NavMenu

Deficit budžeta niži od planiranog, prihodi 753,3 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 28.06.2022. 10:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PureSolution/shutterstock.com)Ilustracija
Kumulativni budžetski deficit u prvih pet mjeseci 2022. godine iznosio je 36,5 mil EUR, odnosno 0,7% BDP-a i niži je od plana za 156,2 miliona ili 81%, pokazuje izvještaj objavljen na sajtu Ministarstva finansija.

U odnosu na isti period 2021. godine, budžetki deficit je niži za 126,3 mil EUR, odnosno 77,5%

Iz resora finansija saopštili su da je u maju ostvaren budžetski suficit od 5,6 mil EUR, odnosno 0,1% BDP-a.

- To je u odnosu na plan, kojim je bilo planirano ostvarenje deficita od 35,9 mil EUR, bolji rezultat za 41,5 miliona - navodi se i saopštenju.

Prema podacima Ministarstva, prihodi budžeta za period od januara do maja ove godine iznosili su 753,3 mil EUR ili 14,2% procijenjenog BDP-a. Kako su naveli, prihodi budžeta veći su za 124,2 mil EUR ili 19,7% u odnosu na isti period 2021. godine, dok su u odnosu na planirane veći za čak 84,7 mil EUR ili 12,7%.

- Prihodi za pet mjeseci ove godine su veći i u odnosu na uporedni period 2019. godine za 72,7 mil EUR ili 10,7%. Rast prihoda dijelom je rezultat uvećanja raspoloživih dohodaka, kao i značajnog uvoza i povećanih cijena artikala - navodi se u saopštenju.

Iz resora finansija navode da je nastavljen trend dobre naplate po osnovu PDV-a i akciza, pri čemu su prihodi od PDV-a veći u odnosu na planirane za 76,3 mil EUR ili 31,2%, dok su prihodi od akciza veći za 11,2 miliona ili 13,1%.

- U odnosu na isti period prošle godine godine, prihodi od PDV-a su veći za 102,6 mil EUR ili 46,9%, dok su prihodi od akciza veći za 20,7 miliona ili 27,1%. Pored navedenog, kategorija porez na dobit pravnih lica takođe bilježi značajan rast u poređenju sa planom u iznosu od 12,4 mil EUR ili 20,8% što je pored dobrih rezultata iz poslovne 2021. godine pokazatelj i visokog stepena poreske discipline. U odnosu na prethodnu godinu, prihodi po ovom osnovu veći su za 19,3 mil EUR ili 36,6% - objašnjeno je.

S druge strane, navode iz Ministarstva finansija, niža realizacija u iznosu od 10,8 mil EUR ili 22,8% zabilježena je kod prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica prevashodno usljed činjenice da planirani prihodi po osnovu oporezivanja neprijavljenih prihoda još uvijek nisu realizovani.

- Takođe, kategorija doprinosa ostvarena je na nešto nižem nivou od planiranog za 8,8 mil EUR ili 5,4%, kao i u odnosu na prethodnu godinu za 33 mil EUR ili 17,6%, a kao rezultat ukidanja doprinosa za zdravstveno osiguranje. Međutim, kako je bilo i očekivano, doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje su veći u odnosu na uporedni period 2021. godine za 9,1%, prvenstveno kao posljedica toga što se povećanjem minimalne zarade povećala i osnovica za obračun - stoji u saopštenju.

Prihodi budžeta u maju ove godine iznosili su 154,7 mil EUR, što je za 13,3%, odnosno 18,1 mil EUR više u odnosu na isti mjesec prethodne godine, dok je u odnosu na plan više za 10% (14,1 mil EUR).

- Izdaci budžeta u periodu januar - maj iznosili su 789,9 mil EUR ili 14,9% procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane niži su za 71,5 miliona ili 8,3%. U odnosu na posmatrani period prethodne godine, izdaci su niži za 2,1 mil EUR, odnosno 0,3% - kažu iz resora kojim upravlja Aleksandar Damjanović.

Kako su objasnili, u strukturi ukupne potrošnje, izdaci u okviru tekućeg budžeta, budžeta državnih fondova i rezerve čine 91%, dok kapitalni budžet čini 9%.

- Niže izvršenje u naznačenom periodu dominantno se odnosi na niže izvršenje kod transfera za socijalnu zaštitu u okviru budžeta Fonda PIO i Fonda za zdravstvo, transfera institucijama, pojedinicima, nevladinom i javnom sektoru u okviru budžeta Ministarstva finansija, Ministarstva prosvjete, Ministarstva sporta i mladih, Fonda za obeštećenje, kao i tekuće budžetske rezerve - navode.

Kada je u pitanju kapitalni budžet, realizacija je na nivou od 73,29 mil EUR i izvršenje je niže od plana za cca 25 miliona, odnosno 25%. Najznačajnije izdvajanje u okviru kapitalnog budžeta odnosi se na realizovana plaćanja za potrebe projekta autoputa u iznosu od 41,4 mil EUR što je za cca 7 miliona, odnosno 14% niže od plana.

- Izdaci budžeta u maju 2022. godine iznosili su 149,1 mil EUR i niži su u odnosu na plan za 27,4 miliona, odnosno 15,5%, kao i u odnosu na maj 2021. godine za sedam miliona eura, odnosno 4,5 % što je generisano prije svega nižim izdvajanjima za transfere institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru, transferima za socijalnu zaštitu, kao i kapitalnim izdacima - zaključuju iz Ministarstva finansija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.