NavMenu

Nova donacija EU - Crnogorskim zdravstvenim ustanovama još 206.000 zaštitnih maski

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.11.2020. 09:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Ashkan Forouzani)Ilustracija
U Crnu Goru je dopremljen još jedan kontigent zaštitne medicinske opreme namijenjene zdravstvenim radnicima, vrijedan 137.000 EUR. Isporuka obuhvata 200.000 komada hiruških maski, tipa IIR, i 6.000 komada visoko kvalitetnih maski, tipa N95, koje su stavljene na raspolaganje zdravstvenom sistemu Crne Gore, saopšteno je na sajtu Vlade.

Današnja donacija je dio donacije Evropske unije za hitnu podršku Crnoj Gori u borbi protiv Covid-19, čija je ukupna vrijednost 3 mil EUR, a koji sprovodi Kancelarija UNDP u Crnoj Gori. Od početka projekta, isporučeno je ukupno 100 bolničkih respiratora, 10 savremenih rendgenskih uređaja i preko dva miliona komada lične zaštitne opreme.

Povodom primopredaje opreme, šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa naglasila je da je današnja donacija još jedna potvrda solidarnost i prijateljstva građana EU sa građanima Crne Gore.

- Ovom isporukom kompletiramo paket donacija Evropske unije vrijedan 3 mil EUR. U okviru ovog paketa bespovratne finansijske pomoći Evropske unije, Crnoj Gori su obezbijeđena najneophodnija zaštitna sredstava za zdravstvene radnike, kao i vitalna medicinska oprema, uključujući i 100 respiratora, čime je značajno unaprijeđena sposobnost zdravstvenog sistema da zaštiti živote i zdravlje građana. U vremenu teških zdravstvenih i ekonomskih iskušenja, Evropska unija nastavlja da afirmiše solidarnost kao svoju temeljnu vrijednost i nastavlja da podržava Crnu Goru u zajedničkoj borbi protiv pandemije korona virusa - poručila je ambasadorka Popa.

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom i nacionalni IPA koordinator, Aleksandar Drljević je podsjetio da je Vlada već početkom pandemije tokom dijaloga sa Evropskom komisijom ukazala na važnost brze podrške zdravstvenom sistemu u vidu dodatne zaštitne i medicinske opreme za zdravstvene institucije, ali i naglasila važnost konsolidovane dugoročne podrške Evropske unije za saniranje posljedica epidemije.

- Činjenica da je današnjom isporukom donacija EU kompletirana posebno je važna za naš zdravstveni sistem, koji će, opremljen novim respiratorima, mobilnim rendgenskim aparatima, ali i zaštitnom opremom biti spremniji za sve veće izazove koje nam nameće širenje novog virusa. Ukupna podrška Evropske unije tokom epidemije potvrđuje da je solidarnost osnovna vrijednost ujedinjene Evrope, a upravo solidarnost na djelu u Crnoj Gori ukazuje na važnost procesa pristupanja Evropskoj uniji i u vremenu ukupnih izazova sa kojima se suočavamo - ocijenio je Drljević.

Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori je istakla da je ovo poslednja u nizu od sedam isporuka medicinske i lične zaštitne opreme, koja je obezbijeđena u okviru projekta koji finansira Evropska unija.

- Realizacija ovog projekta je snažna potvrda solidarnosti i partnerstva koje će pomoći da sačuvamo živote građana, pružimo adekvatan odgovor izazovima i pobijedimo pandemiju. Osim ove inicijative, UNDP realizuje nekoliko projekata na planu dugoročnog jačanja zdravstvenog sistema kroz uvođenje digitalnih tehnologija, koje će otvoriti nove mogućnosti za prevenciju, liječenje i povećanje kvaliteta zdravstvenih usluga što će biti od velike koristi i pacijentima i zdravstvenim radnicima u Crnoj Gori - istakla je Gašparikova i naglasila "da se kontinuirana podrška UNDP evropskom putu Crne Gore nastavlja kroz jačanje institucija sistema i doprinos ukupnom socijalno-ekonomskom oporavku zemlje".

Kao dio zajedničkog odgovora na pandemiju koronavirusa, Delegacija Evropske unije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori potpisali su početkom aprila ugovor vrijedan 3 mil EUR za nabavku neophodne medicinske opreme i lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike. Ugovor se finansira iz sredstava EU, a nabavku je sprovodio UNDP u saradnji sa nadležnim institucijama.

Donirana medicinska oprema doprinijeće unapređenju bolničkih kapaciteta u Crnoj Gori i nakon što se epidemije završi, jer će savremeni rendgenski uređaji pružiti precizniju i bržu radiografsku dijagnostiku u bolnicama u Baru, Nikšiću, Beranama, Pljevljima, Bijelom Polju, kao i u Kliničkom centru Crne Gore – na Infektivnoj klinici, Klinici za neurologiju, Institutu za bolesti djece, Centralnoj intezivnoj njezi i Intenzivnoj metaboličkoj jedinici.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.