NavMenu

CEFTA: Prioritet olakšavanje elektronske i trgovine uslugama

Izvor: Mina Ponedjeljak, 27.06.2022. 14:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rido/shutterstock.com)Ilustracija
Saradnja u različitim uslužnim sektorima doprinijela je ostvarivanju napretka u elektronskoj trgovini, naročito na otklanjanju neopravdanog geoblokiranja i olakšavanja dostave pošiljki unutar CEFTA-e, saopšteno je na Potkomitetu za trgovinu uslugama.

Eksperti CEFTA strana složili su se da su izazovi pandemije donijeli nove mogućnosti trgovini i da je za CEFTA-u jedan od ključnih prioriteta ove godine upravo rad na olakšanju elektronske trgovine.

Pripremljen je, kako je navedeno, paket od tri odluke CEFTA Zajedničkog komiteta koje imaju za cilj da olakšaju online poslovanje u članicama CEFTA-e, ali i jačanje povjerenja potrošača.

- Sve aktivnosti CEFTA-e su zasnovane na pravnom sistemu EU i najboljim praksama koje će pomoći CEFTA stranama u pristupu EU - navodi se u saopštenju.

Podkomitet za trgovinu uslugama razmatrao je i druge inicijative iz oblasti turizma, stručnih kvalifikacija, finansijskih usluga, radnih dozvola i statistike. Jedan od ciljeva je olakšanje kretanja ljudima koji putuju radi pružanja usluga, uklanjanjem prekomjerne administracije koja se uglavnom odnosi na radne dozvole i licence.

Direktor CEFTA Sekretarijata, Emir Đikić, rekao je da je završen tehnički dio posla, koji je najzahtjevniji.

- Vrlo smo blizu pripreme ovih dokumenata za usvajanje. Vjerujem da je ovo dobra vijest za kompanije koje se nadaju da će proširiti svoju bazu potrošača na druga tržišta CEFTA-e - kazao je Đikić.

Potkomitet za trgovinu uslugama odobrio je nadograđenu CEFTA regulatornu bazu podataka za usluge i najavio da će ona uskoro biti objavljena. Regulatorna baza podataka osiguraće da domaća pravila budu transparentna, nediskriminatorna, proporcionalna i opravdana ciljevima javnog interesa, s ciljem sprečavanja barijera za trgovinu uslugama unutar CEFTA-e.

CEFTA Dodatni protokol 6 (DP6) o trgovini uslugama usvojen je 2019. godine, a stupio je na snagu 11. januara prošle godine. Tim dokumentom proširen je princip slobodne trgovine unutar CEFTA-e na uslužni sektor.

- DP6 pruža okvir za podsticanje rasta trgovine uslugama, pored ranije ukinutih ograničenja trgovine industrijskim i poljoprivrednim proizvodima. Protokol se posebno fokusira na obaveze pristupa tržištu i one koje se odnose na diskriminaciju kompanija na tržištu - objašnjeno je iz CEFTA-e.

Moldavija predsjedava CEFTA Podkomitetom za trgovinu uslugama tokom ove godine, nakon čega će predsjedavanje preuzeti Crna Gora.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta. To je saopšteno iz ovog resora na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.