NavMenu

Ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja i dalje na čekanju, izgradnja PPOV, radovi na deponijama - Retrospektiva 2021, investicije u oblasti ekologije

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.01.2022. 15:32
Komentari
Podeli
(Foto: Rebecca Humann from Pixabay)
Ekologija, klimatske promjene, energetska tranzicija, obnovljivi izvori, zelena ekonomija... I tokom 2021. godine mogli smo da čujemo kako bi budućnost zemalja regiona trebalo da bude "zelena". Međutim, kako je ekologija usko povezana sa energetikom, mogli smo da vidimo da, usljed energetske krize u cijelom svijetu, tranzicija ne ide glatko ni mnogo većim i razvijenijim zemljama.

Stoga nije ni čudno što je Energetska zajednica upozorila da je usporio proces energetske tranzicije u zemljama Zapadnog Balkana. Naime, izvještaj Sekretarijata EZ pokazao je su od novembra 2020. do novembra 2021. sve ugovorne strane blago unaprijedile sprovođenje reformi. Izuzetak je Crna Gora na čiju su, inače čvrstu poziciju, uticali neusklađenost termoelektrane Pljevlja sa standardima o zagađenju i nedostatak podzakonskih akata o aukcijama obnovljivih izvora energije. Međutim, uprkos porblemu sa TE Pljevlja, Crna Gora i dalje prednjači kada je riječ o sprovođenju reformi u energetici.

Kada govorimo o ekologiji i projektima, odnosno investicijama koje su obilježile prošlu godinu, možemo uočiti da se nismo mnogo pomjerili u odnosu na 2020. I nakon godinu dana, glavna tema ostaje ekološka rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja, koja, uprkos najavama, još uvijek nije počela. Takođe, primijetno je da se od ukupno sedam, pet projekata realizuje u Pljevljima. U fokusu je bila i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici, kao i izgradnja četvrte sanitarne kade na deponiji Livade, a podsjetimo da su i ove investicije najavljene ili započete tokom 2020.

Upravo je ova tema zauzela prvo mjesto na našoj listi projekata iz oblasti ekologije. Tokom prošle godine mnogo se govorilo o TE Pljevlja, ekološkoj rekonstrukciji, gašenju ovog postrojenja, ali i njegovom značaju za elektro-energetski sistem Crne Gore. Termoelektrana je prekoračila ranije odobrenih 20 hiljada sati rada sa ekološki neprihvatljivom tehnologijom, a tokom cijele godine tekli su pregovori sa predstavnicima Energetske zajednice o nastavku rada samog postrojenja. Bilo je i govora u gašenju termoelektrane, nakon čega je Elektroprivreda upozorila da bi u tom slučaju došlo do destabilizacije elektroenegetskog sistema i nemogućnosti sigurnog snabdijevanja cjelokupnog državnog konzuma.

Iako je ugovor o ekološkoj rekonstrukciji prvog bloga TE Pljevlja potpisan još sredinom 2020, radovi na postrojenju još uvijek nisu počeli. Vremenom je postalo jasno da će za realizaciju ovog projekta biti potrebna dodatna sredstva, pošto je neophodna i adaptacija kotla. Tender za dodatne radove vrijedan više od 18 mil EUR raspisan je krajem decembra, pa će, uključujući prethodni ugovor potpisan sa konzorcijumom koji predvodi kineski DEC Internacional, ekološka rekonstrukcija koštati oko 70 mil EUR. Prema informacijama s kraja godine, početak radova očekuje se u aprilu.

(Foto: YouTube/screenshot)
Projekat izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici vrijedan je oko 50 mil EUR, a u samo postrojenje biće uloženo oko 35 miliona. Sredinom prošle godine, Glavni grad je raspisao tender za izgradnju objekta, pri čemu je naznačeno da je cilj da se u toku 2021. sklopi ugovor, kako bi tokom 2022. U oktobru je objavljeno da su na javni poziv za izgradnju postrojenja stigle tri ponude, i to JV Kuzu - Alkatas, Passavant Energy & Environment GmbH i Safbon Water Service (Holding) i Inc. Shanghai. Kako je tada navedeno, učesnicima je saopšteno da će biti obaviješteni o rezultatima, dok će kvalifikovani ponuđač biti pozvan na drugu javnu sesiju.

U drugoj polovini decembra saopšteno je da je za za drugu fazu projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i glavne kanalizacione mreže u Podgorici dodijeljeno dodatnih 23,4 mil EUR bespovratnih sredstava Evropske unije. Sredstva će biti iskorišćena za proširenje primarnog kolektora i sekundarne kanalizacione mreže glavnog grada u ukupnoj dužini od 30 km.

Na trećem mjestu našao se projekat izgradnje četvrte sanitarne kade na deponiji Livade. Tender za izbor izvođača radova raspisan je u maju, dok je krajem avgusta potpisan ugovor sa kompanijom Intermost.

Projekat vrijedan 1,35 mil EUR podrazumijeva izgradnju kade dimenzija 100X200 metara, kapacitet otpada je 480.000 kubika, a imaće i sistem za odvođenje otpadnih voda i sve što treba da ima moderna sanitarna kada u današnjim uslovima. Za potrebe četvrte sanitarne kade projektovana je i baklja za spaljivanje biogasa koja će imati kapacitet za potrebe budućih sanitarnih kada čija je izgradnja predviđena na deponiji. Štetne vode iz ove četvrte kade potpuno sakupljati i tretirati u postrojenju koje se nalazi u okviru kompleksa deponije Livade. Dugoročni plan predviđa ukupno šest sanitarnih kada na 57 hektara zemljišta ovog gradskog preduzeća, tako da je ovo dovoljan kapacitet kada do 2050. godine.

Izgradnji četvrte sanitarne kade protivi se Opština Tuzi, međutim, uprkos tome, preduzeće Deponija pribavilo je dozvole za gradnju ovog objekta.

(Foto: John Kasawa/shutterstock.com)
Sledeći na listi je projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Pljevljima, a Opština je tokom 2021. godine raspisala više tendera za preostale radove na ovom postrojenju.

Kako je nedavno saopšteno iz lokalnog preduzeća Vodovod Pljevlja, nakon neuspjelih tenderskih postupaka za izvođenje preostalih radova Opština priprema novu tendersku dokumentaciju, kako bi se uveo novi izvođač radova i istekli uslovi za normalno funkcionisanje postrojenja. Tokom ove godine se očekuje uvođenje izvođača radova koji bi promjenama sistema uspješno aktivirao liniju mulja i biološke bazene i riješio problem kadrova koji nijesu imali adekvatnu obuku za rad na postrojenju.

U Pljevljima se realizuje još jedan projekat - izgradnja postrojenja za preradu pitke vode Bogiševac. Tender za izbor izvođača radova raspisan je u maju, a najpovoljniju ponudu dala je kompanija Ening iz Nikšića. Ugovor o izgradnju potpisan je krajem avgusta, a izgradnja samog postrojenja počela je nešto više od mjesec dana kasnije.

Izgradnjom ovog postrojenja, kako je navedeno iz Opštine, značajno će se poboljšati vodosnabdijevanje visoke gradske zone. Ova investicija zauzela je peto mjesto na našoj listi.


(Foto: EPCG)
Na šestoj poziciji našao se projekat rekultivacije deponije Maljevac u Pljevljima. Naime, EPCG je u aprilu raspisala tender za nastavak radova na korišćenju kasete III (do kote 824 mnm), a ovaj projekat predstavlja nastavak aktivnosti koje su započete 2019. godine na izvođenju radova na korišćenju kasete III na Maljevcu, a čiji cilj je da se obezbijedi nesmetano odlaganje produkata rada TE Pljevlja.

Kako je saopšteno, nakon zavšetka projekta i rekultivacije deponije Maljevac, Pljevlja će na raspolaganju imati uređeni park površine preko 600 hiljada metara kvadratnih, sa preko 45 hiljada sadnica javora, crnog bora i ruje, po najsavremenijim standardima struke. Biće izgrađena i biciklistička i trim staza, postavljen parkovski mobilijar, klupe za odmor i dr., i sve ostalo što sadrže savremeno uređeni parkovi. Ova velika površina, pored rekreativnog karaktera, predstavljaće i dodatna pluća grada.

Listu završavamo uređenjem izvorišta Bolje sestre, a za realizaciju ovog projekta Regionalni vodovod Crnogorsko primorje dobio je bespovratna sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 500.000 EUR.

Kako je saopšteno iz Regionalnog vodovoda, sa francuskom kompanijom Suez zaključen je 200.000 EUR vrijedan ugovor za izradu programa finansijskog i operativnog poboljšanja performansi, koji će podići kapacitete Regionalnog vodovoda kada je posrijedi razvoj i upravljanje lokalnom vodovodnom i kanalizacionom infrastrukturom, uključujući i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na području opština Bar i Ulcinj. Takođe, obezbijeđena su bespovratna sredstva za izradu važne Studije monitoringa, kontrole i zaštite izvorišta Bolje Sestre od svih izazova kojima je ono izloženo. Ugovor je povjeren međunarodnom konzorcijumu koji je okupio najznačajnije ekperte hidro struke iz Crne Gore, Srbije i zemalja EU. Istraživačke i sveukupne aktivnosti vrijednosti 300.000 EUR će trajati 15 mjeseci, a implementacijom će rukovoditi kompanija Geoprojekt iz Podgorice.


Listu investicija iz oblasti ekologije možete vidjeti OVDJE.


Ukoliko ste propustili, pogledajte i projekte iz oblasti saobraćaja, turizma, sporta i telekomunikacija i IT-a, industrije, nekretnina i energetike koji su privukli najveću pažnju čitalaca eKapije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.