NavMenu

Zabjelo dobija novi park površine 12.123 m2 - U toku izrada glavnog projekta, vrijednost investicije 100.000 EUR

Izvor: eKapija Utorak, 09.06.2020. 15:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kartinkin77/shutterstock.com)Ilustracija
Glavni grad je izašao u susret zahtjevu stanovnika Ulice Branka Miljkovića na Zabjelu koji se odnosi na izgradnju parka u ovom dijelu grada i za ove namjene opredijelio sredstva u budžetu za 2020. godinu u iznosu 100.000 EUR.

Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice izabrala je projektanta koji već uveliko radi na projektovanju ove nove zelene površine. Izrada Glavnog projekta parka u Ulici 27. marta u zahvatu DUP-a Zabjelo 9 je ugovorena sa preduzećem AE Studio d.o.o. iz Podgorice. Vrijednost ugovora je 14.883 EUR sa rokom izrade 40 dana od dana zaključivanja ugovora.

- Podsjećamo da se pored ovog veoma važnog projekta u Ulici Buda Tomovića (iza zgrade Splićanka) na Zabjelu izvode radovi na izgradnji dječijeg igrališta, tako da će, pored novog parka, ovaj dio grada vrlo brzo dobiti i adekvatan namjenski prostor za igru, druženje i provođenje slobodnog vremena najmlađih sugrađana - saopšteno je iz PG Biroa.

Prostor predviđen za uređenje javne površine - parkovsko zelenilo zahvata povšinu od 12.123m2. Bočno su predviđene parking-zone upravnog parkiranja uz servisne kvartovske saobraćajnice. Iz Glavnog grada ističu da će izgradnja ovakve zelene površine podići kvalitet stanovanja i pružiti stanarima mogućnost aktivnog korišćenja ovog prostora, poboljšaće se mikroklima lokacije i njene estetske kao i sanitarno-ekološke karakteristike.

- U okviru parka planirani su brojni sadržaji: plato sa spomenikom; prostor za dječiju igru; dvije kružne površine od tartana sa spravama; dječja biciklistička kružna staza širine 2 metra; kafe; vodena zabava; ograđeni park za pse; prostor za jogu; skejt park (skejt, bicikla, roleri); tereni za košarku, odbojku, mali fudbal i rukomet; trim staza; prostor za šetnju, odmor i relaksaciju, kao i biciklistička staza - ističu iz Grada.

Park je osmišljen u pejzažnom stilu, oivičen stablima i žbunjem koji predstavljaju tampon zonu između parka, ulice i okolnih zgrada.

- Glavna aleja je orijentisana pravcem sjeveroistok-jugozapad, širine 6-8m, planirana na način da njena širina daje mogućnost postavljanja štandova za organizaciju raznih sajmova. Uz glavnu aleju se proteže drvored i povezana je sa svim sadržajima u parku stazama čija je širina 2-4m. Staze u parku zauzimaju 15% ukupne površine - navodi se u saopštenju.

U centralnoj zoni parka neophodno je predvidjeti plato sa skulpturom.


- Rješenje skulpture i postamenta biće definisano kroz poseban konkurs Glavnog grada. Sa južne strane spomeničke zone predvidjeti vodenu površinu sa fontanom čija će konstrukcija omogućiti osvježenje u ljetnim mjesecima. Dvije aktivnije zone parka za stariju djecu i odrasle treba da predstavlja skejt park (može i za bicikl i rolere), kao i teren za košarku, odbojku, rukomet, mali fudbal. Za mlađu djecu do 12 godina, planirati dva kružna platoa popločana tartanom, površine od 60-100m2 sa spravama za dječju igru, oko kojih treba projektovati stazu po kojoj djeca mogu voziti bicikla, rolere - ističu iz PG Biroa.

Projektom će biti planirana fazna realizacija. Elaborat eksproprijacije je urađen i dostavljen Upravi za nekretnine PJ Podgorica na ovjeru.

- Kao što smo više puta isticali, namjera gradske uprave je da, uz projekte Moje drvo i Mikro 020, svake godine stanovnici Podgorice dobiju barem jednu novu parkovsku površinu, a da se postojeće površine revitalizuju i obogate novim sadržajima. Podsjećamo da je, u tom cilju, realizovano uređenje mikro lokacije u Ulici Oktobarske revolucije, te platoa preko puta Gimnazije, parka Okov na Starom aerodromu, kao i Parka energije na Zabjelu, a uskoro počinju i radovi na izgradnji Podgoričkog parka u centru grada - zaključuje se u saopštenju Glavnog grada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.