NavMenu

Na Žabljaku niče kompleks Monte Pine - Na tri parcele planirana gradnja kuća za stanovanje i iznajmljivanje (FOTO)

Izvor: eKapija Srijeda, 28.07.2021. 14:29
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Studio A12 project/Idejno rješenje/Printscreen)
Podgorička kompanija Capital Construction planira izgradnju kompleksa stambenih objekata Monte Pine na Žabljaku. Kako je navedeno, kompleks se sastoji od tri urbanističke parcele UP 204a, UP 205a i UP 212, koje su međusobno povezane i čine jednu urbanističku i arhitektonsku cjelinu, a na kojima trenutno nema izgrađenih objekata.

Kako se može vidjeti na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, investitor je dobio saglasnost glavnog državnog arhitekte na idejno rješenje objekta, koje je obradio Studio A12 project iz Podgorice.

Prema iedjnom rješenju, planirana je gradnja šest stambenih jedinica u obliku kuća, kao i dvojnog objekta sa dvije lamele. Projektnim zadatkom investitor je definisao tipove stanova, tako da je projektom predviđeno da u dvojnom objektu na parceli UP 204a (lamele A i B) budu manji stanovi - studio apartmani, dok se na parcelama UP 205a i UP 212 nalaze veće dvosobne jedinice smještene u zasebnim objektima, odnosno kućama. Svi stanovi imaju dnevne boravke i spavaće zone ka južnoj i jugozapadnoj strani.

Na parcelema UP 212 i UP 205a predviđeni su stambeni objekti za stalno i povremeno stanovanje. Namjena objekata pored stanovanja može biti i turizam, odnosno izdavanje turistima. Na ovim parcelama nalazi se šest tipskih stambenih objekata, po tri na svakoj od njih. Spratnost objekata je P+1, ukupne bruto površine 268,23 m2 na parceli UP 205a i 268.31 m2 na parceli UP 212, odnosno 89.41 m2 po jednoj stambenoj jedinici.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Studio A12 project/Idejno rješenje/Printscreen)
Prema strukturi ovo su dvosobne stambene jedinice, spratnosti P+1. Objekti su pozicionirani tako da se ambijentalno uklapaju u prostor i prate veoma strm nagib terena, što se postiže korišćenjem kamenih podzida sa donje strane objekata, koje čine svojevrsni postament.

Saobraćajni pristup omogućen je sa sjevero-zapadne strane sa javne saobraćajnice. Parking mjesta nalaze se odmah uz saobraćajnicu, tako da je ostatak parcele oslobođen saobraćaja.

Na urbanističkoj parceli 204a predviđen je takođe objekat za stalno i povremeno stanovanje, koji se na isti način može koristiti u turističke namjene. Objekat je zamišljen kao dvojni i sastoji se iz dvije lamele - A i B. Spratnost objekta je Po+P+1, ukupne bruto površine 499.4 m2, pri čemu lamella A ima i podrum veličine 74,6 m2, gdje se nalaze tehničke prostorije, vešeraj i ostave.

Objekat je zamišljen je kao dvojni, zbog racionalnog tretiranja prostora. Predviđena je i fazna mogućnost izgradnje, s obzirom na to da su u pitanju dvije potpuno odvojene lamele istog objekta. Obje cjeline imaju zasebne ulaze, stepeništa i kao takve potpuno nezavisno funkcionišu, što daje mogućnost investitoru faznu realizaciju, a takođe i međusobno povezivanje, ukoliko se za tim ukaže prilika tokom eksploatacije objekta. Ukupna bruto površina objekta je 499,4 m2 od 500 m2 maksimalno dozvoljenih.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Studio A12 project/Idejno rješenje/Printscreen)
Ulaz u dvojni objekat predviđen je sa sjeverne strane parcele, tj. postoje dva nezavisna ulaza sa zasebnim stepeništima, pošto je u pitanju dvojni objekat. U Lameli A se nalaze četiri studio apartmana (A1-A4) sa zajedničkim stepeništem i hodnikom. Na prizemlju lamele A se nalazi jedan poslovni prostor u skladu sa planskom regulativom koja dozvoljava komplementarne djelatnosti u prizemlju stambenih objekata. Dva apartmana u lameli A imaju i galerijski prostor u potkrovlju, koji se može koristiti za odmor, spavanje i slično. Treći apartman ima duplu spratnu visinu iznad dnevnog boravka, kako bi se omogućio veći komfor za korisnike. Četvrti apartman je studio koji se nalazi u prizemlju objekta.

Slična struktura stanova nalazi se i na prvom spratu lamele B - dva stana imaju galerijski prostor u potkrovlju, dok treći ima veću spratnu visinu iznad dnevnog boravka. Lamela B ima jedan poslovni prostor u prizemlju i jedan jednosoban stan.

Saobraćajni pristup je obezbijeđen sa jugoistočne strane sa javne saobraćajnice, gdje se nalazi i parking prostor.

Šest parking mjesta obezbijeđeno je za parcelu UP 204a, a isti broj za parcele UP 205a i UP 212. Svih 12 parking mjesta nalaze se na terenu, prilaz sa javne saobraćajnice koja se završava okretnicom u središtu kompleksa. Jedno parking mjesto namijenjeno je za osobe sa invaliditetom.

S obzirom na to da je postojeći teren na sve tri urbanističke parcele u manjem ili većem nagibu, lokacija je zahtijevala detaljnu analizu i pravilno pozicioniranje objekta. Prilazak kompleksu je omogućen sa javnog puta prema DUP-u koji se završava u ovoj zoni. Lokacija je uglavnom u nagibu ka sjeverozapadu i okružena je gustom četinarskom i listopadnom šumom. Sa lokacije se pruža pogled na planinske vijence Durmitora i panoramu Žabljaka, tako da je orijentacija objekata bila isključivo ka traženju boljih vizura i bolje insolacije.

Fotogalerija
Kompleks Monte Pine Žabljak
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.