NavMenu

Opština Tuzi muku muči sa nedefinisanim prostorom - Nepostojanje planske dokumentacija koči razvoj i legalizaciju

Izvor: Dan Četvrtak, 10.02.2022. 14:05
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Predrag Jankovic)
Opština Tuzi, koja ima teritoriju od oko 248 kvadratnih kilometara i obuhvata 11 katastarskih opština, pokrivena je sa svega četiri detaljna urbanistička plana.

U pitanju su DUP Karabuško polje, DUP Šipčanička gora 1, Lokalna studija lokacije Tuzi-zona 19 i Lokalna studija lokacije Pijaca. Ljeka Ivezaj, sekretar za urbanizam kaže da je pokrivenost teritorije Tuzi DUP-ovima mala, te da nemaju Prostorno urbanistiki plan Tuzi.

– Na snazi je PUP Glavnog grada iz 2014. godine kad su Tuzi bile Gradska opština. Nijesmo još uradili naš prostorni plan. Da bi ga napravili mora Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da pokrene postupak na našu inicijativu. Inicijativu nećemo skoro pokrenuti jer moramo da se razgraničimo sa Podgoricom. Nama su definisane katastarstake parcele, a možda dođe do nekih malih promjena. Kad se budu definisale sve prostorne jedinice onda ćemo podnijeti inicijativu da se radi PUP za Tuzi – kaže Ivezaj.

Zanimljivo je da prilikom donošenja PUP-a Podgorica taj dokument nije dobio potvrdu parlamenta Tuzi. Taj formalni propust mogao je da ozbiljno naruši puštanje u pravni promet plana ali je, kao mnogo puta, politika bila iznad prava i struke.

Ivezaj ističe da to što nemaju planove je veliki problem, jer se naselja ne mogu razvijati. Kao primjer navodi centar Tuzi koji nije pokriven planom.

– Pokrenuli smo inicijativu i kod prethodne i kod ove Vlade da donese odluku da se uradi DUP za centar. Međutim, ključni problem što ne možemo uraditi DUP je katastar nepokretnosti koji nemamo, tako da nemamo podlogu za plan. Čeka se izlaganje javnih podataka na uvid za KO Tuzi koji je bitan za donošenje DUP-ova. Podaci su u nadležnosti Uprave za nekretnine i državnu imovinu. Obećano nam je da će početom godine biti to izlaganje i da će se uspostaviti katastar, ali pomaka nema. Glavni problem je uspostavljanje katastra nepokretnosti. Mi recimo nemamo evidenciju spratnosti objekata u zoni KO Tuzi. Tu gubimo veliki novac prilikom obračuna poreza na neporketnost – kaže Ivezaj.

Dio opštine gdje će se graditi čipsara nije pokriven planskim dokumentom.

– To je periferija koja je regulisana smjernicama iz PUP-a. Urbanističko-tehničke uslove izdajemo na osnovu PUP-a. Uslovi su malo zahtjevniji. Ako se radi o poljoprivrednom zemljištu mora da ima minimum 2.500 kvadrata da bi gradio kuću. Ako se nalazi u zoni površine naselja mora da ima minimum 600 kvadrata da bi napravio objekat, određuju se parametri kolika može biti spratnosti, površina, koliko da bude udaljena od komšije, od glavne ulice... Objekte koje planiramo da radimo su od opšteg interesa koji će uspostavljanjem DUP-ova biti uklopljeni – ističe Ivezaj.


PUP-om je kao biznis zona planiran pojas od centra Tuzi do Vuksanlekića. On ističe da je to planirano kao zona centralnih djelatnosti.

Ivezaj ističe da po evidenciji Opštine za legalizaciju imaju 1.700 objekata.

– Najviše nelegalnih objekata ima na Karabuškom polju i dijelu Kuća Rakića, kao i u Tuzima. Tuzi imaju dosta starih objekata koji nemaju obavezu građevinske dozvole, to su oni građeni prije 1974. godine. Na Karabuškom polju kuće su rađene u zadnjih 30 godina. Imamo problem, jer prekidamo svaki postupak leglizacije u zonama gdje je predviđeno donošenje DUP-ova. Tu je problem jer ne možemo da prihodujemo, ne možemo da legalizujemo, gubimo sa više aspe
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.