NavMenu

Slika koju možete pomirisati - "Čulo mirisa" nova atrakcija muzeja Prado (VIDEO)

Izvor: Euronews Srbija Srijeda, 06.07.2022. 11:44
Komentari
Podeli
(Foto: Elly Johnson/Unsplash)
Muzej Prado u Madridu organizovao je jedinstvenu izložbu u čijem je središtu slika "Čulo mirisa" Jana Brojgela i Rubensa.

Riječ je o slici koja prikazuje vrt, biljke i životinje, a koju su umjetnici osmislili tako da evocira različite mirise kod posmatrača.

Međutim, kustosi su ovog puta otišli korak dalje, udruživši se sa Fondacijom parfemske akademije i modnom kućom Puig i napravivši deset jedinstvenih mirisa koji "oživljavaju" sliku.

Koristeći "AirParfum", tehnologiju koju je stvorila kompanija Puig, parfemista Gregorio Sola osislio je deset mirisa koji se poklapaju sa različitim elementima slike.

Zahvaljujući difuzerima, posjetioci će moći da pomirišu parfeme upravljajući posebnim dodirnim ekranom pored slike.

Tu su mirisi jasmina, smokvinog drveta, zatim drvenaste note, pa ruže, irisi, nard, narcis i mnogi drugi.

Primjera radi, za rekreiranje mirisa narcisa uptrebljeno je više od 1.300 kilograma njegovih žutih cvjetova.

Može se takođe osjetiti miris para kožnih rukavica, kao i životinje afričke cibetke, čija se žlijezda nekada koristila u proizvodnji parfema, zbog karakterističnog mirisa, ali i svojstva stabilizatora (ovog puta, kreatori su koristili sintetičku verziju).

Naposljetku, tu su i mirisi inspirisani buketom cvijeća koji je na slici, a sadrže jasmin, ružu i začine.

- Kad pogledate istorijske dokumente, inventare, pisma i različite spise, parfemi imaju veću važnost nego što smo priznavali - kaže Alehandro Vergara, kustos Prado muzeja za Euronews.

Slka je dio od petodelne serije nazvane "Pet čula" Jana Brojgela, nastale između 1617. i 1618. a svaka slika posvećena je po jednom čulu: vidu, zvuku, mirisu, ukusu i dodiru.

Brojgel je bio izuzetno cijenjen flamanski slikar tog vremena, a slikanju su ga učili baka, minijaturistkinja Majken Verhulst i otac Piter Brojgel Stariji.

"Čulo mirisa" naslikao je uz pomoć svog prijatelja Rubensa, koji je bio zadužen za alegorijske figure.

Seriju "Pet čula" vjerovatno je naručila Izabela Klara Eugenija i njen muž austrijski nadvojvoda Albert, tadašnji vladari Španske Holandije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.