NavMenu

Profesori Univerziteta Crne Gore razvili set alata kao podršku u elektrifikaciji drumskog saobraćaja

Izvor: eKapija Srijeda, 29.06.2022. 15:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Smile Fight/shutterstock.com)Ilustracija
Tim profesora Univerziteta Crne Gore razvio je set alata koji će služiti kao podrška lokalnim samoupravama za razvoj infrastrukture za punjenje električnih vozila. Alati koji su nastali kao rezultat EUKI projekta Alpe-Adria savez za čist transport (AaCTA), predstavljeni su na finalnoj konferenciji projekta koja je održana u Zagrebu.

Kakoje saopšteno iz UCG, članovi projektnog tima su profesori Mašinskog fakulteta UCG Igor Vušanović, Zoran Miljanić i Radoje Vujadinović, dekan MF, koji su i razvili alate. - Riječ je o alatima koji omogućavaju strateško pozicioniranje stanica za punjenje električnih vozila uzimajući u obzir raspoložive podatke lokalnih samouprava o putnoj i elektroenergetskoj infrastrukturi, lokacije javnih parkinga i potrebe za brzim i sporim punjenjem. Takođe, alati uzimaju u obzir projekcije rasta broja električnih automobila, kao i raspoložive brojače saobraćaja na putevima - objasnio je dekan Vujadinović.

Na finalnoj konferenciji projekta, profesor Miljanić je predstavio set alata, dok je profesor Vujadinović, u okviru panela Zelene javne nabavke, upoznao prisutne sa stanjem u ovoj oblasti u Crnoj Gori, a iskoristio je priliku i da ukratko predstavi brojne aktivnosti ovog projekta realizovane u Crnoj Gori.

Elektrifikacija saobraćaja igra značajnu ulogu u tranziciji prema energetskim sistemima s nultom emisijom štetnih gasova. Strateški dokumenti kao što su Nacionalni energetski i klimatski planovi (NECP) takođe to prepoznaju. Kako bi se ispunili ciljevi Nacionalnih energetskih i klimatskih planova i Paketa čiste energije EU-a, imperativ je da akteri realizuju konkretne mjere na lokalnom nivou.

Ovo je prvi projekat koji se na Univerzitetu Crne Gore realizuje iz Evropskog klimatskog fonda (EUKI). Projektom koordinira SDEWES Centar iz Zagreba, a partneri su osim Mašinskog fakulteta UCG, Regionalni razvojni centar Koper iz Slovenije i Agencija za energetiku Štajerske iz Austrije.

Projekat je tokom proteklog perioda okupljao mrežu donosilaca odluka i relevantnih aktera koji preduzimaju mjere za lokalnu dekarbonizaciju saobraćaja.


- Četiri bijele knjige prikazuju trenutno stanje i kapacitete lokalnih samouprava u pojedinim zemljama. Na njihovoj osnovi, projekat razvija prilagođeni alatni okvir koji podržava korisnike u njihovim naporima za dekarbonizaciju. Kroz 12 radionica u okviru projekta obučeno je 120 polaznika za korišćenje alata. Na radionicama je bilo riječi o konkretnim mjerama za elektrifikaciju saobraćaja, te i o korišćenju lokalno dostupnih obnovljivih izvora energije - saopšteno je.

Ovaj projekat dio je Evropske klimatske inicijative (EUKI). EUKI je instrument za finansiranje projekata njemačkog saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske mjere (BMWK). EUKI poziv za projektne ideje realizuje Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Sveobuhvatni cilj EUKI-ja je podsticanje klimatske saradnje unutar Evropske unije (EU) kako bi se ublažile posljedice koje izaziva emisija štetnih gasova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.