NavMenu

Raspisan javni poziv za građane u okviru projekta Hiljadu plus stanova - 11 investitora ponudilo 409 stambenih jedinca u izgradnji

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 16.11.2020. 10:49
Komentari
Podeli
(Foto: Narong Jongsirikul/shutterstock.com)
Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je javni poziv za građane u okviru projekta Hiljadu plus stanova.

Realizacijom ovog projekta Vlada Crne Gore će omogućiti uštede odabranim građanima i porodičnim domaćinstvima obezbjeđivanjem niže kamatne stope na stambene kredite u odnosu na tržišnu kamatnu stopu.

- Visina kamatne stope na godišnjem nivou iznosi 2,99% fiksno, za zaključene ugovore za kupovinu stanova po kupoprodajnoj cijeni do1100 eura po m2 neto korisne površine stambenog prostora, na period do 20 godina. Dugoročni hipotekarni kredit se može dodijeliti za kupovinu individualnog stambenog objekta čija vrijednost po m2 neto korisne površine ne prelazi iznos cijene od 1100 EUR. Porodična domaćinstva mogu obezbijediti učešće u vrijednosti ugovora o kreditu - navodi se u javnom pozivu.

Vrijednost projekta je do 20 mil EUR, a u njemu mogu učestvovati sva porodična domaćinstva čiji članovi nemaju
riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove.

- Prioritet u ostvarivanju prava na rješavanje stambene potrebe dodjelom vaučera za
kupovinu stambenog objekta, naročito imaju samohrani roditelji, odnosno staratelji; lica sa invaliditetom; porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom; porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju; mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja; zaposleni u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu djelatnost u javnom sektoru i žrtve nasilja u porodici.

Vaučeri se, nakon dodjele prioritetnim grupama dodjeljuju sljedećim ciljnim grupama prema navedenim udjelima:
  • 40% korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru,
  • 30% bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života,
  • 30% ostalim korisnicima.
Podnošenje zahtjeva bankama se vrši od četvrtka 19. novembra 2020. godine do četvrtka 3. decembra 2020. godine, radnim danima od 8:30 do 15:00 časova, izuzimajući dane vikenda.

Kako je ranije saopšteno, za učešće u projektu prijavilo se pet banaka - Crnogorska komercijalna banka (CKB), NLB, Lovćen, Erste i Podgorička.

Kada je riječ o investitorima, tražene uslove ispunilo je njih 11 koji su ponudili ukupno 409 stambenih jedinca u izgradnji. Gađevinske kompanije koje učestvuju u projektu, a koje su ponudile stambene objekte u izgradnji su Gradnja promet, Eurozox, HM, Građevinar, Zrnožit, Ventura partners, A-tim studio, Four pillars, Dadi gradnja, Trudbenik i Normal company.

Javnim pozivom je ponuđeno i 15 izgrađenih stambenih objekata čija se lista nalazi na sajtu projekta, a koja će se kontinuirano ažurirati tokom realizacije projekta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nova sezona, stari problemi: Fali sezonaca, inspektora, granične policije, parking prostora, boljih saobraćajnica

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra Glavnog grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj službenika granične policije na primorja, nemogućnost strancima da plate parking mjesta SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.