Izvor: eKapija | Utorak, 22.06.2021.| 10:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dragan Bokan, predsjednik Odbora direktora i osnivač kompanije Voli - Kako smo stvorili brend prepoznatljiv širom regiona

Dragan Bokan
Dragan Bokan (Foto: Voli Trade)
Od marketa sa šest zaposlenih koji je otvoren 1995. godine u Podgorici, Voli Trade je prešao dugačak put i postao jedna od najuspješnijih kompanija u Crnoj Gori i prepoznatljiv brend širom regiona. Tokom više od dvije decenije poslovanja, kompanija se stalno mijenjala i rasla. Iz sektora trgovine Voli je ušao i u sektor ugostiteljstva i poljoprivrede, a kako je za eKapiju otkrio Dragan Bokan, predsjednik Odbora direktora i osnivač kompanije Voli planira da postane i najveći proizvođač hrane u Crnoj Gori. Uspjehe su nastavili i tokom velike finansijske i zdravstvene krize, pa je u 2020. otvoreno pet novih marketa.

- Danas kompanija Voli broji 75 marketa, objedinjuje distributivni i logističko-otkupni centar, HORECA centar, poljoprivredno imanje u Šasu i četiri restorana, od kojih je jedan koncipiran kao fine dinning. Pored toga, zastupnici smo i BMW-a za Crnu Goru, a imamo i ozbiljno iskustvo kad je sport u pitanju, bavimo se organizacijom Košarkaškog kluba Budućnost Voli. Voli tim broji 2.200 radnika, što nas čini kompanijom sa najviše zaposlenih u Crnoj Gori - rekao je Dragan Bokan na početku razgovora za naš portal.

eKapija: Prošle godine obilježili ste četvrt vijeka poslovanja. Kako se mijenjalo tržište tokom ovih 25 godina? Koliko ste vi morali da se mijenjate i prilagođavate tim promjenama?

- Kada se povuče paralela, poređenje je gotovo nemoguće, drugačiji je poslovni i socijalni ambijent, a naša kompanija se mijenjala i rasla velikom dinamikom. Voli danas predstavlja najuspješniju crnogorsku firmu, što je potvrđeno brojnim zvaničnim priznanjima. Već tri godine zaredom, od strane projekta "Sto najvećih u Crnoj Gori" primili smo nagradu kao najveća rastuća kompanija, kompanija sa najviše zaposlenih i sa najvećim prihodom u maloprodaji.

Ipak, kao čovjek koji vodi kompaniju velikog formata i ovako ozbiljan posao, potrebno je da gledam mnogo dalje od trenutnog, i da kao što sam to uradio krajem prošlog milenijuma, postavim dobre temelje za godine koje dolaze, postavljajući prave ljude na prave pozicije. Temelj budućeg uspjeha počiva na ljudima, to je nešto što je svima poznato.

Ono što bih posebno istakao kada su u pitanju promjene je saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). Prve kontakte sa EBRD-om smo imali 2009. godine, a krajem 2016. godine, EBRD dokapitalizacijom ulazi u vlasništvo Volija. Njihovo povjerenje se teško zaslužuje. Voli je kontrolisan, provjeravan i rigorozno analiziran, dok se nisu odlučili da uđu u vlasništvo sa 15,7%. To nam je naveća referenca, ne samo u zemlji nego i van nje - rad, disciplina, evropski standard i čiste biografije su uslov ovog partnerstva.

eKapija: Koji je Vaš recept za uspješno poslovanje i trajanje na poslovnoj sceni Crne Gore?

- Potrošači su prepoznali naš napor da im pružimo najbolju ponudu i uslugu, a najpovoljnije cijene. Naš imperativ je da pokažemo poštovanje kupcu kroz brigu o kvalitetu proizvoda koje nudimo i kroz uslugu koju konstantno unapređujemo. Naši kupci se kod nas osjećaju sigurno. Veoma vodimo računa o higijeni, a osim eksternih imamo niz internih procedura i standarda održavanja higijene i brige o ispravnosti proizvoda. Sada, u ovom posebno izazovnom vremenu, podigli smo kriterijume na najviši nivo. Sva kreditna podrška je od starta usmjerena na razvoj. Neću reći ništa novo, uspješni privrednici to dobro znaju, na putu uspjeha ulaganje u razvoj, ljudstvo i logistiku je imperativ. Veoma odgovorno i analitično smo pristupali kreditiranju i uspjeli da nađemo pravi balans.

eKapija: Dobitnik ste nagrade Privredne komore za unapređenje menadžmenta za 2019. Šta je to što čini uspješnog menadžera i koliko Vam znače ovakva priznanja?

- Sva priznanja i nagrade mi mnogo znače kao potvrda ispravnog djelovanja. Kada je ova nagrada u pitanju, smatram je posebnom baš zbog toga što je prepoznat moj napor i cilj da pozitivno djelujem i usmjeravam menadžment svoje kompanije. Uvijek sam isticao da do uspjeha, kao ni do drugih važnih životnih ciljeva, ne možemo stići sami. Privredna komora, institucija koju veoma cijenim, prethodno je 2008. godine Voli proglasila najuspješnijom firmom, tako da na nagradu koju ću primiti kao neko ko je dao svoj doprinos unapređenju menadžmenta, doživljavam na poseban način, kao priznanje mom stilu života i poslovanja.

eKapija: Iz sektora trgovine Voli je zakoračio i u poljoprivredu, pa ste razvili i brend Naša bašta. Kako ste se odlučili na korak da započnete investicije u primarnu proizvodnju? Možete li nam reći nešto više o samom projektu?

- U naše poljoprivredno imanje na Šasu smo investirali više od 3 mil EUR, mada je ugovorna obaveza bila ulaganje 1,4 miliona. Očekivali smo da ćemo imati manje investicija u dijelu pripreme zemljišta za usjeve, ali je to zemljište 60 godina bilo potpuno zapušteno i obraslo rastinjem, praktično je to bila velika šuma koju smo krčili da bismo obezbijedili svih 70 hektara za sadnju. Čestitam Jaroslavu Stupavskom koji je od prvog dana zagazio u tu površinu od 70 hektara i do dana današnjeg jako uspješno vodi taj projekat. Zahvaljujem svim zaposlenima na poljoprivrednom dobru Šas, jer je napravljen zaista ozbiljan posao i uložen veliki rad. Svih 70 hektara su pokriveni sistemom za navodnjavanje, na devet hektara imamo 76 plastenika koji su pušteni u rad prošle godine.

Zahvalan sam i ljudima u Ministarstvu poljoprivrede sa kojima smo uspjeli da ovaj projekat dovedemo do kraja, pa smo kroz aplikaciju kod IPARD fonda dobili podršku od 300.000 eura, koja nam je bila značajna za podizanje plastenika. Zahvalan sam i mještanima Šasa sa kojima funkcionišemo kroz dobar komšijski odnos, dopunjavamo se, iz godine u godinu sve više otkupljujemo proizvode koji su van našeg internog poljoprivrednog dobra i siguran sam da ćemo u narednom periodu još bolje funkcionisati. Oživjeli smo ovaj kraj i ponosan sam na to.

Jako je bitno što smo prošle godine zasadili svih 70 hektara, ove godine je planirana proizvodnja više od 2.000 tona. Zakup ovog zemljišta smo realizovali sa Ministarstvom poljoprivrede i sigurni smo da ćemo u narednih 15+15 godina sarađivati. Optimizam je realan jer smo napravili veliki objekat od 2.000 kvadrata, komore, otkupni centar, magacine, šest uvezanih bunara, kanacelarije, posadili smo oko osam hektara mandarina... Nadam se da ćemo u narednih nekoliko godina odrediti u kom pravcu treba ići i šta treba saditi. Naš je cilj da se uskladimo sa zahtjevima tržišta i da naše poljoprivredno dobro na Šasu ne treba da ugrožava ostale proizvođače u Crnoj Gori. Kao najveći poljoprivredni proizvođač, ne želimo da pravimo tu vrstu konkurencije kojom bi došlo do narušavanja cijena u Crnoj Gori i da praktično obesmislimo proizvodnju određenih kultura.

Pored plasmana proizvoda kroz sopstveni lanac maloprodaje nastavljen je izvoz iceberg salate za Srbiju. Otpočeli smo proizvodnju motivisani željom da ponudimo potrošačima povrće i voće koji su tretirani minimalnom količinom pesticida i čiji miris i ukus vraća u ona lijepa vremena kada prilikom uzgoja izgled proizvoda nije bio osnovni krterijum.

Više puta sam iznosio svoj stav o važnosti domaće proizvodnje i u vremenu koje je prethodilo pandemiji. Ono što moram naglasiti je svima vama dobro poznat podatak da je konstantno prisutan deficit domaćih poljoprivrednih proizvoda u odnosu na potrebe maloprodaje, a posebno tokom ljetnje turističke sezone. Prinuđeni smo da tu prazninu ispunimo uvozom. Mada težimo tome da se sve manje okrećemo snabdijevanju iz inostranstva, osim kada su u pitanju egzotične vrste voća i povrća, svjesni smo da se uvoz ne smije umanjiti na uštrb potrebnog kvantiteta, kao što ni smanjenje uvoza ne smije rezultirati enormnim rastom cijena. Pandemija je prouzrokovala otežane ulove uvoza i transporta, kao i povećanje cijena mnogih proizvoda koje smo u mogućnosti da uzgajamo u Crnoj Gori.

Dragan Bokan
Dragan Bokan (Foto: Voli Trade)

eKapija: Na tržište regiona ulazi sve više velikih igrača u oblasti sektora trgovine? Koliko je crnogorsko tržište atraktivno za dolazak velikih inostranih trgovinskih lanaca?

- Mada je naše tržište skromnih formata, očekujemo ih u narednom periodu. U svakom slučaju, ponašaćemo se kao i do sada, daćemo sve od sebe da se sa konkurencijom izborimo kvalitetom, brzim reakcijama i efikasnošću u svim segmentima poslovanja. Oni će nam biti dodatni motiv da se prilagodimo novom načinu poslovanja.

eKapija: U medijima je često bilo riječi u širenju Volija na tržište regiona. Da li takvi planovi zaista postoje, kada možemo da ih očekujemo i u kojim zemljama regiona?

- Tačno je da razmišljamo o izlasku na regionalno tržište. Budno pratimo situaciju, smatram da je navedeno realno za dvije - tri godine, jer je kovid prolongirao mnoge investicije, kreditiranja i mogućnosti za napredovanje. Bolje je sačekati i sagledati situaciju da ne dođemo u priliku da investiramo kad u cijeloj regiji dođe do pada potrošnje. To ne bi bilo pametno, treba da dođemo na tržište kad ono bilježi rast potrošnje.

eKapija: Kako je pandemija koronavirusa uticala na poslovanje Vaše kompanije? Da li je u nekom momentu bilo problema u snabdijevanju robom?

- Godinu u kojoj smo proslavili četvrt vijeka od osnivanja kompanije Voli, na žalost obilježila je pandemija i njene zdravstvene i ekonomske posljedice. Smatramo da je nastavljajući kontinuitet razvoja naša kompanija pokazala snagu i potencijal. Ne samo da nismo zaustavili planirane investicije i projekte za 2020. godinu, već smo uradili sve da ih realizujemo. Otvorili smo pet marketa u 2020. godini i za sada dva u 2021, od čega je jedan u marini Porto Montoenegro. Mi u kompaniji Voli dijelimo stav da izazovi predstavljaju i priliku za sagledavanje slabosti i otvaranje novih mogućnosti. Kriza je pokazala potrebu za jačanjem domaće proizvodnje, prije svega hrane i pokazala koliko je važno imati optimalnu moguću ekonomsku nezavisnost.

Suočili smo se sa naglim promjenama, kupci su, što je dijelom recidiv nekih prošlih vremena, a dijelom globalni fenomen, danima kupovali enormne količine određenih proizvoda. Primijetno je da racionalizuju odlazak u kupovinu kako bi se manje izlagali riziku, ali je primjetan i pad potrošnje. Organizovali smo rad marketa u skladu sa svim mjerama i trudimo se da što efikasnije izađemo u susret potrošačima i obezbjedili smo kontinuitet u snabdjevanju, bez obzira na sve izazove. Ovom prilikom zhvaljujem uvaženim poslovnim partnerima gospodi Mirku Grbešiću, Marku Pipuniću, Miodragu Kostiću, Božidaru Kostiću i Miroslavu Miškoviću za pomoć u snabdijevanju osnovnim životnim namirnicama. Kada je izaostao uvoz sa tržišta na koja smo tradicionalno usmjereni, obezbjedili smo ga sa alternativnih tržišta. U periodu porasta troškova transporta, omogućili smo čak i nižu cijenu za određeni broj osnovnih životnih namirnica. Pokrenuli smo poručivanja preko online platforme i nove vidove usluge, u skladu sa praksom razvijenih evropskih tržišta.

Smatram da je Voli uspješno položio ispit teškog poslovanja tokom kovid pandemije. Jako smo zadovoljni bilansima za 2020. godinu, iako prvi put imamo pad prometa bilježimo najniži pad u poređenju sa konkurencijom u maloprodaji, i iznosio je 9,9%, zahvaljujući velikom angažovanju zaposlenih u svim strukturama kompanije. Situacija je jako teška i komplikovana i predstoji nam grčevita borba za opstanak svakog privrednog društva u Crnoj Gori. Prinuđeni smo da vodimo računa o svakom centu, pa naše kompanije ne mogu biti društveno odgovorne kao što su to bile, jer prvo moramo voditi računa o svojim zaposlenim i njihovoj egzistenciji. Mora se voditi računa o prilagođavanju u novonastalim okolnostima poslovanja. Covid-19 jača veliku neizvjesnost poslovanja i na dnevnom nivou, a kamoli za mjesec ili godinu. Nadamo se da će vakcinacija pomoći prvo da se poboljša ambijent za poslovanje, da se normalizuje život koji će doprinijeti da privredne grane koje su stale za vrijeme pandemije obezbijede veću potrošnju, što direktno utiče na ukupno poslovanje. Poboljšanjem uslova za poslovanje i mi kao najveći proizvođači i najveći maloprodajni lanac i distributer, želimo da ubrzamo točak koji je korona jako usporila u posljednjoj godini.

eKapija: Pandemija je uslovila ubrzanje procesa digitalizacije u svim segmentima poslovanja. Na koji način je Voli odgovorio ovom izazovu i kako se kompanija prilagodila onome što zovemo "nova normalnost"?

- Jako smo zadovoljni što smo otvorili još jedan kanal - online prodaje. Veoma smo zadovoljni i kvalitetom i čestitam mom timu koji je radio na onlajn portalu, 20-ak ljudi koji su bili uključeni zaslužuju sve komplimente zajedno sa kompanijom Amplitudo i ASW iz Beograda. Uspjeli smo u tome, mada naše tržište još uvijek nema značajan procenat korisnika ove usluge, koji bi uticali na velike promete te vrste prodaje. Nemam nikakvu sumnju da će iz godine u godinu taj promet rasti, u pitanju je globalni trend. Od prvog dana aktiviranja onlajn portala bilo jasno da je Voli napravio još jednu stepenicu više s aspekta poslovnog imidža. Potrošači od lidera na tržištu očekuju samo najbolje i mi smo to očekivanje u potpunosti ispunili.

eKapija: Koji su planovi kompanije Voli za naredni period?

- Cilj nam je nam je da u narednom periodu budemo najveći poslodavac u Crnoj Gori, najveća domaća trgovina, lider na tržištu Crne Gore i u narednoj deceniji. Želja nam je da investiramo u jačanje standarda maloprodaje, koliko bude moguće da jačamo našu maloprodajnu mrežu, distributersku liniju i HORECA kanal. Plan nam je da izađemo na regionalno tržište, a ekskluzivno saopštavam da imamo cilj da postanemo najveći proizvođači hrane u Crnoj Gori.

Razmišljaćemo da u razgovoru sa nadležnim institucijama analiziramo poljoprivredno zemljište koje se u ovom trenutku ne obrađuje i ne koristi. Evidentno je da se niko ne grabi da radi u poljoprivredi i u tome smo prvi, a imamo plan da ostvarimo i partnerstvo u dijelu mesne industrije. Razmišljamo i o privatizacijama koje su još ostale u Crnoj Gori, jer mi dosad nijesmo učestvovali u njima. Ukoliko bi uskoro bio raspisan tender za neku kompaniju koja bi nam pomogla u misliji da budemo još veći crnogorski proizvođač, rado bismo se javili.

Pratićemo što se dešava u Crnoj Gori i regionu i plasirati naš novac i naš dobar rejting kod finansijskih institucija, sa ciljem da kompanija Voli ostane najveći poslodavac u Crnoj Gori i da iz godine u godinu rastu lični dohoci naših radnika.

Dragana Obradović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE