NavMenu

Liči na korov, ali donosi veliku zaradu - Ren je otporan i mnogo isplativiji od maline

Izvor: Mondo Srijeda, 05.05.2021. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: Alf Ribeiro/shutterstock.com)
Prilika za dobru zaradu ako se odlučite za uzgajanje biljaka jeste ren, tvrde oni koji su se usudili da pokrenu proizvodnju i prodaju.

Od same biljke, koja inače izgledom podsjeća na običan korov, može da se zaradi za pristojan život, ali zapravo prava prilika za zaradu jeste u gotovim proizvodima od rena.

- Jedno od isplativijih ulaganja je ren i od jednog hektara dobije se 5.000 kilograma korijena. Kada se preradi i prepakuje u teglice, ren na inostranom tržištu dostiže cijenu i do 2 EUR za sto grama, što čini da se sva proizvodnja i radna snaga isplati. To se pokazalo kao bolji posao od voćarstva, maline i kajsije, koje su postale neizvjesne što se tiče roda i zarade - kaže za Mondo Milovan Adžić, proizvođač rena iz Novog Bečeja.

Milovan objašnjava da odluku da se bavi proizvodnjom rena nije donio slučajno, već je najprije analizirao tržište i prikupljao informacije.

- Htio sam da uzgajam nešto čega nema mnogo na tržištu, čega je zapravo manjak. Išao sam po pijacama i prodavnicama da vidim šta se najviše koristi u ishrani, a da ga ima malo, posebno u domaćoj formi. Nakon što sam pričao i sa nekim poljoprivrednicima, vidio sam da je ren najbolji izbor. Prvo sam zasadio 10 ari, pa nakon toga 35 ari i imao sam prinos od oko 2.000 kilograma. Sada već imam jedan hektar - kaže Milovan, koji kaže da nije pogriješio sa izborom i da sada ima i registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

Tri arome u teglicama

Kako kaže Milan, odlučio se za domaći ren odnosno organsku proizvodnju, dok je posle određenog vremena shvatio da je najisplativije prodavati gotov proizvod, pa je proširio asortiman.

- Od početka proizvodnje rena već je prošlo više od 10 godina. Pokrenuli smo preradu i oni koji u Srbiji otkupljuju od nas za ovo vrijeme su shvatili kakvog kvaliteta je ren i da li im ukus odgovara. Sada smo počeli da proširujemo proizvodnju. U saradnji sa tehnologom, radimo na ispitivanju tri arome namaza od rena, tako da je izbor sve veći - kaže Milovan Adžić.

Cijena i do 2 EUR za 100 grama

Koliko god da nema mnogo proizvođača rena, tržište Srbije je malo i najbolja varijanta za zaradu jeste kada proizvođač dogovori siguran izvoz.

- Jedan dio prodajemo u Srbiji, a drugi dio pakujemo za rusko tržište. Sa njima smo stupili u kontakt i oni su zapravo dolazili da provjere kakva je naša proizvodnja i uslovi rada, a nakon toga smo dogovorili posao. Ako proizvedete sve prema standardima, prodaja zaista nije problem. Cijena ploda je oko dva eura, dok se prerađen može prodavati po znatno višoj cijeni. Po evropskim zemljama jedna tegla od 100 grama košta i do 2 EUR - kaže ovaj Bečejac.

Stranci traže visok standard


Iako ren na prvi pogled nije zahtjevna biljka, mnogi ga nazivaju korovom, ali zahtijeva "puno ruku za rad".

- Mjesec dana nakon sadnje skidaju se zaperci, bukvalno se svaki korijen otkopa, skine zaperak, vraća se u zemlju, sve se to radi ručno. Na stranom tržištu traže samo prvu klasu, dužine 25 centimetara, dva centimetra debljine, pravilnog oblika. Važna je prihrana i navodnjavanje, kako biste imali dobar prinos. Za okopavanje treba zaista puno radne snage. Za štetočine se mogu koristiti samo dozvoljeni proizvodi, a u to vrijeme, ren treba paziti - kaže Adžić.


Odustaju zbog suza?

Ono što je mana jeste to što je za ren neophodan veliki broj radnika, jer mašine rade samo 20 do 30% posla, odnosno samo grube radove.

- Radnik vadi ren i ubacuje u prikolice, a ove reznice na korijenu se moraju sačuvati. Jako duboko treba orati, praviti bankine i saditi, a to zahtijeva dosta radne snage. Probali smo sa mašinskom sadnjom, ali su efekti bili slabiji. U preradi i pakovanju u teglice ima puno posla, veća je i zarada, ali je najveći problem obezbjeđenje radne snage. Od ljutine usitnjenog rena suze oči, pa se često dešava da radnici dođu, pa odustaju - kaže Milovan.

Otporan na sušu

Ono što je dobro za one koji bi da počinju proizvodnju, jeste to što za početak ovog posla nisu neophodna velika ulaganja. Posao se ne računa kao veliki trošak i rizik, za razliku od mnogih drugih poslova u poljoprivredi.

- Nema velikih zahtjeva prema mjerama zaštite od bolesti, štetočina i korova. Ren neće uništiti suša, mraz, kao ni druge nepogode. Može da prezimi u fazi mirovanja i na veoma niskim temperaturama, kojih na našem podneblju i nema. Razvija snažan korijen i uvijek može da pronađe dovoljno vlage u tlu - objašnjava Milovan.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.