NavMenu

Aerodromi Crne Gore traže novog direktora

Izvor: Dan Subota, 13.08.2022. 08:41
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/smith371)
Aerodromi Crne Gore raspisali su oglas za izbor izvršnog direktora kompanije, nakon što je nedavno sa te pozicije smijenjen Goran Jandreoski.

Prema oglasu koji je raspisan, uslovi koje kandidat za prvog čovjeka krmpanije mora da ispuni su visoko obrazovanje u obimu 240 kredita CSPK-a, odnosno VII-1 stepen stručne spreme, da ima pet godina radnog iskustva na poslovima upravljanja, kao i da ima srednji nivo znanja engleskog jezika. Ono što je simptomatično, u ovom oglasu se ne navodi da kandidat treba da posjeduje iskustvo iz oblasti avijacije, što je bio slučaj u konkursu od 5. maja prethodne godine, kada je bio izabran Jandreoski. Izvršni direktor se bira na period od četiri god ine, a u oglasu stoji i da je radno vrijeme predviđeno na 40 sati mjesečno.

Takođe, u prethodnom konkursu je pisalo da je poželjno imati iskustvo iz oblasti ekonomije ili poslovnog upravljanja, kao i da posjeduje visoke etičke standarde i integritet, što se u ovom konkursu ne navodi.

Aerodromi Crne Gore su 2. avgusta smijenili dotadašnjeg direktora Gorana Jandreoskog, nakon što je godinu bio na toj funkciji, a na poziciji vršioca dužnosti postavljen je Vladan Drašković, koji je bio pomoćnik direktora za komercijalne poslove.

Jandreoski je za izvršnog direktora izabran 11. juna 2021. godine. Iz Aerodroma su ta da istakli da je izabran na osnovu bogate profesionalne biografije. On je ranije obavljao funkcije direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo u Sjevernoj Makedoniji, kao i visoke funkcije na aerodromu u Skoplju.

Nedavno je i sam premijer Dritan Abazović je istakao da su imenovanja na upravljačkim pozicijama stvar političkog dogovora između partija na vlasti.

- Imali smo promjenu na rukovodećem mjestu u Aerodromima, i potpuno razumijem javnost koja je protiv partijskih kadrova, ali neko mora da sprovodi odluke. Zahvalan sam prethodnom direktoru na učinku, ali efekti koje ostvaruju Aerodromi su niži od onih koji trebaju Crnoj Gori. Izbor novog direktora je stvar političkog dogovora i mi to ne krijemo, što ne znači da ne snosimo odgovornost za imenovanja i postavljenja - kazao je tada Abazović.

Kao novi izvršni direktor nedavno se pominjao potpredsjednik Bošnjačke stranke Damir Gutić. Prema biografiji koja je dostupna na sajtu Bošnjačke stranke, on je završio Ekonomski fakultet u Podgorici, a ima i licence brokera, dilera, investicionog savjetnika i investicionog menadžera penzionog fonda. Od 2015. do 2021. godine obavljao je funkciju direktora Uprave za vode.

Prošlog mjeseca izabran je novi Odbor direktora Aerodroma, na čelu sa Eldinom Dobardžićem. U tom tijelu su još Kemal Purišić, Slavko Vukčević, Momčilo Martinović i doskorašnji predsjednik borda Nebojša Đoković.


Nakon rekorda uslijedile smjene

Smjena doskorašnjeg direktora Aerodroma uslijedila je nakon informacija da ova kompanija bilježi značajne rekorde u ovoj sezoni. Jandreoski je smijenjen samo par sati nakon što se kompanija pohvalila da je dočekala milionitog putnika. Samo dan ranije, kompanija se pohvalila da je prihodovala 12 mil EUR, što je, kako su tada istakli, prihod za 150 odsto veći nego samo godinu ranije. Sudbina Aerodroma je i dalje nepoznata, s obzirom da i dalje postoji mogućnost davanja u koncesiju, za šta su se javile tri strane kompanije, a postoji mogućnost i da se zadrže u državnom vlasništvu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Saobraćaj

Tunel Sozina opslužio 774,88 hiljada vozila

Tunel Sozina je od početka godine opslužio 774,88 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji gazduje Sozinom, u prošloj godini kroz tunel je prošlo 3,52 miliona vozila, u 2022. godini 3,07 miliona, a 2021. njih 2,61 milion. Tunel Sozina otvoren je u julu 2005. godine. Njegova izgradnja koštala je oko 74 miliona EUR, od čega je 50 miliona obezbijedila Crna Gora, dok je 24 miliona obezbijeđeno kreditom Evropske investicione

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.