Izvor: Promo | Srijeda, 07.10.2020.| 11:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Elvis Baltić, SETCCE - Udaljenim potpisivanjem i video identifikacijom jednostavno održavamo komunikaciju sa postojećim kupcima i lakše dobijamo nove

Elvis Baltić
Elvis Baltić (Foto: Čebula Media)
"Sa zakonski usklađenim udaljenim potpisivanjem omogućavamo potvrđivanje i razmjenu e-dokumentacije na način koji je jednostavan za korisnika", rekao je Elvis Baltić iz kompanije SETCCE sa kojim smo razgovarali o tome kako uvođenje elektronskog potpisivanja dokumenata na daljinu može povećati prodaju i pojednostaviti procedure.

Ako ne ranije, sigurno ste se za vrijeme pandemije COVID-19 susreli sa udaljenim načinom potpisivanja. Na primjer, kada ste klikom potpisali osiguranje za automobil ili neko drugo osiguranje imovine, kada ste potpisali pretplatu na novi paket za telefon ili televiziju, a neki od vas su možda čak i na taj način otvorili novi bankovni račun. U tom slučaju bila je potrebna i video identifikacija tako što kupac uživo razgovara s agentom koji ga vodi kroz proces. Nakon toga slijedi udaljeno potpisivanje dokumentacije pomoću samo jednog klika.

- Udaljenim potpisivanjem i video identifikacijom možemo jednostavno održavati komunikaciju sa postojećim kupcima i lakše dobijati nove. Kao rezultat toga, povećala se potražnja za obje tehnologije koje omogućavaju zaključivanje poslova bez posjećivanja filijale ili neposrednog kontakta s prodajnim zastupnikom - rekao je Elvis Baltić, regionalni rukovodilac prodaje u kompaniji SETCCE koja već godinama pomaže kompanijama u optimizaciji procesa upotrebom naprednih tehnologija elektronskog potpisa. Korišćenjem njihove tehnologije potpisivanja ePero, klijenti racionalizuju potpisivanje e-dokumenata u filijalama, na terenu ili na daljinu.

Koji su presudni faktori koji podstiču kompanije na uvođenje rješenja za e-potpisivanje?

- Danas više nije pitanje da li, već pitanje kako doći do e-potpisa. Kompanije zanima koliko će uštedjeti implementacijom ePera i koliko će se povećati rezultati prodaje. Osim očigledne uštede u štampanju i potrošnji papira, naše tehnologije ePero u potpunosti eliminišu troškove rukovanja papirnom dokumentacijom. To pozitivno utiče na raspoloživost ljudskih resursa koji više ne obavljaju ručno postprodajne aktivnosti, već je proces u potpunosti automatizovan.

Više o rješenju ePero® možete saznati na besplatnom vebinaru kompanije SETCCE koji će se održati 13. oktobra u 9 časova. Za dodatne informacije i prijavu posjetite https://www.setcce.com/sr/setcce-webinar

Koje izazove rješavaju kompanije kupovinom vaših rješenja?

- Za naše klijente "kupac" rješenja za e-potpis najčešće je odjeljenje prodaje, koje se suočava sa izazovom kako prodati više sa postojećim resursima i istovremeno se približiti željama i potrebama kupaca. Uvođenjem digitalnih kanala prodaje, kupci dobijaju neograničen pristup proizvodima i uslugama sa jedinstvenim korisničkim iskustvom bilo kada i bilo gdje. Kupac može započeti postupak kupovine na bilo kom uređaju, izvršiti video identifikaciju kamerom na telefonu, tabletu ili laptopu i zaključiti postupak potpisivanjem dokumenata bez dodatnih troškova ili prethodne instalacije aplikacija. Za kupca je takav proces upravljanja tunelom kupca od početka do kraja procesa prodaje veoma važan, jer u trenutnoj situaciji u papirnom poslovanju kupci ostvaruju i do 30% manje konverzije.

Kakav je vaš pristup klijentima?

- Naš pristup je najveća prednost za klijenta kada se odlučuje za uvođenje e-potpisa. Fokusiramo se na potrebe i želje klijenta i nudimo rješenje "One Stop Shop" gdje naručilac može da pronađe sve željene module na jednom mjestu i ne mora da se bavi tehnologijom. Dogovaranje i usklađivanje obavlja se samo sa jednim ponuđačem, a integracija se izvodi sa jednim sistemom i nema dodatnih troškova održavanja, jer se cjelokupna infrastruktura nalazi u našem sertifikovanom oblaku. Za sve vrijeme korišćenja naručilac ima posvećenog prodajnog i tehničkog administratora koji se brine o efikasnom funkcionisanju usluge i koji pruža savjete o daljoj mogućnosti korišćenja naših rješenja.

Šta najviše zanima potencijalne klijente kada ulaze u takve projekte?

- Najčešće pitanje koje trenutno dobijamo je koliko vremena je potrebno da se osposobi ePero, jer im je potreban juče (smjeh).

Optimizacija procesa
Optimizacija procesa (Foto: SETCCE/ Lična arhiva)

I koliko je vremena potrebno za uvođenje e-potpisivanja u kompaniju?

SETCCE vebinar: Nova realnost i prilika za poslovanje sa e-potpisom – PRIJAVITE SE>>

- To je vrlo relativno. To može biti 14 dana, a može i dva mjeseca, u zavisnosti od naručioca i njegove zavisnosti od ponuđača Informacionog sistema, kao i od složenosti procesa koje želi da digitalizuje. Za kompaniju srednje veličine uvođenje traje u prosjeku dvije do tri nedjelje. Kada je u pitanju veb portal ePero, govorimo o satima i o korišćenju usluge već istog dana.

O čemu se radi kod veb portala ePero?

- Veb portal ePero namijenjen je svima koji žele da potpisuju e-dokumente na daljinu sa svojim partnerima ili kupcima. Tu prije svega imamo u mislima mala i srednja preduzeća. Njima je najvažnije da mogu već tokom pripreme pojedinačnog dokumenta odrediti potpisnika i mjesto potpisa. Dokument zatim šalju na potpisivanje putem portala ePero, s tim da nije potrebna nikakva prethodna konfiguracija iz informacionog sistema.

Kakve su koristi za kompaniju koja se odluči za uvođenje e-potpisivanja?

- Na prvom prodajnom sastanku klijenti se najčešće iznenade kada im kažemo da je za papirni dokument potrebno devet koraka za dobijanje potpisa, od pripreme dokumenta do njegovog arhiviranja. To može potrajati i do tri dana. Međutim, ako koristimo ePero, potrebna su samo četiri koraka jer je proces potpuno automatizovan. Kada poslednji potpisnik u procesu potpisivanja potpiše e-dokument, on se šalje na elektronsku adresu svim potpisnicima i istovremeno u sistem podrške naručioca, a takođe i u elektronsko čuvanje. Korišćenjem rješenja ePero klijent dobija uređene i pregledne postupke potpisivanja e-dokumenata, može brže da odgovori na zahteve i očekivanja kupca i značajno da ubrza procese i poveća procenat konverzije. Takođe, značajno se smanjuje i potreba za štampanjem i slanjem dokumentacije putem pošte spoljašnjim poslovnim partnerima.

Ističete da ostajete partner vašim klijentima i nakon uvođenja rješenja za e-potpis. Šta to znači?

- Istina je da ne želimo da budemo samo dobavljač rješenja, već partner koji pomaže u optimizaciji poslovanja. Već na prvom sastanku stavljamo se u kožu naručioca i pokušavamo da saznamo koji su njihovi strahovi i gde su njihova uska grla, analizirajući šta bi njihovi klijenti željeli. Na primjer, kupci se pitaju kako brže doći do novih klijenata, kako ubrzati proces prodaje na njihovim prodajnim kanalima, kako omogućiti partnerskoj mreži potpisivanje sopstvenih dokumenata na jednostavan način, kako svojim klijentima omogućiti stalan pristup i kupovinu usluge izvan redovnog radnog vremena. Na sva ta pitanja ne odgovaramo nudeći tehnologije i funkcionalnosti, već tako što nudimo već provjerena sveobuhvatna rješenja koja možemo ponuditi na osnovu naših iskustava i primjera dobre prakse na tržištu. Smatramo da možemo da pomognemo našim kupcima da povećaju prodaju i na taj način im omogućimo rast i konkurentnost.

Na koji način odnosno gdje se mogu optimizovati već uvedena rješenja za e-potpisivanje i koje su koristi od toga?

- Uvodeći rješenja za kupca najčešće se suočavamo sa pitanjem da li će njihovi zaposleni znati kako da ih koriste i da li je korisničko iskustvo dovoljno jednostavno i intuitivno da će željeti da ga koriste. Rješenje mora optimizovati proces rada i omogućiti da zaposleni na jednostavan način ubrzaju postupak potpisivanja koji će smatrati svojim. Zato održavamo bliske kontakte sa kupcima i sve vrijeme tokom naše saradnje tražimo načine da pojednostavimo proces potpisivanja. Na primjer, od jednog našeg naručioca dobili smo povratnu informaciju da jedan klik manje u procesu potpisivanja na godišnjem nivou predstavlja uštedu od 70.000 EUR.

SETCCE vebinar: Nova realnost i prilika za poslovanje sa e-potpisom

Na besplatnom vebinaru, 13. oktobra u 9 časova, kompanija SETCCE će predstaviti aktuelne smjernice o korišćenju e-identiteta i e-potpisa u različitim granama. Na uspješnim primjerima iz prakse predstaviće mogućnosti koje takav način poslovanja donosi. Posebna pažnja biće posvećena korišćenju e-potpisa u svjetlu poslovnih izazova sa kojima se suočavamo usljed izbijanja pandemije COVID-19.

Više informacija o vebinaru možete pronaći NA OVOM LINKU>>.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE