NavMenu

Porodična tradicija pretočena u uspješnu poslovnu priču - Mladi pčelar iz Šavnika ima 170 pčelinjih društava, u planu povećanje broja košnica i razvoj agroturizma

Izvor: eKapija Petak, 22.05.2020. 11:25
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/S. Matić)
Pčelarstvo u Crnoj Gori ima budućnost i da kao država, iako mala, imamo potencijal da doprinesemo globalnim nastojanjima da se očuva ugrožena pčelinja populacija, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Uspješan primjer toga, kako navode, jeste i mladi pčelar Marko Ćirović iz Boana kod Šavnika, koji je uspješno nastavio porodičnu tradiciju bavljenja pčelarstvom, kao i primjeri sve većeg broja mladih pčelara širom Crne Gore

- Dvadesetosmogodišnji Marko Ćirović, zajedno sa porodicom, na imanju u živopisnom selu Tušina u Boanu vrijedno radi. Znanje o pčelarenju koje je dobio od oca Željka i podrška majke Ane koja je upornim dugogodišnjim radom uspjela sama da razvije izuzetnu kozmetičku liniju na bazi meda, bili su dobra osnova mladom pčelaru da nastavi dalje da unapređuje posao. Značajna podrška Ministarstva poljoprivrede, kroz brojne mjere i projekte bespovratne podrške ubrzale su njegov razvojni put - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Marko trenutno ima 170 pčelinjih društava. Registrovao je svoju proizvodnju kao organsku, gdje osim meda proizvodi i druge pčelinje proizvode koji su izuzetno traženi na tržištu zbog dokazanih zdravstvenih svojstava.

- Kozmetika na bazi meda, kao potpuno prirodni proizvod, posebna je vrijednost njihove ponude. Proizvodi sa ovog pčelinjaka traženi su širom Crne Gore, a sve više interesovanja ima i van granica, ne samo za kupovinu proizvoda, već i posjetu njihovom gazdinstvu - ističu iz Ministarstva.

Podrška ubrzala razvojne planove

Ovaj mladi pčelar već godinama uspješno koristi mogućnosti podrške Ministarstva. Samo kroz IPARD like projekat dobio je podršku za izgradnju pčelarske kuće, nabavku košnica i opreme za pčelarstvo. Investicija je bila vrijedna oko 55.000 EUR, za šta je ostvario bespovratnu podršku od oko 30.000.

Marko Ćirović (Foto: Gov.me/S. Matić)Marko Ćirović
Marko Ćirović kaže da je podrška bila presudno značajna za realizaciju planiranih aktivnosti i najavljuje da će nastaviti da koristi sve raspoložive programe.

- U ovoj godini planiramo povećanje broja košnica za još 50. Planiramo da se ozbiljno bavimo agroturizmom, jer imamo sve preduslove i interesovanje potencijalnih turista i agencija. Vidjećemo kako će ova turistička godina ići, zbog trenutne situacije, ali svakako ćemo ozbiljno krenuti u tom pravcu - poručuje Marko.


On je pozvao sve mlade ljude, posebno nezaposlene, a koji imaju mogućnosti, da se posvete poljoprivredi, i to ne samo iz hobija, nego ozbiljno, jer je to oblast u kojoj rezultati sigurno dolaze, uz naravno veliki rad i trud.

Mladog pčelara je 20. maja, na Svjetski dan pčela, posjetio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, sa saradnicima. Tom prilikom Simović se upoznao sa rezultatima koje postiže gazdinstvo Ćirović, zahvaljujući ljubavi i posvećenosti pčelarstvu, vrijednom radu cijele porodice, i osvjedočio se da je politika podrške sektoru pčelarstva kreirana u dobrom pravcu.

- Bilo je zadovoljstvo obići ovog mladog pčelara, vidjeti kako se on bavi pčelarstvom na jedan odgovoran i profesionalan način, sa puno emocija i snažnim porukama koje šalje iz svog domaćinstva. Sada Ćirović ima 170 društava, obezbijedio je dodatu vrijednost jer je sertifikovao svoju proizvodnju kao organsku, koristeći tako i dodatna značajna podsticajna sredstva Ministarstva, koristeći i podrške iz evropskih pretpristupnih fondova u prethodnom periodu - kazao je Simović.

Posebno ga je, kako je kazao, ohrabrila informacija mladog pčelara da je ova godina, koja je bila izazovna po mnogo čemu, dobro krenula za pčelarstvo i da obećava da bude povoljna.

- Vjerujem da će njegov optimizam biti opravdan - kazao je Simović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.