NavMenu

Stubasto voće daje rod već u prvoj godini, a i dekorativno je

Izvor: Agroklub Utorak, 16.11.2021. 08:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Nelya)Ilustracija
Poslednjih godina sve je više zainteresovanih proizvođača za sadnju stubastog voća, naročito jabuka. Šta je razlog tome?

Stubaste jabuke omiljene su i popularne iz više razloga, ali prije svega zato što su veoma dekorativne i zauzimaju manji prostor. Dakle, omogućava se gajenje većeg broja stabala po jedinici površine. Razmak sadnica u redu je 0,5 do 0,7 m, kao i 1,2 metar između redova. Zatim, interesantne su zato što daju rod već u prvoj godini dok se u petoj ili šestoj sezoni prinos ustali na oko 10 do 15 kilograma.

Jedna od prednosti je i ta što se plodovi lako beru sa tako niskih i slabo bujnih stabala. Najviše se sade u dvorištu zato što ne zauzimaju velike površine svojom krošnjom. Rezidba ovih jabuka je minimalna. Trenutno je najveća potražnja za njihovim sadnicama i ima ih osam sorti od kojih su najtraženije: rumeno vreteno, polka, kraljica čardaša, zeleni dragulj, vojvođanski smaragd, đerdan i mnoge druge.


Brojne prednosti jesenje sadnje voća

Posle jabuke, najtraženije su stubaste kruške kojih ima samo tri sorte za sada, a povećava se potražnja i ostalih voćih vrsta stubastog tipa. Pomenute sadnice nešto su skuplje u odnosu na obične i mogu da se nabave u svim bolje snabdjevenim agro centrima.

Prilikom nabavke sadnica potrebno je voditi računa o izboru sorte pošto je jabuka stranooplodna voćna vrsta što znači da pored osnovne, moraju se posaditi i sorte koji su oprašivači. Preporučuje se sadnja bar tri sorte.

Sadnja voća može da se obavi tokom jeseni, zime ili u toku ranog proljeća, ali poželjno je izbjegavati je kada je smrznuto i previše vlažno zemljište. Najčešće se taj posao vrši tokom jeseni.

Prije svake sadnje potrebno je na odabranoj parceli uraditi analizu zemljišta, te ako ona ispunjava zahtjeve voćke, pristupa se samoj pripremi zemljišta. Ta priprema podrazumijeva čišćenje, ravnanje, rigolovanje, odnosno, dublju obradu, kao i plitku obradu zemlje. Nakon toga, obavljaju se radovi poput razmjeravanja, obilježavanja sadnih mjesta, kopanje jama za sadnju i pripremu sadnica za pomenutu operaciju.

Prednosti jesenje sadnje voća su višebrojne, a najznačajnija je da se sadnice bolje primaju, pliće formiraju korijen i brzina porasta prvih godina je izražajnija. Takođe izbjegava se isušivanje i izmrzavanje korena tokom njihovog čuvanja u zimskom periodu, što sve utiče na viši procenat primitka kada se sadi na jesen.

Kako temperature vazduha nisu ispod nule, ko iz određenog razloga nije obavio pomenuti posao ranije, može još pristupiti sadnji voća.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.