NavMenu

Proglašeni pobjednici onlajn takmičenja Spark.me startap avantura - Najboljim timovima po 5.000 EUR za realizaciju rješenja

Izvor: eKapija Srijeda, 28.07.2021. 13:45
Komentari
Podeli
U sklopu projekta Spark.me startap avantura proglašena su tri pobjednička tima koja su na onlajn takmičenju održanom od 23. do 25. jula, u konkurenciji među 10 timova, osvojila po 5.000 EUR za realizaciju svojih rješenja. Uz novčanu nagradu, pobjednicima će u toku naredna tri mjeseca biti obezbijeđena i dodatna mentorska podrška iz oblasti biznisa, programiranja i UX dizajna, sa namjerom daljeg razvoja ideja i ponovnog okupljanja na finalu Spark.me startap avantura takmičenja, gdje će se nadmetati za novčanu nagradu u iznosu do 15.000 EUR.

Tri pobjednička tima su: Tim Egregium u sastavu Maje Rolevski, Stefana Fuštara, Katarine Milačić, Ivone Vujošević i Luke Markovića koji su, zajedno sa mentorkom Jasnom Pejović, razradili i predstavili ideju o platformi koja sakuplja, klasifikuje i predstavlja podatke javnih uprava, Tim BeBeep.me, sa Ivom Rašovićem, Petrom Sekulićem i Markom Lalićem kao članovima, koji su uz pomoć Vere Kovačević u ulozi mentorke razradili i predstavili ideju o aplikaciji koja povezuje vozače i putnike i omogućava prevoz koji manje šteti životnoj sredini i Tim RENERGY Montenegro koji čine Lazar Šćekić, Mišo Kontić, Vuk Jovović i Maksim Kontić koji su, zajedno sa Markom Lekićem kao mentorom, razradili i predstavili ideju o platformi koja bi trebala pomoći u ocjeni isplativosti i pojednostavljivanju procedura ulaganja u obnovljive izvore energije.

Projekat Spark.me startap avantura organizuju kompanija doMEn, registar crnogorskog nacionalnog domena .ME, i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, uz podršku Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija i Ministarstva ekonomskog razvoja. Organizatori ističu da će u toku naredna tri mjeseca, dok finalisti prvog ciklusa budu radili na svojim projektima, biti organizovan još jedan ciklus takmičenja, u okviru kojeg će na isti način još deset timova dobiti priliku da razviju svoje ideje.

- Kompanija doMEn i ove godine nastavlja sa svojim društveno odgovornim projektima koji za cilj imaju jačanje ekonomije bazirane na znanju. Prošlogodišnji uspjeh donacijom u projekat Trguj.me nam je dokazao ono šta smo i pretpostavili - malim investicijama od 20.000 EUR moguće je postići velike rezultate i stvoriti nove kompanije. Koristeći priliku da kroz projekat Spark.me startap avantura nastavimo rad konferencije Spark.me, koja ove godine nije održana zbog pandemije novog virusa korona, opredijelili smo novčani fond of 60.000 EUR za najbolje timove i ideje. Pri tome smo otvorili vrata ne samo komercijalnim idejama već i društvenim projektima za dobrobit svih građana. Sjajan odaziv nam je potvrdio da nismo pogriješili - rekao je Predrag Lešić, izvršni direktor kompanije doMEn.

Stalna predstavnica UNDP-ja u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, istakla je da UNDP vjeruje u socio-ekonomski razvoj Crne Gore i da podržavajući projekte poput ovog pomaže Crnoj Gori da iskoristi svoje resurse i nezamjenjivi potencijal.

- Stvaranje mogućnosti za mlade da se bave preduzetništvom svakako neće u potpunosti riješiti problem nezaposlenosti ove populacije, ali će doprinijeti ubrzanju ekonomskog razvoja i motivisati mlade da radije sami kreiraju poslovne prilike nego da tragaju za njima. Put od biznis ideje do realizacije podrazumijeva inovativnost, istrajnost, spremnost na rizik i učenje na greškama. Iako je početni kapital jedan od važnijih faktora, za pokretanje sopstvenog biznisa potrebna je i savjetodavna podrška i mentorstvo - rekla je Gašparikova.


Istakla je da su mladi takmičari pokazali da imaju preduzetničku energiju i viziju, a sada su dobili i priliku da zajedno sa mentorima razvijaju ideje kojima žele da riješe određeni društveni problem, biznis izazov ili ponude rješenje za što bržu digitalizaciju usluga javne uprave.

Zorana Popović, iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija je u završnom dijelu događaja, zahvalila organizatorima na pozivu za saradnju u okviru Spark.me startap avantura projekta i čestitala svim takmičarima i njihovim mentorima na posvećenom radu, te izrazila nadu da će im saznanja stečena tokom radionice koristiti u budućnosti. Iz Ministarstva su ohrabrili takmičare koji nisu prošli dalje da ne odustaju i da nastave rad na razvoju svojih ideja, budući da u Crnoj Gori postoji sve veća potreba za razvojem različitih e-servisa i aplikacija. Pobjedničkim timovima su poručili da nestrpjivo čekaju da vide šta će spremiti u finalu i da će Ministarstvo nastaviti da prati i podržava njihov rad i rezultate.

Organizatori podsjećaju da će se tri pobjednička tima, po proteku tri mjeseca predviđenih za dodatnu mentorsku podršku, ponovo okupiti u finalu prvog ciklusa takmičenja na kojem će se nadmetati za novčanu nagradu od 15.000 EUR. U međuvremenu će biti organizovan i novi ciklus takmičenja koji će dati priliku još 10 timova da prijave svoje ideje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.