NavMenu

Deset knjiga idealnih za čitanje na plaži

Izvor: Euronews Srbija Nedjelja, 03.07.2022. 07:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Michael_Luenen)Ilustracija
Bez obzira na to da li ste već spakovali kofere za plažu ili se pripremate da nekoliko dana provedete kod kuće, knjiga može da vam bude idealno društvo za ljetnji odmor.

Ako ste ljubitelj ljubavnih romana ili vas privlače misterije, istorija i filozofija, na raspolaganju vam je veliki broj naslova koji mogu da se idealno uklope u julsku dokolicu.

Ovo je deset knjiga koje možete naći u domaćim knjižarama.


"U ljeto", Karl Uve Knausgor

Tetralogija "Godišnja doba" Karla Uvea Knausgora, u cjelosti je vrijedna čitanja. Knjige "U jesen", "U zimu", "U proljeće" i "U ljeto", predstavljaju piščeve lične enciklopedije koje u nasljeđe ostavlja svojoj ćerki. Ipak, ako morate da birate, za ljeto izaberite poslednju u nizu, koja će vas podsjetiti na mala zadovoljstva koja čine srećan život.


"Kap španske krvi", Miloš Crnjanski

"Kap španske krvi", djelo Miloša Crnjanskog, je roman koji po mnogo čemu podsjeća na istorijski, ali kako sam autor kaže: "To je prije svega ljubavni roman". Šta se dešava kada duplo mlađa putujuća umjetnica osvoji srce kralja, a zatim i cijelu pestonicu okrene protiv njega, a istovremeno sebe izloži osudi katoličke crkve u Bavarskoj?


"Mračna kći", Elena Ferante

"Mračna kći" italijanske spisateljice Elene Ferante, već je doživjela ekranizaciju. Ako još niste gledali istoimeni film i niste čitali djelo autorke čuvene "Napuljske tetralogije", vrijedi da joj date šansu.

Knjiga prati Ledu, razvedenu ženu srednjih godina posvećenu poslu učiteljice engleskog jezika i svojim dvijema ćerkama. Kad one napuste dom kako bi bile s ocem u Kanadi, umjesto očekivane usamljenosti i čežnje za njima, Leda shvata da uživa u slobodi i da joj je život postao lakši i ljepši.

Odlučuje da ode na odmor u mali priobalni grad na jugu Italije, gdje nakon nekoliko mirnih dana upoznaje neobičnu porodicu koja u njoj izaziva nelagodu i služi kao okidač za talas uspomena na njenu mladost, teške i nekonvencionalne odluke koje je donijela kao majka i posljedice koje su te odluke ostavile na nju i njenu porodicu.
Naizgled obična priča polako prerasta u jezivo suočavanje sa sopstvenom haotičnom prošlošću.


"Džef u Veneciji, smrt u Benaresu", Džef Dajer

U Veneciji, ispijajući koktele na Bijenalu, cinični novinar Džef Atman upoznaje prelijepu ženu i upušta se s njom u strastvenu avanturu.

U Benaresu, bezimeni novinar (koji bi lako mogao biti Džef) pridružuje se hiljadama hodočasnika na obali svete rijeke Gang i umjesto nekoliko dana, kako je planirao, ostaje tamo mjesecima.

Njihovo putovanje - kakvo jedino neodoljivo duhoviti Džef Dajer može da smisli - čini okosnicu ovog urnebesnog, đavolski domišljatog romana o Italiji i Indiji, o žudnji i požudi, o različitim vidovima neurotičnog prosvjetljenja.


"Bar Flober", Aleksis Stamatis

Jedan od najznačajnijih i najprevođenijih romana nove grčke književnosti prati uzbudljivu potragu za pravim identitetom misterioznog grčkog pisca Luke Mateua.

Glavni protagonista putuje od Atine, preko Barselone, Firence i Berlina, do sela u Arkadiji u Grčkoj.

Roman je opisan kao djelo filmske dramaturgije, ispunjeno ljubavnim i krimi zapletima, iznenađujućim preokretima i otkrićima, surovim obračunima i ubistvima, ali i potragom za tajnama i sjenkama sopstvenog identiteta.


"Odlazak iz Egipta", Andre Asiman

U upečatljivim i živopisnim memoarima "Odlazak iz Egipta" Andre Asiman bilježi hroniku svoje porodice od njenog dolaska u kosmopolitsku Aleksandriju do egzodusa sredinom 20. vijeka.

Prati tri generacije italijanskih i turskih korena, njihove zamršene odnose, spletke i drame, dovitljivo i duhovito slikajući portret iščezlog svijeta koji je u sebi spajao nacije, kulture, jezike.

Asiman sa sjetom prikazuje svakodnevne porodične rituale, odlaske na plažu u mirna blistava jutra, nedeljne posjete bioskopu, večeri provedene uz radio i klavir i dočarava egzotične mirise i sjećanja na grad svoje mladosti.


"Žena koja godinu dana nije ustala iz kreveta", Sju Taunzend

Šta se desi kad se dan izležavanja pretvori u godinu izležavanja? Taj eksperiment napravila je Eva, majka blizanaca i supruga astronoma, koja je cijelog života svoje želje podređivala drugima.

Njena odluka da ne izlazi iz kreveta, donosi joj neočekivanu slobodu, ali i armiju obožavalaca, koji žele da krenu njenim putem.

U ovoj urnebesnoj komediji provlači se i interesantna pouka o položaju žene u savremenom porodičnom životu.


"Kako je moglo biti", Holi Miler

Lusi je na životnoj raskrsnici. Upravo je dala otkaz i nema predstavu o tome šta joj je sledeći korak: da li da iskoristi ušteđevinu i ispuni san o tome da postane pisac, ili da se preseli u London i pokuša da ponovo izgradi karijeru? Baš iste večeri sreće dvojicu muškaraca - jednog koji bi mogao da je zadrži u malom primorskom mjestu u kom je i odrasla i drugog, koji joj je već jednom slomio srce.

Nekada takve odluke mogu potpuno da promijene tok života, što se dogodilo i sa junakinjom iz romana Holi Miler.


"U sjenci masline", Lusinda Rajli

Roman Lusinde Rajli "U sjenci masline" je uzbudljiva porodična i ljubavna drama smještena na idilični Kipar, govori o izazovima savremene porodice i iskušenju bivših ljubavi.

Priča prati Helenu, koja se posle dvadeset četiri godine vraća u kuću na divnom ostrvu, na kom se nekada prvi put zaljubila i počinju da joj naviru brojna sjećanja.


"Nebo boje meda", Rouz Aleksander

Ako ove godine planirate ljetovanje u Crnoj Gori, idealna knjiga za plažu može da vam bude "Nebo boje meda", čija se ljubavna priča odvija upravo u toj zemlji.

Život Sofi Tejlor se raspada, a njena najbolja drugarica vjeruje da nema boljeg lijeka od boravka na moru. Kada naiđe na oronulu i napuštenu kuću u Kotorskom zalivu, odmah će poželjeti da je kupi, a okružena starim namještajem prethodnih stanara, postaje opsjednuta pričom o mladom zaljubljenom paru i pismima koje je pronašla u fioci noćnog stočića - pismima koja govore o velikoj ljubavi, ali su obavijena velom misterije, kojoj Sofi ne može da odoli.

Opijena lepotom Crne Gore i sunčanim danima provedenim u zalivu, počinje da nazire svjetlo na kraju tunela. Život poprima miran oblik, sve dok prošlost ne zakuca na vrata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.