NavMenu

Studenti arhitekture predstavili mogućnosti revitalizacije prostora nekadašnje kasarne Morača

Izvor: eKapija Srijeda, 18.11.2020. 15:06
Komentari
Podeli
(Foto: Univerzitet Crne Gore/Printscreen)
Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore, u saradnji sa Službom Glavnog gradskog arhitekte, priredio je izložbu studentskih radova koja je otvorena 16. novembra 2020. godine, u holu zgrade gradskog parlamenta.

Na izložbi, koja je u skladu sa poštovanjem mjera NKT-a otvorena bez prisustva zvanica, prikazano je jedanaest urbanističkih projekata, kroz 19 grafičkih panoa, koji prikazuju mogućnosti revitalizacije i valorizacije prostora bivše kasarne Morača u Podgorici.

Uvodnu riječ, na otvaranju izložbe, dao je glavni gradski arhitekta Filip Aleksić, koji je u ime gradske uprave istakao zadovoljstvo što imaju priliku da ugoste izložbu studentskih projekata u kojima su se studenti bavili promišljanjem prostora u kojem žive i uče. Aleksić je iskazao zahvalnost Arhitektonskom fakultetu i naglasio obostrani značaj saradnje i za studente i za grad. Izložbu je, ispred Arhitektonskog fakulteta, otvorila studentkinja Olivera Mirković, koja je tom prilikom istakla mogućnosti implementacije prikazanih rješenja.

- Uzimajući u obzir sve aspekte zatečenog stanja i sve probleme sa kojima se danas ta lokacija suočava, ali i sve potencijale koje pruža, dati su modeli revitalizacije ovog prostora koji mogu biti primjenljivi i na ostale sekvence, odnosno prostore uz samu obalu rijeke Morače - naveli su iz Univerziteta CG.

Izloženi projekti su rezultat semestralnog rada studenata četvrte godine Arhitektonskog fakulteta, u studijskoj 2019/2020. godini, na predmetu Urbanističko planiranje, pod mentorstvom prof. dr Svetislava G. Popovića i saradnica: MSc Nevene Mašanović, MSc Marije Ćaćić, Bojane Raspopović i Mr Slađane Lazarević.


Rezultati istraživačkog procesa, kroz prethodno usvojene metodološke pristupe u razradi predmetnog zahvata, iscrpne urbanističko-arhitektonske analize postojećeg stanja, terenske obilaske, konceptualna rješavanja i detaljno razvijanje svih segmenata predmetne lokacije rezultirali su vrlo uspješnim studentskim rješenjima, koji su osim kroz izložbu prikazani i kroz prateću publikaciju. Publikovani materijal može predstavljati kvalitetnu podlogu za implementaciju predloženih rješenja kroz buduću prostorno-plansku dokumentaciju, sa ciljem valorizacije, revitalizacije i unaprjeđenja atraktivnih djelova grada Podgorice.

Publikacija studentskih radova nalazi se OVDJE dok će izložba za sve zainteresovane posjetioce biti otvorena do petka 20. novembra 2020. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.