NavMenu

Uskoro realizacija četvrte faze projekta Hiljadu plus - Rješavanje stambenog pitanja za oko 400 domaćinstava

Izvor: eKapija Petak, 17.07.2020. 19:59
Komentari
Podeli
(Foto: Narong Jongsirikul/shutterstock.com)
Kroz četvrtu fazu projekta 1000 plus stambeni pitanje riješiće oko 400 domaćinstava u Crnoj Gori, saopšteno je nakon sjednice Vlade održane u četvrtak.

Naime, Vlada je na sjednici usvojila informaciju o početku realizacije četvrte faze "Projekta rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima – Projekat 1000 plus", koji se realizuje kroz kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB).

- Projekat predstavlja nastavak aktivnosti koje su sprovedene tokom prve, druge i treče faze, koje su realizovane u saradnji sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), pri čemu su obezbijeđena kreditna sredstva u iznosu od 25, odnosno 10 mil EUR, po fazama - stoji u saopštenju.

Imajući u vidu uspješnost projekta, Vlada Crne Gore je, navode, nastavila saradnju sa CEB, u cilju obezbjeđivanja dodatne kreditne linije, koja je omogućila finansiranje nove faze projekta 1000 plus.

- Kroz IV fazu Projekta 1000 plus predviđeno je da dodatnih oko 400 domaćinstava riješi stambeno pitanje. S obzirom na to da je Zakonom o budžetu Crne Gore za 2020. godinu, predviđeno kreditno zaduženje u iznosu od 10 mil EUR, za implementaciju projekta 1000 plus faza IV, sa predstavnicima CEB-a usaglašeno je da se ova sredstva obezbijede kroz aneks Okvirnog ugovora o zajmu iz 2017. godine - ističu iz Vlade.

Navode da je, shodno elementima utvrđenim u pregovorima sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, a radi efikasnije implementacije i pravovremenog izvještavanja, kao i ispunjavanja pretpostavki koje se odnose na imenovanje tijela koje će biti odgovorno za donošenja odluka i nadzor nad implementacijom Projekta neophodno je imenovati jedinicu za implementaciju projekta - JIP i Projektni odbor.

- S tim u vezi, Vlada je prihvatila Ugovor o pružanju usluga između Ministarstva održivog razvoja i turizma i PROCON doo Nacionalne jedinica za implementaciju projekata iz oblasti komunalnih djelatnosti i zaštite životne sredine - saopšteno je.

Na sjednici je usvojen i izvještaj o realizaciji treće faze ovog projekta. Iz Vlade su podsjetili da je riječ o projektu socijalnog stanovanja za građane sa srednjim i nižim primanjima koji na tržištu ne mogu riješiti stambenu potrebu.

- U izvještaju je navedeno da je ukupna vrijednost treće faze projekta planirana na iznos od 20 mil EUR, a finansira se sredstvima kredita CEB-a u iznosu od 10 mil EUR - 50% i sredstvima komercijalnih banaka - 50% ukupne vrijednosti. Novina u odnosu na prethodne dvije faze je to što učešće građana nije bilo obavezno - navode.

Prema izvještajima o sklopljenim ugovorima o kreditu koji su dostavljeni od strane komercijalnih banaka, ukupan broj sklopljenih ugovora o kreditu je 377, dok je njihova vrijednost 18,59 mil EUR.

- U trećoj fazi Projekta 1000 plus stambeno pitanje riješilo je ukupno 377 domaćinstava, odnosno 906 građana. Najviše je prodato jednosobnih stanova - 240, zatim slijede dvosobni sa 108, garsonjere 21 i trosobni - 8. Kroz projekat 1000 plus, komercijalne banke su odobrile ukupno 377 stambenih kredita po fiksnoj kamatnoj stopi od 2,99%, dok su, istovremeno, banke na slobodnom tržištu za stambene kredite, nudile fiksne kamatne stope od 4,5-6,99% - kažu iz Vlade.

U izvještaju stoji i da je prosječni prihod domaćinstava koja su riješila stambeno pitanje je iznosio 734.47 EUR, prosječna vrijednost kredita 49.312,15 EUR, a prosječna cijena stana - 53.421,18 eura, a prosječna cijena kvadrata stambene jedinice je iznosila 1.066,88 EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.