NavMenu

Višemilionska investicija u Vogošći - RCB Nanotehnologija pokreće proizvodnju crnog perliranog karbona

Izvor: eKapija Subota, 13.08.2022. 13:12
Komentari
Podeli
(Foto: fmoit.gov.ba)
Na sajtu Federalnog ministarstva okoliša objavljena je Studija uticaja na okoliš budućeg pogona za proizvodnju crnog perliranog karbona i proizvoda baziranih na spojevima silicijuma i cinka namijenjenih za upotrebu u građevinarstvu i industriji. Bila bi to investicija kompanije RCB Nanotehnolgija iz Vogošće, a pogon bi se nalazio u Slobodnoj zoni Vogošća.

RCB Nanotehnologija je novoosnovana kompanija u BiH koja je nosilac tehnologije prerade čvrstog, suhog granulata karbona od kojeg se preradom dobija crni perlirani karbon,kao i proizvodi bazirani na spojevima silicijuma i cinka namijenjeni za upotrebu u građevinarstvu i industriji.

U sklopu Slobodne zone Vogošća (TAS-Volkswagen) na lokaciji starog Industrijskog kompleksa UNIS Pretis, RCB Nanotehnologija je osnovala Tehnološki razvojni centar za proizvodnju i razvoj ove tehnologije. Lokacija je i ranije posjedovala sve dozvole za rad i industrijsku proizvodnju, te je i RCB Nanotehnologija početkom 2021. godine dobila saglasnost za djelatnosti koje planira obavljati na predmetnoj lokaciji. Do sada su u projekat i lokaciju, prema izjavi investitora, uloženo više miliona maraka. U narednom periodu po ishodovanju svih dozvola planirana su višestruko veća ulaganja.

Projekat i tehnologija se temelji na ugovoru sa Frounhofer institutom za primjenjenu fiziku koji je vlasnik patenta, a isti će i u buduće surađivati na verifikaciji i unaprjeđivanju projekta koji će se razvijati u Vogošći.

Šta donosi ova tehnologija

Prva generacija tehnologije za proizvodnju koja će biti instalirana na predmetnoj lokaciji ima dva ključna procesa. Jedan proizvodni proces odnosi se na karbon, dok će se drugi proizvodni proces odnositi na proizvodnju drugih nekarbonskih proizvoda. Ta dva procesa su nedjeljivi i čine jedinstveni proizvodni proces kontinuiranog zatvorenog tipa.

U razvojnom centru koji će biti opremljen i laboratorijem sa najsavremenijim uređajima i analizatorima, visokoobrazovani kadrovi zajedno sa iskusnim menadžmentom će unaprjeđivati i razvijati nove tehnologije, opremu i primjenjene proizvode. Laboratorija ima i funkciju kontrole kvalitete i certificiranje za sve proizvode koji će se proizvoditi.

Većinski proizvod koji će se proizvoditi na lokaciji je crni perlirani karbon (granule 1,8-2,3 mm) dok će proizvodi namjenjen za upotrebu u građevinarstvu i industriji biti količinski manjinski.

Finalni proizvod je predviđen za korištenje u auto-industriji, proizvodnji gume i plastike, proizvodnji baterija i elektronskih komponenti, informatičke opreme, boja i lakova i drugog. Generalno, krajnji proizvodi imaju širok spektar primjene. Svi proizvodi dobivaju se preradom sirovine konglomeriranog crnog karbona koji obično dolazi u pakovanjima od 500 kg u zatvorenoj abalaži pogodnoj za tansport.

Sirovina dolazi kao kruta tvar/čestica koja se termičkim, nano, hidrauličkim i mehaničkim procesima pretvara u ciljane proizvode koji izlaze u obliku granula/perli, praha, gela ili tečnosti.

Sinergija inženjera i menadžmenta

Rekonstrukcija proizvodnih objekata se planira započeti u 2022. godini, a dovršiti do kraja 2023. Istovremeno sa rekonstrukcijom objekata planirana je instalacija prve proizvodne linije koja je gotovo u cjelosti projektovana i proizvedena u SR Njemačkoj i EU i sa time u vezi zadovoljava visoke tehnološke i okolišne standarde kao i standarde na radu. RCB Nanotehnologije ima dozvole za rad na lokaciji i gdje već više od godinu dana inžinjering tim i uprava radi. Inžinjering tim zajedno sa međunarodnim stručnjacima radi, projektuje i razvija projekte i za druge lokacije RCB Nanotehnologje u EU i svijetu.

Instalacija tehnološke opreme je planirana u dva koraka u periodu od dvije godine. Prva faza je uspostavljanje razvojnog centra sa planiranim proizvodnim kapacitetom od 2.500 t/a (osnovni proizvodni modul) sa ciljem da se uspostavi proizvodnja do kraja 2022. godine. Do kraja 2023. ukupni proizvodni kapacitet očekuje se da će biti 30-40.000 t/a.

Lokacija za proizvodnju je pomno odabrana, te se nalazi u okruženju koje je tradicionalno industrijski orijentirano, i u kojem već unazad nekoliko desetljeća datiraju mnogobrojni industrijski pogoni. Lokacija na kojoj se planira proizvodnja se u industrijskom smislu ne mijenja jer je već korištena za proizvodne procese koji su bili znatno intenzivniji i sa manje osjetljivosti i odgovornosti prema okruženju i okolišu.

Tehnologija ove vrste prerade karbona je nova i iziskuje konstantna usavršavanja kojima bi se dostigao do sada najviši nivo čistoče prerađene sirovine konglomeriranog crnog karbona, od 96%. U skladu sa tim, potrebno je obezbijediti adekvatne resurse i prostor za razvoj i napredak projekta. Na predmetnoj lokaciji su odabrana tri objekta koja će se rekonstruisati.

- Proizvodni pogon (Hala XVI)
- Proizvodnja i tehnološki razvojni centar (Hala VI)
- Upravna zgrada i laboratorija

Sve detalje iz Studije uticaja na okoliš pogledajte OVDJE.

T. Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.