NavMenu

Jasna Pejović, DigitalBee: Standardizacija procesa i digitalizacija poslovanja ključni za rast kompanije

Izvor: Mina Nedjelja, 05.09.2021. 12:43
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / YouTube / Digitalna Akademija)
Standardizacija procesa, digitalizacija poslovanja i razmišljanje izvan okvira je ključna stvar za rast kompanije, saopštila je izvršna direktorica firme DigitalBee, Jasna Pejović i dodala da je svaka vrsta podrške dobrodošla.

Ona je na pitanje kakvom ocjenjuje važnost projekata Evropske unije (EU) kojima se doprinosi jačanju konkurentnosti crnogorskih kompanija, kakav je BeSME za koji su aplicirali, kazala da je mali broj crnogorskih kompanija spreman za izlazak na internacionalno tržište ili čak širenje poslovanja izvan grada u kojem djeluje.

- Standardizacija procesa, digitalizacija poslovanja i razmišljanje izvan okvira je ključna stvar za rast kompanije. Svaka vrsta podrške je dobrodošla, a pogotovo ona koja se ne fokusira na davanje kratkotrajnog benefita već djeluje na strateškom nivou, kakav je i bio BeSME projekat - rekla je Pejović u intervjuu za Glasnik Privredne komore (PKCG).

DigitalBee omogućava da djeca nauče osnove programiranja i budu uspješna u digitalnom dobu. Njihove edukacije su zabavne, a predavači posvećeni.

- Kroz naš program djeca kroz učenje programiranja postaju kreatori u digitalnom svijetu, što predstavlja veoma važnu digitalnu kompetenciju. Umjesto pukog igranja igrica, djeca uče kako da kreiraju svoje, koje potom mogu podijeliti i sa svojim drugarima - kazala je u Pejovićeva.

Ona je, govoreći o osnivanju kompanije, saopštila da je prije dvije godine, nakon skoro 20 godina rada u internacionalnim korporacijama, a preko 13 godina na rukovodećim pozicijama, osjećala da ipak ne živi svoj pun potencijal.

- Poželjela sam da stvorim platformu kroz koju mijenjam svijet na bolje - radeći ono što volim, što znam i u šta vjerujem u potpunosti. Tako je nastala kompanija DigitalBee, a potom i program Digitalna Akademija kroz koji djecu naoružavamo vještinama koje će im omogućiti da budu uspješna u digitalnom dobu - navela je Pejović.

U septembru prošle godine kompaniji se pridružuje i Valentina Radulović što omogućava još intenzivnije djelovanje kompanije DigitalBee na polju ICT konsultantskih usluga, ali i širenje ponude obrazovnih programa.

- Zajedno pokrećemo i inovativni start up Flourish, koji je već dobio podršku Kancelarije Programa ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i EU, koji će se ubrzo naći na tržištu - dodala je Pejović.

Ona je objasnila da DigitalBee Digitalna Akademija ima za cilj razvijanje vještina važnih za uspjeh u digitalnom dobu.

To su digitalne vještine, emocionalna inteligencija i kreativnost.

- Prema svjetskom ekonomskom forumu, da biste bili kompetitivni na tržištu rada 2030. godine, upravo ove tri grupe kompetencija su ključne. Tako je i nastao naš autorski program Više od programiranja, koji je jedinstven na tržištu, jer je posvećen sticanju sve tri grupe kompetencija - saopštila je Pejovićeva.

Prema njenim riječima, u središtu tog programa se nalazi jedan programski alat, Scratch ili App Inventor (u zavisnosti od uzrasta), a kroz pažljivo osmišljene dodatne sadržaje se vježbaju kompetencije emocionalne inteligencije i kreativnost.

- Posebnu pažnju poklanjamo vještinama prezentacije, tako da učimo i unapređujemo vještine prezentacije polaznika. Do sada je ovaj program bio namijenjen djeci starijoj od osam godina, a mlađoj od 17 godina, ali u septembru pokrećemo i program Više od programiranja za djecu uzrasta pet do sedam godina, u kome će maleni polaznici učiti računarski način razmišljanja i programirati robote, bez upotrebe kompjutera i gledanja u ekran - kazala je Pejovićeva.

Ona je podsjetila da su prošle godine pokrenuli i edukativni program Magical Methods, koji razvija inteligenciju, logiku i kreativnost kod djece.

- Jedini na području Balkana imamo licencirane predavače za ovu metodologiju. Odraslima za sada nudimo treninge iz oblasti mekih vještina, ali ubrzo krećemo i sa programima vezanim za razvoj digitalnih kompetencija. Naši predavači imaju bogato iskustvo u ICT struci, pedagoško iskustvo kroz predavački rad, brojne međunarodne sertifikate iz oblasti koje predaju i veliku ljubav ka prenosu znanja - navela je Pejovićeva.

Kroz program Više od programiranja djeca kroz učenje programiranja postaju kreatori u digitalnom svijetu, što predstavlja veoma važnu digitalnu kompetenciju.

- Umjesto pukog igranja igrica, djeca uče kako da kreiraju svoje, koje potom mogu podijeliti i sa svojim drugarima. Osjećaj stvaranja sopstvene igrice ili programa veoma prija i stvara želju da se nauči još i stvara još više. Na ovaj način djeca postaju stvaraoci i uz igru stiču veoma važne kompetencije i vještine za budućnost - kazala je Pejovićeva.

Ona je rekla i da je kompanija DigitalBee, uz podršku američke ambasade u Crnoj Gori, implementira po prvi put u Crnoj Gori globalni program AWE Akademija za preduzetnice.

Biro za obrazovanje i kulturna pitanja Stejt departmenta osnovao je Akademiju za preduzetnice (AWE) 2019. godine, koja pruža preduzetnicama vještine, resurse i umrežavanje potrebno za pokretanje i razvoj uspešnog poslovanja.

Kroz AWE program je do sada prošlo preko 7.000 žena iz preko 50 država širom svijeta, a sada i preduzetnice u Crnoj Gori imaju priliku da učestvuju u ovom programu.

Ona je navela da je 35 žena iz svih djelova Crne Gore, koje su na samom početku svog poslovanja ili imaju poslovnu ideju koju žele pretvoriti u održivi biznis, dobilo priliku da učestvuje u AWE šestomjesečnom programu.

- Radionice su krenule sredinom maja i preduzetnice odabrane za učešće u ovom programu su dobile pristup specijalnoj online AWE platformi za učenje i obuku preduzetnica po programu Arizona Univerziteta. A tokom trajanja programa polaznice imaju podršku mentorki iz kompanije DigitalBee koje prate njihov rad i pomažu im u savladavanju sadržaja i ostvarivanju željenih rezultata i ciljeva. Naša kompanija ovaj projekat podržava u sklopu svog društveno odgovornog djelovanja - rekla je Pejovićeva.

Govoreći o daljim planovima DigitalBee-a, Pejović je kazala da u kompaniji rade intenzivno na tome da u narednom periodu njihov brend Digitalna Akademija bude prepoznatljiv i izvan granica Crne Gore.

- U budućnosti ćemo uvesti još programa za djecu ali i veoma aktuelne programe za odrasle. Pažljivo i strateški širimo tim saradnika sa ljudima koji dijele naše vrijednosti. Nastavljamo da učestvujemo u društveno odgovornim aktivnostima. Naš start up Flourish je na putu ekspanzije na internacionalno tržište, ali ovu temu ostavljamo za neki idući intervju, jer djela govore glasnije od riječi. Rastemo i uživamo u tom procesu - zaključila je Pejović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.