NavMenu

Savjeti za arhitekte koje rade od kuće

Izvor: Gradnja.rs Četvrtak, 02.04.2020. 16:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kartinkin77/shutterstock.com)Ilustracija
Izbijanje pandemije virusa korona potpuno je promijenilo način rada za veliki broj ljudi. Među njima je i mnoštvo arhitekata i dizajnera. Iako je nekima ovakav način rada stran, ArchDaily je podelio principe kako da efektno radite od kuće.

Rad u cloudu: brojni poznati programi za projektovanje nude sisteme zasnovane na radu u cloudu, poput Autodesk BIM 360 i Graphisoft BIMcloud.

Kreativni proces u cloudu: mnoge aplikacije i programi nude da skice i ideje predstavite kroz digitalnu formu. Moći ćete da definišete svoje ideje digitalno i van fizičke kancelarije i da ujedno sebi olakšate proces kreiranja. Glavni među pomenutim je Morpholio, čije aplikacije Trace i Board omogućavaju lako skiciranje, razvijanje dizajna i međusobno predstavljanje ideja. Usljed krize izazvane virusom, Morpholio nudi besplatnu mjesečnu probnu verziju obje aplikacije.

Premjestite fajlove u cloud: platforme poput Dropboxa i Google Drivea omogućavaju besplatno skladištenje i dijeljenje informacija na siguran način.

Pripremajte dokumentaciju zajedno sa članovima tima: koristite Microsoft Office 365 ili Google G-Suite, kako bi svi članovi tima mogli istovremeno da uređuju tekstualne datoteke, proračunske tabele i prezentacije. Takođe, vrlo zgodna aplikacija za arhitekte jeste VOLUM3 kojeg je razvio renomirani zagrebački studio 3LHD.

Ostanite u bliskom kontaktu s članovima tima: možete koristiti Slack kanale za dijeljenje ideja i organizovanje strategije. Besplatna verzija Slacka je svakako zgodna alatka koja omogućava korisnicima da povežu svoje Google kalendare, Trello tabele pa čak i liste rođendana.

Slack takođe omogućava članovima tima da naznače svoj "status", odnosno da obavijeste ostale ukoliko se nalaze na sastanku, na pauzi ili su bolesni. Obratite pažnju kako vam je Slack struktuiran, da ne bi napravili previše kanala, što bi vam poremetilo rad.

Redovno držite virtuelne sastanke: možete ih održavati poput aplikacije Google Meet za šta su vam potrebni samo Google nalozi, ili preko aplikacije Zoom. Održavanje video sastanaka od ključnog je značaja za održavanje osjećaja zajednice među kolegama ali i izbjegavanje nesporazuma.

Upravljajte svojim projektima i resursima: možete koristiti Trello za mapiranje razvoja sadržaja i ideja, kako bi svakom članu tima bilo jasno u kojoj fazi se svaki projekat nalazi. U arhitektonskoj praksi Deltek i Newforma nude detaljnija i opsežnija sredstva za struktuisanje svih informacija o projektima kao i o njihovim fazama.

Smanjite broj alata na minimum: dok ćete u kancelariji koristiti mnoštvo alata i platformi za razmjenu informacija, tokom rada od kuće poželjno je da se kanali za razmjenu informacija svedu na minimum kako bi sve bilo jasnije, a rad produktivniji i bez nesporazuma.

Predlažu i da se stvori zdrava ravnoteže u poslovno-privatnom životu, kao i da se vrijeme iskoristi za usavršavanje i onlaj učenje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.