NavMenu

Prosječna cijena kvadrata u novogradnji 1.265 EUR - Stanovi najskuplji na primorju

Izvor: eKapija Srijeda, 18.05.2022. 13:07
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/Nikguy)
Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu iznosila je 1.265 eura, pokazuju podaci Monstata.

Kvadrat u novogradnji najskuplji je bio na primorju i iznosio 1.445 EUR, a slijedi sjever gdje je prosječna cijena kvadratnog metra bila 1.352 EUR. Kvadrat u Podgorici bio je 1.265 EUR, a u središnjem regionu 612 EUR.

Podsjetimo, u četvrtom kvartalu prošle godine nasjkuplji kvadrati bili su na sjeveru, pa je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 1.399 EUR

- Prosječna cijena kvadratnog metra u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje. Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća - objasnili su iz Monstata.

Kako su naveli, prikazane su prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji prema kategorijama privredna društva (prosječna tržišna cijena) i solidarna stambena izgradnja.

- Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u kategoriji privredna društva iznosila je 1346 eura, dok je 599 eura iznosila u kategoriji solidarna stambena izgradnja - naveli su statističari.


Prema metodologiji istraživanja, u obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir se uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor. Predmet istraživanja nisu stanovi starog stambenog fonda, niti ostale vrste nepokrenosti - poslovni objekti, zemljište i drugo.

Iz Monstata su objasnili i da istraživanje ne predstavlja odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već cijene obračunate na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.