NavMenu

Cijene stanova porasle u većini opština - Evo gdje su najskuplji, a gdje najjeftiniji kvadrati u Crnoj Gori

Izvor: Mina Ponedjeljak, 14.03.2022. 09:21
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/StockSnap)
Cijene stanova u Podgorici, na primorju, Cetinju i Nikšiću porasle su prosječno tri do sedam odsto u prošloj godini, dok su u opštinama na sjeveru ostale na istom nivou, pokazalo je istraživanje nekretnina koje je uradio Colliers Crna Gora.

Istraživanje se obavlja osmu godinu zaredom, a upoređuje i cijene po katastarskim opštinama - naseljima u većim gradovima.

Istraživanjem nijesu obuhvaćeni luksuzni projekti poput Porto Montenegra, Luštice Bay i sličnih, koji su posmatrani kao specijalna kategorija, ali ni projekti iz programa ekonomskog državljanstva i solidarne-sindikalne gradnje, pišu Vijesti.

Najskuplji stanovi u Podgorici nalaze se u katastarskoj opštini Podgorica I, koja obuhvata dio grada preko Morače do Bloka šest, ali i novo luksuzno naselje uz Cetinjski put.

U ovoj zoni prosječna cijena u novogradnji iznosila je 1,68 hiljada EUR po kvadratu i veća je 6,78% u odnosu na 2020.

U Podgorici II, koja obuhvata centar grada - Mirkovu varoš, dio grada ispod Gorice, ali i naselja Zagorič i Masline, prosječna cijena bila je veća 3,99% i iznosila je 1,67 hiljada EUR po kvadratu.

U Podgorica III, koja obuhvata Staru varoš, Drač, Stari Aerodrom, Konik, Pobrežje i Zabjelo, prosječna cijena u novogradnji je 1,23 hiljade EUR po kvadratu, što predstavlja rast od 3,58%.

Kod stambene starogradnje prosječna cijena u Podgorica I iznosila je 1,15 hiljada EUR, u Podgorica II 1,08 hiljada, a u Podgorici III 870 EUR po kvadratu.

U centralnoj zoni KO Budva prosječna cijena u novogradnj iznosila je 1,84 hiljade EUR po kvadratu, a u Bečićima 2,15 hiljada EUR.

U naseljima - katastarskim opštinama Petrovac, Sveti Stefan, Bečići i Buljarica I cijene su prošle godine povećane 5,27%, a u centralnom dijelu Budve, Mainama i Prijevoru I 4,98%.

Kvadrat starogradnje iznosio je od 985 EUR u Prijevoru, 1,05 hiljada u Mainama, 1,25 hiljada u Bečićima i po 1,3 hiljade EUR u centralnom dijelu Budve i Petrovcu.

U opštini Tivat prosječna cijena u novogradnji iznosila je 1,87 hiljada EUR po kvadratu, što je rast od 2,07%.

Kvadrat starogradnje koštao je u Donjoj Lastvi 1,4 hiljade EUR, Radovićima 1,15 hiljada, a u centralnom dijelu Tivta 1,28 hiljada EUR.

U Ulcinju prosječna cijena novogradnje iznosila je 1,13 hiljade EUR po kvadratu uz rast od 6,06%, dok je u starogradnji kvadrat koštao 850 EUR.

U Baru je prosječan kvadrat novogradnje koštao 1,48 hiljada EUR, uz rast cijena od 4,18%.

U Kotoru cijena kvadrata novogradnje porasla je prošle godine 1,85% na 2,03 hiljade EUR po kvadratu.

U Herceg Novom kvadrat novogradnje koštao je 1,83 hiljade EUR, uz rast cijene 3,74%. Starogradnja je u centralnom dijelu Herceg Novog koštala 1,5 hiljada EUR, u naseljima Topla, Baošići, Kumbor i Bijela 1,3 hiljade, Đenovićima 1,25 hiljada i u Kutima 1,1 hiljadu EUR po kvadratu.

Na Cetinju kvadrat u novogradnji koštao je 1,14 hiljada EUR uz rast cijene od 5,86%, dok je u starogradnji vrijedio 800 EUR.

U Nikšiću je prosječna cijena kvadrata u novogradnji bila 881 EUR, sa rastom od 3,85 odsto, a u starogradnji 600 EUR.

Od opština sa sjevera obuhvaćene su dvije najveće, Bijelo Polje i Berane, gdje su cijene ostale iste kao i godinu ranije.

U Bijelom Polju kvadrat u novogradnji koštao je 873 EUR, a u starogradnji 700 EUR, dok su u Beranama te cijene bile 862 EUR i 570 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.