NavMenu

Prezasićeno tržište stanova u novogradnji - Nikad manje zahtjeva za gradnju

Izvor: Vijesti Ponedjeljak, 08.03.2021. 15:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Michael Gaida)Ilustracija
Tržište stanova u novogradnji je prezasićeno u Podgorici i na primorju, a investitori skoro i da ne predaju zahtjeve za dobijanje građevinske dozvole.

Taj trend nije počeo tokom korona krize, već u 2019. godini, samo je sada ubrzan, kazao je sagovornik Vijesti sa tržišta nekretnina.

Predstavnici investitora koje su Vijesti kontaktirale zvanično navode optimističke ocjene i ublažavaju pad prodaje i njihova očekivanja za ubuduće, dok su nezvanično saopštavali da je situacija mnogo teža. Kako piše list, takve izjave neće prenijeti, jer ni investitori ne vjeruju u njih, pa bi predstavljale svojevrsnu obmanu javnosti.

Iz podataka Uprave za stitistiku Monstat se vidi da je za većinu stanova koji se sada grade procedure za dobijanje dozvola pokrenuta 2017. i 2018. godine.

Prema podacima agencija za nekretnine, od izbijanja pandemije promet je pao za više od 50% i sve je manji, ali većina investitora zadržava visoke cijene istovremeno odustajući od novih projekata u stanogradnji.

Podaci Monstata pokazuje da su firme i građani tokom prošle godine predali 224 zahtjeva za građevinske dozvole kojima je predviđena izgradnja 1.297 stanova, što je ubjedljivo najmanje u posljednjih deset godina za koliko postoje podaci o uporedivim istraživanjima.

Druga godina sa najmanjim brojem zahtjeva je 2019. kada je predato 197 zahtjeva za gradnju 1.580 stanova. Godinu ranije, tražene su dozvole za gradnju 2.339 stanova, u 2017. za 4.439…, a u skoro svim godinama prije toga cifra je bila značajno veća od tri hiljade.

Podaci Monstata pokazuju da je u prošloj godini došlo do pada cijena stanova u novogradnji za oko pet odsto - na primorju zbog manjeg interesovanja stranaca.

Analiza konsultantske kuće Colliers International pokazala je da je došlo do pada od najviše jedan odsto i to samo u nekim zonama. Oni istraživanjem nijesu obuhvatili luksuzne rizorte i projekte koji se grade pod povoljnostima iz projekta ekonomskog državljanstva.

Prema ovim istraživanjima, prosječna cijene kvadrata stana u novogradnju u Podgorici u dijelu grada preko Morače i u novim kvartovima uz Cetinjski put iznosi oko 1.450 eura, dok su na periferiji - Starom aerodromu, Zabjelu ili Zagoriču od 1.000 do 1.100 eura.

U Budvi i Tivtu su oko 2.000 do 2.100 eura, Kotoru 1.900, Baru i Herceg Novom oko 1.500, Ulcinju 1.300, na Cetinju oko 1.000, Nikšiću oko 800 eura…


- Sada u Podgorici u raznim fazama izgradnje imate oko tri-četiri hiljade stanova. Neki manji investitori koji nemaju dovoljno novca ili su planirali da gradnju finansiraju tako što bi unaprijed prodavali stanove, oni sada odustaju od gradnje. Veliki investitori koji imaju dovoljno novca, ili im nije problem da obezbijede kredite, završavaju započete projekte i mogu da ne smanjuju cijene iako im je promet pao. Ne žele ni da počnu nove projekte jer znaju da bi time samo na već zasićeno tržište izbacili nove stanove, čime bi rizikovali značajniji pad cijena - kazao je sagovornik Vijesti.

Mali graditelji neće moći dugo da izdrže

Sagovornik Vijesti navodi da se već dešava da manji investitori i oni koji imaju problema sa likvidnošću prodaju stanove ispod sadašnjih prosječnih cijena, ali da za sada nije riječ o većim količinama.

- Sve i da se ove godine okonča epidemiološka kriza, ekonomske posljedice će se osjećati još naredne dvije do tri godine, kada se ne može očekivati porast kupovne moći i značajniji rast interesovanja za stanove. Pitanje je koliko će investitora i građevinskih kompanija moći da izdrži da ne prodaje stanove po nižim cijenama. Oni koji su pozajmljivali novac da bi gradili stanove mogu biti u ozbiljnijem problemu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.