NavMenu

Cijene nekretnina u regionu i nekim zemljama EU - Za naše standarde Beč nasjkuplji, a evo kako stoji Podgorica

Izvor: Nova.rs Nedjelja, 19.06.2022. 11:11
Komentari
Podeli
(Foto: STUDIO GRAND OUEST/shutterstock.com)
Cijene nekretnina konstantno su u porastu, a agenti za nekretnine ne misle da će se u skorije vreme situacija na tržištu nepokretnosti stabilizovati.

Stoga je portal Nova.rs napravio uporednu analizu cijena nekretnina u regionu i pojedinim državama Evropske unije. Kako su naveli, stanovi su najskuplji u Beču, dok vrlo povoljno možete proći ukoliko odlučite da kupite stan u Bukureštu.

Podgorica

Za jednosobni stan u Podgorici, površine 28 m2, platićete 32.200 EUR, odnosno 1.150 EUR po kvadratnom metru, a oglašivač je objasnio da, ukoliko želite stan sa namještajem, na cijenu se dodaje još 6.000 eura. Dakle, za namješten stan manji od 30 kvadrata platićete 38.200 EUR.

Stanovi u Podgorici umiju da budu papreno skupi, tako da se jedan stan oglašava po cijeni od 570.000 EUR. U pitanju je jednosobni stan površine 45 kvadrata, a ukoliko se odlučite da ga kubite, kvadrat će vas koštati više od nevjerovatnih 12.000 EUR.

Beograd

Prema podacima sa sajta Četiri zida, cijene kvadrata u novogradnji u Beogradu kreću se od 1.196 do 3.251 EUR, dok je prosječna cijena 2.223 EUR.

Kada je u pitanju starogradnja, prosječna cijena kvadratnog metra iznosi 2.102 EUR.

Ukoliko planirate kupovinu stana u srpskoj prestonici, i one najmanje površine platićete papreno. Tako je trenutno jedan od najjeftinije oglašenih stanovima na oglasima površine od 21 metar kvadratni, a za njega je potrebno izdvojiti 17.000 EUR, odnosno manje od 1.000 eura po kvadratu. Međutim, da cijene i za vrlo slične kvadrature variraju, pokazuje oglas za prodaju stana od 24 kvadrata, koji košta znatno više - 39.600 EUR, a u ovu cenu PDV nije uključen.

S druge strane, za jednosobni stan od 38 m2 u centru grada platićete čak 117.000 EUR.

Za dvosobne stanove kreću se od 49.500, a najskuplje oglašen stan ove strukture nalazi se na Beogradu na vodi, a za 60 kvadrata platićete nevjerovatnih 491.888 EUR.

Sarajevo

U prijestonici susjedne Bosne i Hercegovine moguće je pronaći jendosoban stan za koji ćete po kvadratu plaćati tek nešto više od 1.000 EUR. Tako je, primjera radi, na jednom od sajtova za nekretnine oglašen stan od 62 kvadrata, u zgradi iz 1935. godine, za koji je potrebno izdvojiti 63.912 EUR.

Da ni komšije koje žele da kupe stan nisu u boljoj situaciji u odnosu na Beograđane, pokazuje oglas za stan od 56 kvadrata u samom centru Sarajeva. Za ovaj objekat potrebno je izvojiti 179.466 EUR, odnosno oko 3.200 EUR po kvadratu.

Zagreb

Zagrepčani mogu da pronađu kvadrat po ceni koja iznosi nešto više od 2.500 EUR.

Primjera radi, ukoliko želite da kupite dvosobni stan površine 33 kvadrata u hrvatskoj prijestonici, to će vas koštati 83.675 EUR.

Kada su u pitanju garsonjere, možete pronaći kvadrat za oko 1.600 EUR, a iako ovo na prvu loptu ne zvuči puno, ova cijena znači da ćete stan od samo 18 kvadrata platiti 30.000 EUR.

Budimpešta

Situacija na sajtovima za oglašavanje u Budimpešti nešto je drugačija u odnosu na region, s obzirom na to da veliki broj oglašivača nudi mogućnost razmjene, tako da mnogi odlučuju da stan u centru grada zamijene za, recimo, kuću na selu.

Primjera radi, stan od 30 kvadrata vlasnik je odlučio da zamijeni za kuću na selu površine 40 do 50 kvadrata.

Ukoliko ipak želite da kupite stan, a ne da vršite razmjenu, treba da znate da cijene u Budimpešti i nisu toliko povoljne. Naime, prosječna cijena kvadrata u ovom gradu iznosi 2.515 EUR.

Beč

Ukoliko razmišljate o kupovini stana u austrijskoj prijestonici, treba da znate da je cijena po kvadratu papreno skupa za naše standarde.

Tako po oglasima možete da naletite na stanove koji po kvadratu koštaju skoro 6.500 EUR.

Naime, za dvosobni stan od 70 kvadrata, trenutni vlasnik traži 450.000 EUR.

Bukurešt

Kada je u pitanju Bukurešt, stan od 37 kvadrata možete pronaći za 56.500 EUR, odnosno tek nešto više od 1.500 eura po kvadratu.

Međutim, moguće je pronaći i jeftiniji stan, te za 56.000 EUR možete kupiti stan od 52 kvadrata.

Dakle, kvadrat stana u novogradnji u Bukureštu vas može koštati i manje od 1.100 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.