NavMenu

Turski investitor pregovara sa Vladom oko Gornjeg Ibra - Umjesto raskida, planiraju produženje ugovora

Izvor: Dan Ponedjeljak, 08.08.2022. 07:51
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Bosko Markovic)
Ugovor o prodaji rožajske Lamelirnice i zakupu dijela imovine nekadašnje rožajske kompanije Gornji Ibar, koji je prije nekoliko godina ispred Vlade potpisao Branko Vujović, tadašnji predsjednik tenderske komisije, s turskim investitorom Sandžakli mobilija, istekao je ovih dana.

Vlasnika turske firme, Mensuta Sandžakliju, koji je za svega 400.000 eura kupio pogon Lamelirnice i zakupio parcelu od 2,36 hektara zemljišta, te Fabriku panel ploča, ugovor je obavezao da u narednih pet godina, u modernizaciju objekta uloži oko 5 mil EUR, kao i da zaposli 159 radnika. Međutim, Sandžaklija nije ispoštovao nijednu stavku, pa umjesto da Vlada pokrene proceduru o raskidu ugovora, turski investitor je ovih dana, kako tvrde izvori Dana, imao razgovor sa Ervinom Ibrahimovićem, aktuelnim ministrom za kapitalne investicije, od kojeg je tražio da im se produži ugovor o zakupu. Predstavnik turske kompanije je takođe i od lokalne samouprave tražio produženje ugovora o zakupu pomenutog zemljišta i fabrike.

Prema informcijama iz izvora bliskih lokalnoj vlasti, investitor iz Turske traži da mu se produži ugovor, kako bi navodno proširio proizvodnju. Sandžaklija nepoštovanje ugovora pravda time što mu je prilikom privatizacije dato obećanje da će mu biti obezbijeđena sirovina za rad, odnosno bukovina, koja je pak, na prostorima rožajske opštine deficitarna, te da zbog toga nisu do sada ulagali niti zapošljavali.

Iz izvora bliskih lokalnoj samoupravi, Dan saznaje da lokalna vlast ni po koju cijenu neće produžiti zakup koji je u njenoj ingerenciji, jer planiraju da tamošnje zemljište privedu namjeni predviđenoj DUP-om Centar 2, kojim je predviđena izgradnja osnovne škole, objekta za potrebe Hitne službe i drugih sadržaja, dok Vlada treba da pokrene proceduru oko raskida ugovora.

S druge strane, rožajska firma Elkos više od pet godina čeka na odobrenje projekta vrijednog oko 15 mil EUR. Naime, ova firma je planirala da na prostoru Gornjeg Ibra izgradi stambeno-poslovni objekat sa trgovačkim centrom, restoranom, kuglanom, teretanom i bazenom, ali, iz izvora bliskih ovoj kompaniji su utvrdili da njihov projekat koči vlast, odnosno vrh Bošnjačke stranke. U postojećem objektu Elkosa, planirano je otvaranje fabrike za preradu mlijeka i mliječnih proizvoda i fabrike tekstila. Osim što bi zaposlili oko stotinu radnika, Elkos bi ponudio stanove po povoljnim cijenama.

Vlada Duška Markovića je vlasništvo nad zemljištem Gornjeg Ibra, koje je privatizovala 2007. godine, za 3,2 miliona eura, ranije ustupila Opštini, ali ne i objekte, usljed čega su onemogućene bilo kakve investicije. Da je Ibrahimovića pitao da li postoji intencija da se turskom investitoru produži ugovor i da li su ideje o promjeni DUPA Centar 2 izvjesne, ali ih je on uputio na predsjednika Opštine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.