NavMenu

Kako se pripremiti za ulogu primaoca franšize?

Izvor: Franchising.rs Utorak, 28.04.2020. 13:53
Komentari
Podeli
Koji biznis? Postoji li tržište za ovo što želim da radim/ponudim? Imam li dovoljno novca za pokretanje biznisa? Hoće li se ovaj posao na kraju isplatiti?

Ovako, u najboljem slučaju, zvuče prva, nasumična pitanja koja postavi sebi čovjek koji ozbiljno razmišlja o pokretanju posla. Manje je važno da li biznis pokreće samostalno, "od nule", ili tako što će kupiti franšizu, pravilo je u oba slučaja isto – prije nego što preduzme bilo kakav zvaničan korak, budući preduzetnik treba da zastane i razmisli šta sve može da bude otežavajuća okolnost ako nema dobre odgovore na ključna pitanja. Da pođemo od prvog...

Koji biznis?


Ljudi ponekad, a najčešće povučeni time da će dobro zaraditi, pokrenu određeni biznis samo da bi u jednom trenutku shvatili da rade posao koji im uopšte ne odgovara. Zato, kad razmišljate o poslu, razmišljajte o sebi. Posebno ako kupujete franšizu, jer to podrazumijeva da ćete narednih pet do 10 godina raditi posao koji ne možete napustiti tek tako, bez ikakvih obaveza ili posledica. U tom slučaju, upoznajte samog sebe i – birajte poslove u kojima ćete uživati.

Pitanja koja treba postaviti


Šta volim da radim (šta su moja interesovanja i hobiji)? Šta znam da radim (kakvo iskustvo imam)? Šta znam dobro da radim (šta su moje posebne vještine i talenti)? Šta bih radije da ponudim – proizvod ili uslugu? Odgovori na ova pitanja trebalo bi značajno da suze izbor poželjnih branši i franšiza. Postoji li tržište za to?

Ako je ikako moguće, prije nego što kupite franšizu i upustite se u biznis, treba da obavite bar minimalno istraživanje tržišta. Nije nužno da to bude opsežno i profesionalno istraživanje, ali svaki preduzetnik može da se raspita, osmotri situaciju "na terenu" i postavi prava pitanja:

Na koliko potencijalnih klijenata mogu da računam? Postoji li potražnja za proizvodom ili uslugom koju nudim? Koje potrebe klijenata to zadovoljava? Koji problem rješava? Radi li se o prolaznom trendu ili stalnoj potrebi? Ko su moji konkurenti? Koliko ih imam? Šta oni nude? Koliko su moji proizvodi ili usluge u odnosu na njih jedinstveni ili posebni?

Koliko košta pokretanje biznisa?

Računica je jasna – da biste porenuli posao, treba da imate novca. Da biste ostali u biznisu, treba da zaradite novac. Jedan od najčešćih razloga za neuspjeh krije se, međutim, u činjenici da primaoci franšiza nisu imali dovoljno novca u početnoj i najosjetljivijoj fazi – u fazi pokretanja i uhodavanja posla. Zato, ne zaboravite staro dokazano pravilo: koliko god da iznosi početna investicija, računajte da će vam trebati – dva puta više.


Stavite na papir sve troškove


Bez obzira na finansijske projekcije koje ćete dobiti od davaoca franšize, nije naodmet da sami napravite proračun troškova i prihoda. Vizija davaoca franšize katkad može biti preoptimistična. U idealnom slučaju, trebalo bi da sami napravite biznis plan, kojim ćete predvidjeti stvarne troškove i procijeniti za koje se vrijeme može očekivati povraćaj investicije.

Prvo, procjenite koliko ćete morati da izdvojite za franšizne naknade, uređenje i opremanje lokala, namještaj i inventar, prvo punjenje robom, osiguranje, promociju i marketing prije otvaranja.

Procijenite potom koliko će vam novca trebati i za nesmetano tekuće poslovanje, to jest, nakon što zvanično počnete rad. To je novac koji ćete ulagati (trošiti) dok se biznis ne uhoda i ne postane profitabilan, što znači da ćete u prvo vrijeme najvjerovatnije pokrivati i troškove plata i doprinosa, rente, komunalija, marketinga, osiguranja, kredita...

Hoće li se ovaj posao na kraju isplatiti?

Imajte na umu da ovo nije samo pitanje profita, iako to jeste ključni i osnovni cilj svakog biznisa. Na kraju dana, kad se podmire sve obaveze i namire svi troškovi, podvuče crta i sagleda koliko se zaradilo, ipak ostaje još jedno važno pitanje – da li ste zaradili dovoljno novca da možete reći bilo je vredno vremena, truda i energije koje ste uložili u to?
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.