žena da sluša, zato se plašim, ako se to ne promjeni, da ćemo u razvoju kaskati - rekao je Adidžes.

Kaže da će u budućnosti biti još korona kriza, gorih od sadašnje, jer ne mijenjamo svoje navike, i da će to dovesti da velike kompanije budu još veće, dok će male nestajati, jer nemaju para za opstanak u krizi.

- Opstaće samo ako rade srcem, ako se iskreno obraćaju čovjeku, jer velike kompanije to ne mogu pošto su birkratizovane. U jednom restoranu sam na ulazu pročitao "Nećemo Vam služiti hranu koju ne dajemo našoj djeci" i ta neposredna, ljudska poruka me kupila, postao sam njihova mušterija - naveo je Adidžes.

Uvjeren je da je budućnost preduzeća u tome da razmišljaju srcem, da ne koriste samo mozak, što je odlika industrijske revolucije kada je počelo planiranje i proizvodnja, ili samo mišiće, kao što je bilo u dalekoj prošlosti kada se kao vođa nametao fizički najsnažniji ili najbogatiji pojedinac.

Prema mišljenju Adidžesa, vještačka inteligencija će sutra preuzeti primat nad ljudskim mozgom, jer kopjuteri mogu neuporedivo brže da procesuiraju informacije i da izbacuju najoptimalnija rješenja za neki problem.

Insistira na tome da je iskustvo i učenje na greškama iz poslovnog života dragocjenije od učenja iz knjiga, uz poruku da "inteligentan čovjek zna kako da izađe iz rupe, a pametan kako da ne upadne u rupu, jer je učio na tuđim greškama".

Adidžes je posebno istakao potrebu stalnih promjena strategije i misije kompanija, jer se prilike u današnjem svijetu mijenjaju filmskom brzinom, što znači da odluke treba donositi na oročen period, kako se ne bi, kaže, "ukorijenile".

Stalnim promjenama, preduzeća se postepeno usklađuju sa datim okolnostima, kao ronilac koji u vodi mora stalno da se kreće, jer ako stane tone na dno, a osim toga, i ljudi lakše prihvataju male nego revolucionarne promjene, zaključio je Adidžes.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.