NavMenu

Nenad Gulevski, direktor prodaje za Zapadni Balkan kompanije Tetra Pak - Stvaramo najodrživiju ambalažu za hranu na svijetu

Izvor: eKapija Utorak, 21.06.2022. 14:17
Komentari
Podeli

(Foto: za Tetra Pak photo: n.babic)
Kompanija Tetra Pak ima jasnu viziju - kreiranje najodrživije ambalaže za hranu na svijetu. Jedan od ciljeva u Evropi je da do 2030. godine bude sakupljeno 90% upotrijebljene kartonske ambalaže, a da 70% bude reciklirano. Dva projekta na kojima trenutno rade su zatvarači neodvojivi od ambalaže i barijera napravljena od vlakana za kartonsku ambalažu.

O tome, ali i inovacijama i aktivnostima koje primjenjuju u Srbiji, kao i izazovima u prehrambenoj industriji, razgovaramo sa Nenadom Gulevskim, direktorom prodaje za Zapadni Balkan.


Koliko je održivost važna za kompaniju Tetra Pak? Na koji način kompanija Tetra Pak primjenjuje ekološke principe u svom poslovanju?

- Svjesni smo da naš uspjeh u budućnosti zavisi od naših mogućnosti da potrošačima pružimo bezbjedne i održive proizvode, i posvećeni smo tome da budemo društveno odgovorni u poslovanju duž cijelog lanca vrijednosti. Naš pristup održivosti je usađen u obećanje kompanije Tetra Pak da ŠTITI ŠTO JE DOBRO. U praksi ovo obećanje sprovodimo u djelo tako što štitimo hranu, ljude i našu planetu. Jasno nam je da održiviju budućnost možemo stvoriti samo tako što ćemo istovremeno rješavati međusobno povezane izazove koji se odnose na životnu sredinu, društvo i ekonomiju, sa kojima se svi susrećemo. Kako bismo odgovorili na ove različite izazove radimo na tome da obezbijedimo kontinuitet pakovanja, tehnologije i usluga za naše kupce pomoću kojih će oni moći da odgovore na rastuće potrebe tržišta.


Na globalnom nivou sarađujete sa startapima i obrazovnim institucijama u razvoju inovacija čiji je cilj smanjenje otpada, korišćenje obnovljivih materijala. Da li je ključ za ekološke izazove sa kojima se planeta suočava upravo u saradnji velikih kompanija, nauke i tehnoloških startapa?

- Kako bismo odgovorili na izazove u vezi sa prehrambenom industrijom, ali i bili predvodnici u oblasti inovacija, moramo se pomaći iz statusa kvo i nastaviti sa pomjeranjem naših granica, radeći zajedno sa partnerima koji donose nove ideje i poglede na okruženje. U kompaniji Tetra Pak stalno istražujemo nova rješenja, nove kategorije hrane, kao što je na primjer hrana biljnog porijekla, nove sastojke hrane, kao što su enzimi uz pomoć kojih se smanjuje otpad hrane, ili novi metodi proizvodnje koji se nalaze izvan naših "osnovnih" kompetencija. Primjera radi, sproveli smo preko 300 skrining analiza koje su rezultovale u više od 10 pilot projekata koji će biti istraživani. Podstičemo startap kompanije da nam predstave svoje ideje, kao i da se pridruže timovima koji su sačinjeni od predstavnika različitih industrija, kako bismo zajedno istražili sve mogućnosti. Prepoznajemo vrijednost udruživanja sa stručnjacima širom ekosistema hrane, nauke i inženjerstva, kako bismo identifikovali nova rješenja i odgovorili na izazove koje intenziviraju izmjene u lancu snabdijevanja hranom.


Da li biste izdvojili neki projekat na kom trenutno radite?

- Uvijek u vidu imamo cjelokupan ekosistem naših stejkholdera i stalno pratimo sve tržišne signale, kontinuirano osluškujući glasove naših klijenata i potrošača, kako bismo iskoristili sve trendove i zahtjeve kojima se oni rukovode. Kao dva najznačajnija i najsvežija primjera istakao bih dva projekta na kojima trenutno radimo: zatvarači neodvojivi od ambalaže i barijera napravljena od vlakana za našu kartonsku ambalažu. Neodvojivi zatvarači predstavljaju naš odgovor na potrebu za smanjenjem otpada i takođe omogućavaju našim klijentima koji svoje proizvode prodaju na teritoriji Evropske unije da, značajno prije krajnjeg roka u julu 2024. godine, ispune zahtjeve Direktive o plastici za jednokratnu upotrebu, kroz primjenu zatvarača koji se ne odvajaju od ambalaže nakon upotrebe. Ovi zatvarači takođe mogu doprinijeti smanjenju karbonskog otiska, ukoliko se proizvođači istovremeno opredijele za opcije koje su napravljene na biljnoj bazi, od polimera dobijenih iz šećerne trske kojom se odgovorno upravlja, čime se istovremeno uvećava i procenat obnovljivog sadržaja u pakovanju. Plan je da do kraja 2022. godine neodvojivim zatvaračima opremimo oko 300 linija za pakovanje u Istočnoj Evropi. Nadamo se da ćemo na taj način industriji hrane i napitaka pomoći da pređe u brzu traku tranzicije ka nisko-ugljeničnoj, cirkularnoj ekonomiji. Drugi projekat na kom trenutno radimo su barijere napravljene od vlakana, umjesto aluminijumskih barijera. Sloj aluminijuma koji se trenutno koristi u kartonskoj ambalaži za hranu ima ključnu ulogu u bezbjednosti hrane, ali, iako je ovaj sloj tanji od ljudske dlake, on sam doprinosi trećini emisije gasova staklene bašte koji nastaju od sirovina koje se koriste u našim pakovanjima. Nakon uspješnog završetka 15-mjesečne validacije komercijalne tehnologije zamjene aluminijumske barijere onom baziranom na polimerima, sada prelazimo u sledeću fazu razvoja - testiranje barijere na bazi vlakana na kartonskim pakovanjima koja se nalaze na sobnoj temperaturi (ne hlade se). Ovaj korak predstavlja još jedan značajan pomak na našem dugoročnom putu razvoja aseptične ambalaže koja je u potpunosti obnovljiva, reciklabilna i karbonski-neutralna.

(Foto: Tetra Pak)

Sa kakvim izazovima se suočavate u namjeri da pomirite želju za zaštitom životne sredine, kvalitet proizvoda, potrebe potrošača? Koliko je zapravo teško napraviti pakovanje koje će zadovoljiti sve bezbjednosne i estetske kriterijume, uz smanjenje otpada i poštovanje ekoloških principa?

- Briga za životnu sredinu i rastući interes potrošača i kompanija iz prehrambene industrije za pitanja koja su povezana sa održivošću su, prije svega, velika motivacija za cjelokupnu industriju ambalaže. Za nas u kompaniji Tetra Pak fokus na održivost se prostire kroz cio naš lanac vrijednosti. Potrošači s pravom očekuju da hrana bude bezbjedna, a to isto očekuju i distributeri, prodavci, kao i zakonodavci. To nije izazov, već realnost. Stoga neprekidno radimo na tome da našim klijentima omogućimo da imaju potpunu kontrolu nad proizvodnjom, od nabavke sirovina do postavljanja proizvoda na police maloprodaje. Na bazi našeg bogatog znanja i iskustva, takođe klijentima omogućavamo da primijene, ili u nekim slučajevima, čak i da razviju svoje strategije održivosti. To znači da mogu da izaberu pakovanja koja se dobijaju od polimera na biljnoj bazi, čime se smanjuje njihov karbonski otisak. Takođe, podržavamo ih kroz opremu najnovije generacije, koja im pomaže da smanje otpad ili upotrebu vode ili energije. Kao što sam i napomenuo, kroz održive inovacije, kao što su papirne slamke ili neodvojivi zatvarači našim klijentima omogućavamo da prate evropske trendove i regulativu i da ostanu relevantni na tržištima na koja izvoze. Naša briga za bezbjednost hrane nas obavezuje da održavamo najviše standarde i da omogućimo potpunu sledljivost proizvoda kroz cio lanac vrijednosti prerade i pakovanja hrane. Samo na ovaj način, kroz osluškivanje i odgovaranje na potrebe i zahtjeve potrošača, klijenata i zajednica u kojima poslujemo, možemo osigurati da će prehrambena industrija nastaviti svoj razvoj na održiv način.


Koliko je potrošačima važno da kompanije posluju po ekološkim principima?

- Globalno istraživanje potrošača*, koje je kompanija Tetra Pak sprovela krajem prethodne godine, i u koje je uključena i Srbija, pokazalo je da zabrinutost u vezi sa pitanjima životne sredine raste. 76% ispitanika u Srbiji je izjavilo da je zabrinuto u vezi sa pitanjima životne sredine. Glavni pokretači akcija koje se tiču životne sredine potrošača u Srbiji su osećaj odgovornosti da se očuva životna sredina za buduće generacije i želja da se uradi nešto dobro. Isto istraživanje je pokazalo i da je glavna prepreka za kupovinu proizvoda koji su dobri za životnu sredinu u stvari nedostatak ovakvih proizvoda u ponudi. Sa druge strane, ambalaža koja je dobra za životnu sredinu pozitivno doprinosi vrijednosti proizvoda i povećava namjeru za kupovinom brenda. Primijećeno je i da potrošači u Srbiji očekuju da država i kompanije preduzmu hitne korake u vezi sa životnom sredinom i održivošću, a, sa naše strane, mi smo tu spremni da pomognemo, kako državnim institucijama, tako i našim klijentima i partnerima, kao i lokalnim zajednicama.

*Istraživanje potrošača o održivoj ambalaži 2021, Global Report


Koje konkretne aktivnosti preduzimate u Srbiji kada je u pitanju održivost?

- Kroz naš rad i investicije u održivost spremni smo da predvodimo nisko-ugljeničnu, cirkularnu ekonomiju u Srbiji i da uvedemo proizvode i rješenja koji su dobri za životnu sredinu na lokalno i regionalna tržišta. To realizujemo na različite načine. Sa jedne strane, nudimo i predvodnici smo u inovacijama proizvoda, kao što su obnovljiva pakovanja, koja su izrađena od čak do 90% obnovljivih materijala (papir/celuloza koja se dobija iz obnovljivih izvora i plastika koja se dobija iz šećerne trske). Takođe, uveli smo papirne slamčice kao rješenje koje se može koristiti širom cijele industrije. Drugo, radimo na stvaranju i investiramo u infrastrukturu za reciklažu upotrebljene kartonske ambalaže u Srbiji, čime se uvećava naš obim reciklaže. Sledeće, prepoznajemo vrijednost investicija u izgradnju svijesti potrošača, kroz organizovanje edukativnih aktivnosti kojima se podstiče ispravno odlaganje i upravljanje otpadom u lokalnim zajednicama. Takođe, radimo i na internim unapređenjima - primjera radi, naša fabrika u Gornjem Milanovcu je nedavno nabavila sertifikate o 100% električne energije dobijene iz obnovljivih izvora, čime se doprinosi zaštiti životne sredine i na lokalnom i na globalnom nivou.


Kakvi su vam planovi globalno i u Srbiji?

- Možemo reći da su naši planovi sveobuhvatni - od kreiranja najodrživije ambalaže za hranu na svijetu, koja je napravljena isključivo od recikliranih ili materijala kojima se odgovorno upravlja, koja je u potpunosti reciklabilna i karbonski neutralna, do aktivnosti na snižavanju emisija gasova staklene bašte, plastičnog otpada ili otpada hrane. Primjera radi, jedan od naših ciljeva u Evropi je da do 2030. godine bude sakupljeno 90% sve upotrijebljene kartonske ambalaže, a da 70% bude reciklirano. Slični ciljevi se takođe primenjuju i na srpsko tržište. Zadovoljstvo nam je što vidimo da vrijednosti kao što su bezbjednost hrane i rastuća svijest i briga o životnoj sredini vidno dobijaju na značaju na domaćem tržištu. Ovo je za nas posebno značajno, jer je održivost već dugo u srcu naše poslovne strategije i aktivnosti, i na globalnom i na lokalnom nivou. To se takođe prenosi i postaje ključni prioritet u našim dnevnim operacijama sa klijentima, kako bismo zajedno bolje izašli u susret finalnim potrošačima. Aktivno radimo na promociji i zalažemo se za regulativu i primjenu EPR (princip produžene odgovornosti proizvođača), kao najbolje prakse sa razvijenih tržišta. Cilj je da se na taj način prikupi i reciklira 100% otpada, što predstavlja jedini način da održivo poslujemo i budućim generacijama ostavimo čistu životnu sredinu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta. To je saopšteno iz ovog resora na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.