NavMenu

Budućnost menadžmenta je u ženskoj energiji? - Oslanjaju se na srce, a ne na racio

Izvor: Tanjug Četvrtak, 28.05.2020. 15:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Budućnost menadžmenta leži u ženskoj energiji, poručio je dr Isak Adidžes, čuveni svjetski savjetnik za poslovnu strategiju i menadžment preduzeća.

- One od kuće stvaraju dom, od preduzeća prave porodicu zato što rade oslanjajući se na srce, za razliku od muškaraca koji se rukovode raciom - rekao je Adidžes na vebinaru u ogranizaciji Adidžes centra Jugoistočne Evrope i Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM).

Elaborirajući svoj stav da je budućnost menadžmenta u ženskoj energiji, Adidžes je naveo njihovu moć da ujedinjuju ljude, ilustrujući to vizelno podignutim dlanom sastavljenih prstiju, kao na freskama svetaca, gdje su svi prsti različiti, a drže se zajedno.

Za razliku od žena, energiju muškaraca lidera, smatra on, oličava dlan raširenih prstiju, pa i preteći podignut kažiprst, jer rade oslanjanjem na mozak koji manipuliše i izvodi računice.

- Balkan ima vrlo jaku mušku eneregiju, muškarac je taj koji odlučuje a žena da sluša, zato se plašim, ako se to ne promjeni, da ćemo u razvoju kaskati - rekao je Adidžes.

Kaže da će u budućnosti biti još korona kriza, gorih od sadašnje, jer ne mijenjamo svoje navike, i da će to dovesti da velike kompanije budu još veće, dok će male nestajati, jer nemaju para za opstanak u krizi.

- Opstaće samo ako rade srcem, ako se iskreno obraćaju čovjeku, jer velike kompanije to ne mogu pošto su birkratizovane. U jednom restoranu sam na ulazu pročitao "Nećemo Vam služiti hranu koju ne dajemo našoj djeci" i ta neposredna, ljudska poruka me kupila, postao sam njihova mušterija - naveo je Adidžes.

Uvjeren je da je budućnost preduzeća u tome da razmišljaju srcem, da ne koriste samo mozak, što je odlika industrijske revolucije kada je počelo planiranje i proizvodnja, ili samo mišiće, kao što je bilo u dalekoj prošlosti kada se kao vođa nametao fizički najsnažniji ili najbogatiji pojedinac.

Prema mišljenju Adidžesa, vještačka inteligencija će sutra preuzeti primat nad ljudskim mozgom, jer kopjuteri mogu neuporedivo brže da procesuiraju informacije i da izbacuju najoptimalnija rješenja za neki problem.

Insistira na tome da je iskustvo i učenje na greškama iz poslovnog života dragocjenije od učenja iz knjiga, uz poruku da "inteligentan čovjek zna kako da izađe iz rupe, a pametan kako da ne upadne u rupu, jer je učio na tuđim greškama".

Adidžes je posebno istakao potrebu stalnih promjena strategije i misije kompanija, jer se prilike u današnjem svijetu mijenjaju filmskom brzinom, što znači da odluke treba donositi na oročen period, kako se ne bi, kaže, "ukorijenile".

Stalnim promjenama, preduzeća se postepeno usklađuju sa datim okolnostima, kao ronilac koji u vodi mora stalno da se kreće, jer ako stane tone na dno, a osim toga, i ljudi lakše prihvataju male nego revolucionarne promjene, zaključio je Adidžes.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Objavljen novi poziv za zemljište u biznis zoni Babića Polje u Mojkovcu - Budućim investitorima obezbijeđene značajne olakšice

Opština Mojkovac objavila je novi javni poziv za zakup zemljišta u okviru biznis zone Babića Polje. U zakup se daje parcela površine 1.904 m2, na period od 10 godina sa mogućnošću produđenja na još 10 godina. Kako je navedeno, otvaranje biznis zone planirano je za potrebe podsticanja investicija i otvaranja novih radnih mjesta.Za potencijalne investitore za poslovanje u biznis zoni Opština je obezbijedila i određene olakšice. To je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.