NavMenu

Sva imovina Meljine kompleksa pod hipotekom, računi ugašeni

Izvor: Pobjeda Nedjelja, 26.06.2022. 23:27
Komentari
Podeli
(Foto: Spotmatik Ltd/shutterstock.com)
Opština Herceg Novi nije imala ni pravni ni ekonomski interes da traži otvaranje stečaja, jer joj je moralo biti poznato da, na mnogo brži i lakši način, može naplatiti svoja potraživanja korišćenjem bilo kog drugog pravnog sredstva - stoji u žalbi kompanije Duška Kneževića Meljine kompleksa (MK) u kojoj je prije mjesec otvoren stečaj.

U žalbi u kojoj od Apelacionog suda traže da odluku ili preinači i odbije zahtjev opštine ili ukine i naloži da se postupak ponovo sprovede, navode da je opština mogla da obezbijedi potraživanje stavljanjem zaloge na nepokretnosti, pa smatraju da je zahtjev za stečaj zloupotreba. Odluka o stečaju je, kako tvrde, zasnovana na nepotpunom izvještaju privremenog stečajnog upravnika, imajući u vidu da MK krivicom suda i ranijeg stečajnog upravnika nema dokumentaciju na osnovu koje bi mogao biti urađen valjan izvještaj, a upravnik nije pribavio dokumenta koja se nalaze kod Specijalnog policijskog odjeljenja za organizovani kriminal.

Sudija Privrednog suda Dragan Vučević otvorio je stečaj zbog poreskog duga od 720.000 EUR, a za stečajnog upravnika imenovao je Lada Šekularca. Da li će biti održan prvi sastanak povjerilaca zakazan za 12. jul, kao i ročište za ispitivanje potraživanja 20. jula, zavisi od odluke Apelacionog suda po žalbi MK.

MK je ranije upravljala bolnicom Meljine, koja je u stečaju od jeseni 2019. zbog duga za struju od 242,3 hiljade eura. Sporni porez na nepokretnosti MK nije plaćao od 2014. do 2020. godine. Stečaj je do sada otvaran tri puta na zahtjev direktorice Olivere Elez-Mihajlović, isto toliko puta ukidan, dok je drugi sudija četvrti njen zahtjev odbio, jer su u međuvremenu druge dvije Kneževićeve kompanije izmirile ovaj dug.

Iz MK su tokom postupka tvrdili da je zahtjev opštine bespredmetan jer je Viši sud u Podgorici krajem marta blokirao imovinu, zbog čega ne postoji mogućnost da se povjerioci namire, kao i da je potraživanje opštine neznatno u odnosu na vrijednost imovine. U izvještaju privremenog upravnika stoji da je MK ukinuo dva računa 2018, a krajem prošle godine i u CKB-u, pa trenutno nema otvoren račun ni u jednoj banci. U avgustu 2018. račun je bio u blokadi duže od dvije godine na 350 hiljada eura, a sve nepokretnosti su pod hipotekama, privremenim mjerama i zabilježbama postupaka, notarskih zapisa i poreskih potraživanja. Prema podacima Uprave prihoda i carina, Meljine kompleks je posljednji IOPPD obrazac podnijela za oktobar 2019, dok od 2018. godine nije predavala završne račune.

Izabran arbitar

Advokat Miloš M. Vuksanović saopštio je da je u postupku investicione arbitraže koju su Atlas grupa i Duško Knežević pokrenuli protiv Crne Gore izabran arbitar. Navodi da prema UNCITRAL arbitražnim pravilima, Crna Gora ima rok od 30 dana da izabere svog arbitra, a ukoliko to ne uradi, izabraće ga Stalni arbitražni sud u Hagu.

- Pravni tim Atlas grupe i dr Duška Kneževića su 1. decembra 2020. godine poslali zahtjev za arbitražu, čime je pokrenut arbitražni postupak protiv Vlade Crne Gore radi naknade štete. Arbitražni postupak je započet zbog kršenja Međunarodnog ugovora između Crne Gore i Kipra o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, koji propisuje u ovom slučaju primjenu arbitražnih pravila UNCITRAL - saopštio je Vuksanović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.