NavMenu

CG može mnogo bolje da iskoristi položaj Luke Bar - Proširenjem kapaciteta i izgradnjom intermodalnih terminala do povećanja privredne saradnje sa regionom

Izvor: eKapija Srijeda, 29.06.2022. 15:55
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Miles Loewen)
Crna Gora do sada nije na najbolji način iskoristila stratešku prednost svoje geografske pozicije, posebno položaj koji ima Luka Bar u odnosu na konkurentske luke, saopštio je ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović.

- Snažnijim podsticajem razvoja Luke Bar kroz proširenje kapaciteta i izgradnju intermodalnih terminala, nastavkom radova na auto-putu kojim se Luka Bar povezuje sa Beogradom, Budimpeštom i Zapadnom Evropom, te unapređenjem transportnih veza sa regionom i izgradnjom efikasnijih zajedničkih graničnih prelaza, Crna Gora bi mogla veoma brzo povećati obim privredne saradnje sa regionom i popraviti svoju poziciju na evropskoj i regionalnoj transportnoj mapi - saopštio je Ibrahimović.

On je u Lionu učestvovao na ministarskom sastanku Dani povezivanja Evrope 2022, gdje je govorio o položaju Crne Gore u odnosu na globalne lance snabdijevanja, iskorišćavanju konkurentske prednosti države i pravcima razvoja transportne mreže kroz otvaranje novih koridora zasnovanih na principima pametne i održive mobilnosti.

- Posvećeno radimo na pripremama za izradu Studije razvoja intermodalnosti Crne Gore sa idejnim rješenjima intermodalnih terminala, analizi razvoja alternativnih goriva, te Strategiji niskokarbonskog razvoja do 2050. godine - kazao je Ibrahimović.


On je naveo da su u Ministarstvu prepoznali nedostatke planova za razvoj održive mobilnosti, posebno u gradovima, kao i slabu prisutnost tog koncepta u prostorno planskim dokumentima, što otežava i poskupljuje njegovu kasniju realizaciju.

- U narednom periodu moramo raditi na prevazilaženju tih problema - dodao je Ibrahimović.

Na sastanku je naglašen značaj otvaranja novih koridora uz primjenu koncepta pametne i održive mobilnosti kao i jačanje institucionalnih i administartivnih kapaciteta zemalja Zapadnog Balkana, te značaj podrške EU razvoju transportne mreže na Zapadnom Balkanu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar-Ulcinj preko 2 mil EUR

Uprava za saobraćaj ponovo je raspisala tendere za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Vrijednost radova za rekonstrukciju mosta Kruče zadržala se na 1,44 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200. Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.