NavMenu

Crna Gora spremna za nove investicije - Pokrivenost prostora urbanističkim planovima dostigla 96,6%

Izvor: Mina Ponedjeljak, 21.09.2020. 08:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ArchMan/shutterstock.com)Ilustracija
Crna Gora je potpuno spremna za nove investicije, s obzirom da je pokrivenost njenog prostora prostorno urbanističkim planovima (PUP) dostigla 96,6 odsto, pišu Dnevne novine.

Pošto će PUP Kotora uskoro biti operativan, pokrivenost crnogorskog prostora planovima porašće na 99,1%, pokazao je izvještaj o realizaciji Strategije razvoja građevinarstva do ove godine.

- U dijelu pokrivenosti prostora Crne Gore prostorno-urbanističkim planovima, sa 28% prije deset godina postiglo se 96,6% pokrivenosti - navodi se u izvještaju koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici.

U prethodnim godinama glavni razlog nedostatka većih investicija u građevinarstvu, ali i većih gradskih prihoda po tom osnovu, bio je nedostatak prostorno-urbanističkih planova.

Samo opštine Kotor i Budva nemaju usvojene prostorno-urbanističke planove u ovom trenutku.

- Opština Kotor je pripremila Nacrt prostorno-urbanističkog plana i sprovela javnu raspravu, pa je za očekivati da procenat pokrivenosti teritorije Crne Gore do usvajanja ovog izvještaja poraste na 99,1% - navodi se u dokumentu.

U izvještaju se precizira da je po obimu i važnosti za unapređenje pravno-institucionalnog okvira posebno važno uvođenje sistema Jedan šalter u oblasti izgradnje objekata usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata.


Radi se o planskom dokumentu kojim se detaljnije određuju ciljevi i mjere prostornog i urbanističkog razvoja Crne Gore, uz uvažavanje specifičnih potreba koje proističu iz regionalnih posebnosti.

U pitanju je, uz Prostorni plan do 2040. godine, najvažniji planski dokument za socio-ekonomski razvoj Crne Gore, a projekat bi trebalo da bude okončan u naredne dvije godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.