NavMenu

U maju najveća potrošnja struje u Podgorici, Danilovgradu, Tuzima i Cetinju

Izvor: eKapija Utorak, 28.06.2022. 15:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)Ilustracija
Korisnici elektrodistributivnog sistema su u maju preuzeli ukupno 206.926.638 kWh električne energije, što je za deset odsto manje u odnosu na aprilsku potrošnju i četiri odsto više u odnosu na energiju preuzetu tokom istog perioda prethodne godine, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Najviše električne energije, oko 35%, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Cetinja (Region 2).

- Očitano je ukupno 398.890 brojila, ili 94% od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99% - navodi se u saopštenju.

Ekipe sektora za održavanje su u maju realizovale 1.850 intervencija na terenu, a vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je oko 168.000 EUR. Na distributivnu mrežu je tokom maja priključeno 653 nova korisnika.

- Tokom maja, na nivou primarne mreže, izvođeni su 220.000 EUR vrijedni radovi na rekonstrukciji dalekovoda 35 kV Ribarevine - Šćepanica u Bijelom Polju. Takođe, tokom prethodnog mjeseca, na nivou sekundarne mreže, završeni su radovi na izgradnji dvije trafostanice naponskog nivoa 10/0,4 kV, kojom će biti obezbijeđeno bolje napajanje za djelove konzumnog područja Podgorice i Kotora, a za koje je izdvojeno oko 170.000 eura (trafostanica NOVA br. 6, prema DUP-u Titex u Podgorici i Kavač 6 u Kotoru). U toku su i radovi na realizaciji četiri projekta, ukupne vrijednosti oko 250.000 EUR, a izvode se na području opština Podgorica, Budva, Kolašin i Kotor - saopštili su iz CEDIS-a.


Kako su naveli, prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 20 novih, elektronskih brojila.

- Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 338.000, čime je pokriveno preko 80% konzuma - stoji u saopštenju.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 425 hiljada korisnika na području Crne Gore.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

EBRD najavljuje tender za autoput - Vrijednost dionice od Mateševa do Andrijevice 530 mil EUR, banka finansira 200 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo Andrijevica. Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 mil EUR, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.