NavMenu

Sve teže do stana, kvadrat skuplji i do 30% - Smanjenje cijena ne očekuje se ni u narednom periodu

Izvor: Dnevne novine Četvrtak, 19.08.2021. 08:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Michael Gaida)Ilustracija
Cijene stanova u Crnoj Gori, uprkos ekonomskoj krizi uslovljenoj korona virusom porasle su od 10 do čak 30%, zavisno od toga da li kupujete završeni ili stan u izgradnji. Ukoliko ste se pak nadali da ćete krov nad glavom obezbijediti po nižim tržišnim uslovima u odnosu na period prije korone loše ste procijenili, budući da je u međuvremenu došlo i do poskupljenja građevinskog materijala, što je samo jedan od uslova rasta cijene kvadrata stana, pišu Dnevne novine.


Sa sličnim podacima raspolažu i u podgoričkoj agenciji Pronova, iz koje su Dnevnim novinama kazali da cijene apsolutno nijesu padale ni za vrijeme korone, i tokom zaključavanja, a da tako nešto ne očekuju ni u narednom periodu.

Žana Korać-Popović iz agencije Pronova kazala je Dnevnim novinama da cijene stanova u novogradnji apsolutno nijesu padale, sem u slučaju konkretnog dogovora direktno između kupca i prodavca, u rasponu od pet do deset odsto.

- Što se tiče cijene kvadrata nakon talasa korone one su u novogradnji blago porasle 10 do 15%, kad su u pitanju gotovi stanovi, dok je cijena kvadrata kod investitora, dakle stanova u izgradnji, porasla čak do 30% - kazala je Korać-Popović.

Ona pojašnjava da je više razloga za to. Jedan od ključnih je poskupljenje građevinskog materijala.

- Iz tog razloga su investitori bili prinuđeni da podignu cijenu kvadrata stana, a na poskupljenje je uticalo i to što su mnogi investitori ušli u ozbiljne projekte za vrijeme korone, uzeli su ogromna kreditna sredstva koja su morali da vraćaju tokom cijele pandemije. Prodaja je bila jako slaba, pa su zato morali da podignu i cijene stanova - rekla Korać-Popović, pojašnjavajući kako su mnogi investitori, nakon prvog talasa korone, građanima nudili akcijske cijene stanova.

Da je poskupljenje građevinskog materijala dovelo do rasta cijena nekretnina saopštili su i iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Poslovanje građevinskih firmi je, kažu iz PKCG, u jednom periodu bilo stabilno, ali su usljed rasta cijena građevinskog materijala mnoge kompanije pribjegle povećanju cijene nekretnina.

- Usljed svih uvedenih restriktivnih epidemioloških mjera došlo je do zatvaranja mnogih fabrika za proizvodnju građevinskog materijala, što je uslovilo smanjenje obima proizvodnje pa samim tim i povećanja djena - objasnili su iz PKCG.

Sa druge strane, iz Monstata su pojasnili daje prosječna djena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisila i od učešća stanova solidarne stambene izgradnje.

Na pitanje Dnevnih novina je li došlo do oporavka tržišta nekretnina u Crnoj Gori, Korać-Popović kaže da jeste, ali samo na primorju, dok prodaja u Podgorica i na centralnom nivou nije na zadovoljavajućem nivou.

- Kad je primorje u pitanju osjetno je krenula kupovina svih nekretnina, i to prva i druga linija do mora. Stranci su jedva čekali da počne ublažavanje mjera, da se uspostavi međunarodni saobraćaj, kako bi kupci nekretninu vidjeli na licu mjesta i ostvarili kupovinu. Tako da su već ušli u aranžmane, a mi se nadamo da će se s jeseni nastaviti ta kupovina uzlaznom putanjom, posebno placevi, koji nam najbolje prolaze - istakla je Korać-Popović.

I dok je na primorju situacija povoljnija, Podgorica još nije onakva kako je bilo uoči naj veće zdravstvene krize koja nas je zadesila.

- Zato što se u Podgorici osjetno poljuljala ekonomska i platežna moć građana. Uprkos tome, do smanjenja cijena sigurno neće doći, posebno zato što nije ni u prvom talasu korone. Osjeća se trzaj na tržištu i da građani nijesu u mogućnosti da kupuju nekretnine kao što je to bilo 2019 - pojasnila je sagovornica DN.

Građani da obrate pažnju na predugovor

Korać-Popović je građanima poručila da obrate pažnju na agenciju koja će ih zastupati prilikom kupovine stanova, posebno kad je u pitanju predugovor.

- Biće sad raznih malverzacija, investitori žele da zaštite svoje interese. Predugovori imaju dosta mana, recimo nema poštovanja roka završetka. Poručujem građanima da obrate pažnju na kupovinu stanova u izgradnji, jer imaju pravo da u predugovoru traže da se stave neki pravni elementi kako bi sebe zaštitili - istakla je ona.

Cijene u Siti kvartu nikad neće padati

Kad je riječ o cijeni stanova u Podgorici, Korać-Popović kaže da je kvadrat u Novom gradu, odnosno naseljima oko Siti kvarta, Nove dalmatinske, blokova pet, šest i devet i dijelu prema Capital plazi od 1.350 do 1.700.

- To sve zavisi od načina opremljenosti, je li namješten, polunamješten, je li manji jednosoban ili garsonjera, pošto su takvi stanovi skuplji i teže ih je naći na atraktivnim lokacijama - kaže ona.

Ipak, kvadrat stana se može kupiti za 1.110 do 1.200 eura na Zabjelu, Tuškom putu, Starom aerodromu, u Zagoriču...

Građanima poručuje da cijene u nekim djelovima g rada, poput Siti kvarta, nikad neće padati, već naprotiv.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.