NavMenu

Preduzetništvo i inovacije snažan impuls za pametni rast Crne Gore

Izvor: eKapija Srijeda, 29.06.2022. 14:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)Ilustracija
Crna Gora saradnju između naučno-istraživačke zajednice i svijeta biznisa prepoznaje kao svoj strateški prioritet, te usmjerava i plasira programe koji će omogućiti održiva i trajna partnerstva, poručila je ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović na Ministarskom sastanku Platforme Zapadnog Balkana za istraživanje i inovacije.

- Da bi se ovaj prioritet dodatno naglasio, navedena saradnja zadata je kao preduslov za učešće u raznim nacionalnim pozivima za dodjelu sredstava za istraživanje - kazala je Šćepanović i dodala da se u ovom smjeru kreće i planiranje buduće podrške Crnoj Gori iz predpristupnih sredstava, dok je u toku rad na stvaranju preduslova za uspostavljanje prve nacionalne Kancelarije za transfer tehnologija koja će pružiti infrastrukturnu podršku saradnji između nauke i privrede.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, upravo je saradnja između akademske i naučno-istraživačke zajednice i svijeta biznisa na uspostavljanju sinergija znanja bila tema Ministarskog sastanka koji je održan u Tirani u organizaciji Evropske komisije i Vlade Republike Albanije.

Šćepanović je predočila dostignuća naše zemlje na polju politike inovacije i transformisanja i unapređenja inovacionog ekosistema. Predstavila je pozitivne rezultate uspostavljanja novog pravnog okvira za inovacionu djelatnost, istakla poboljšanu funkcionalnost Registra za inovacionu djelatnost i evaluacionih procedura za inovativne programe i projekte.

- Takođe je, istakavši uspješno iskorištenu podršku i preporuke Generalnog direktorata Zajednički istraživački centar (DG JRC) koji zemljama i regijama pruža sistemsku podršku na uspostavljanju okvira za pametnu specijalizaciju, govorila o novom implementacionom okviru za inovacije i pametnu specijalizaciju, koji je u Crnoj Gori formalizovan prije svega kroz uspostavljanje Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju i osnivanja Fonda za inovacije, navodeći pri tom i ostale važne komponente implementacionog okvira kao što su međuinstitucionalna radna grupa i inovacione grupe za svaku od četiri prioritetne oblasti pametne specijalizacije - navodi se u saopštenju.

Kao važnu komponentu funkcionalnog inovacionog ekosistema, Šćepanović je navela kreiranje sveobuhvatnog programskog okvira koji omogućava konkretne intervencije u inovacionoj politici - usvajanje Operativnog programa za implementaciju Strategije pametne specijalizacije 2021-2024 i Programa za inovacije 2021-2024 koji definiše finansiranje inovacionih programa, obuhvatajući cijeli ciklus razvoja i kontinuiteta inovacija.

- Crna Gora prepoznaje preduzetništvo i inovacije, naročito u IT sektoru, kao nosioce snažnog potencijala za pametni rast i nastaviće da podržava inovativne programe u ovoj oblasti - naglasila je ministarka.

Tokom sastanka razmijenjena su ostvarenja svake od zemalja u oblasti inovacija, najbolje prakse u saradnji između akademskog i poslovnog svijeta, doprinosa zelenoj i digitalnoj tranziciji, a dat je i jedan sveobuhvatan pregled adresiranja izazova vezanih za održivost proizvodnje hrane, energije, i ostalih lanaca nabavke.

- Visoki zvaničnici Evropske komisije dali su pozitivne komentare na napredak koji je Crna Gora ostvarila u navedenim oblastima, navodeći crnogorsko iskustvo kao primjer dobre prakse i podsticaj za dalje unapređenje saradnje među zemljama Zapadnog Balkana - zaključuje se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.