NavMenu

Kako je nastao i zašto je istočnoj Evropi potreban klub anđela investitorki?

Izvor: Startit Srijeda, 14.07.2021. 08:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Geralt)Ilustracija
Istočna Evropa ima malo anđela investitora, a među njima je još manje žena. Zato su četiri žene odlučile da prošlog jula stvore Lumus Investment Collective, koji želi da u startape ovog dela Evrope uvede više ulagačica.

Do danas su okupile oko 200 članica, a svoju prvu investiciju su imale u maju. Kako kaže Terezia Jacova, jedna od osnivačica kolektiva i menadžerka u slovačkom VC fondu Neulogy, odredili su da njihov fokus bude na tome da što više žena bude među investitorima, jer vjeruje da iz tog sve proizilazi.

- Vjerujemo da ćemo dovođenjem više žena u svijet ulaganja prirodno dobiti više žena osnivača koje će nadahnuti više studentkinja, kao i zajednice - kaže Jacova za Sifted.

Broj ženskih "unicorn" startapa raste, ali investitori su i dalje nepovjerljivi prema preuzetnicama. U Sjedinjenim Američkim Državama oko 15% unicorn kompanija u jednoj godini su pokrenule žene, a investicije je dobilo svega 3%.

Prema Vladimiri Činčurovoj, drugoj suosnivačici Lumusa i voditeljki Microsoft-ovih startap programa za Češku i Slovačku, srednja i istočna Evropa imaju oko 15% žena ulagača, dok je u nordijskim zemljama oko 20%, a u SAD-u oko 30%:

- Poljska predstavlja najveću priliku za poboljšanje, jer imaju samo oko 3% žena ulagača, svuda postoji ogroman prostor za poboljšanje.

Da se to odražava i na ulaganja u startape koje pokreću žene pokazuje da su oni dobili samo 1% investicija u centralnoj i istočnoj Evropi. To možda ne bi djelovalo malo, ako se ne navede da svaki deseti startup pokrene žena, kao i to da su preduzetnice 96% bolje od preduzetnika u pogledu ostvarenog prihoda po euru ulaganja. Ukratko, teško je reći da su po srijedi ekonomski razlozi, a ne diskriminacija.

No, kod Lumusa nije stvar samo u upoznavanju potencijalnih investitorki sa zanimljivim mogućnostima, već i u pružanju temelja i samopouzdanja za ulaganje.

- Ne moraju nužno da ulažu, ali želimo da ih naučimo kako da ocjenjuju ​​startape, kako da na njih gledaju kao mogućnost. Mnogo je žena koje nemaju direktno iskustvo sa startap svijetom, već dolaze iz investicionog bankarstva ili privatnog kapitala - kaže Lucija, suosnivačica i voditeljka istraživanja u kompaniji Cuvva sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Terezia kaže da u slučaju VC firme Neulogy, često imaju problem sa startapima, koji prerano zatraže investiciju VC fonda, a onda ne znaju gdje da ih upute, jer je teško naći anđele investitore koji će uložiti 50.000 do 200.000 EUR.

Upravo tu prazninu Lumus kolektiv želi da popuni. Za investicije se može prijaviti svaki startap sa sjedištem u ovom regionu, dok investitorke mogu biti iz bilo kog dijela svijeta. Po krugu finansiranja mogu uložiti najmanje 5.000 EUR, bez ograničenja za najviši iznos.

Njihovo prvo ulaganje u maju iznosilo je 200.000 EUR i otišlo je rumunskom startapu Houston. U junu su uložili u litvanski Zenoo, a uskoro će objaviti i treću investiciju.

Lumus želi da bude edukativno mjesto, kao i mjesto susreta za anđele investitorke. Prije pokretanja, grupa je razgovarala s drugim grupama anđeoskih ulagača i intervjuisala potencijalne članice. Takođe su započele saradnju sa Ženskom investicionom mrežom u Norveškoj, kao i sličnom mrežom u Francuskoj.

Klub sada razvija nastavni plan i program za žene koje žele da započnu ili prošire svoje znanje u početnom ulaganju. Pandemija je uslovila da se događaji, za sada, odvijaju putem interneta.

Za startape, osim novca, postoje i pogodnosti uključivanja ženskih anđela, kao i investitorki iz drugih nedovoljno zastupljenih grupa, koje mogu donijeti dragocjen uvid.

Iako dosadašnji broj ulaganja i usredsređenost na početne krugove ulaganja znače da Lumus verovatno neće izazvati velike talase u smislu investicija, cilj osnaživanja investitorki je mnogo značajniji. U kolektivu se pozivaju na izreku da ne možeš postati ono što ne vidiš, pa na ovaj način žele da stvore uzore budućim generacijama žena:

- Zaista vjerujemo da kad jednom postoji više ženskih anđela, onda imamo i više osnivača, čak i ako ne ulažemo samo u startape koje su osnivale žene.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.