NavMenu

Evropska Unija donirala još 10.000 maski Crnoj Gori - Tokom jula dodatna medicinska oprema

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.07.2020. 12:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Christian Slater)Ilustracija
Evropska unija donirala je Crnoj Gori dodatnih 10.000 maski, kroz rescEU komponentu Mehanizma EU za civilnu zaštitu. U okviru istog kontigenta pomoći, maske su dobile i Srbija, Sjeverna Makedonija i Hrvatska.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Mirsad Mulić, uz izraze zahvalnosti, naglasio je da ova donacija predstavlja još jednu potvrdu kontinuirane podrške Evropske unije u ovom izazovnom periodu borbe sa koronavirusom.

- Pomoć u medicinskoj zaštitnoj opremi, posredstvom mehanizama solidarnosti EU, čiji je Crna Gora dio, u značajnoj mjeri doprinosi da i ovaj izazov prevaziđemo na kvalitetan način, kroz učešće svih subjekata zdravstvenog sistema i odgovornog odnosa građana prema mjerama i preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela - saopštio je Mulić.

- Potrebno je učiniti više kako bi se spriječilo dalje ili ponavljajuće širenje korona virusa, a zaštitne maske su neophodne u toj borbi. Danas, na osnovu prethodnih zahtjeva, šaljemo 65.000 dodatnih zaštitnih maski u Crnu Goru, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Hrvatsku. Zahvaljujem Rumuniji što je omogućila čuvanje i prevoz rescEU opreme onima kojima je potrebna - rekao je komesar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Evropska unija je do sada donirala ukupno 370.000 maski iz strateških zaliha medicinske opreme - rescEU, posebne komponente Mehanizma EU za civilnu zaštitu, koja je formirana nakon izbijanja pandemije koronavirusa.


Crna Gora je ranije kroz Mehanizam dobila pomoć od Austrije, Estonije i Rumunije, koje su zajedno dopremile 100. 000 rukavica, 10.000 maski, 3.680 litara dezinfekcionih sredstava za ruke, 1.000 litara koncentrovanih dezinfekcijskih sredstava za površine, 1.120 kompleta posteljina, 300 prekrivača i 1 800 peškira.

EU je dodatno opredijelila 3 mil EUR za hitnu podršku Crnoj Gori u borbi protiv Covid-19. Kroz taj program je do sada isporučeno 14 medicinskih respiratora, 10 mobilnih digitalnih rendgena i i veliki kontigent lične zaštitne opreme za sektor zdravstva, a dodatna oprema će biti isporučena tokom jula.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.