NavMenu

Herceg Novi, destinacija koju treba osjetiti i doživjeti - Bogata turistička ponuda na obali i u zaleđu

Izvor: eKapija Utorak, 21.06.2022. 09:47
Komentari
Podeli
(Foto: TO Herceg Novi)
U Herceg Novom trenutno boravi više od 10.000 turista. Trenutna posjeta obećava da će sezona biti približna onoj iz rekordne 2019. godine, međutim iz lokalne turističke organizacije oprezni su kada su prognoze u pitanju. Ono što je sasvim sigurno, ko ovog ljeta odluči da provede odmor u Herceg Novom, imaće priliku da uživa u brojnim sadržajima. Turistička organizacija grada nedavno je predstavila i novi slogan "hercegnovi.Feel it" kojim poručuju da je Herceg Novi destinacija koju treba osjetiti i doživjeti.

- Osnovni cilj kampanje je isticanje elemenata turitičke ponude koji su karakteristični za Herceg Novi kao što su festivali, sadržaji planine Orjen i uopšteno ponuda zaleđa, sadržaji za porodicu, aktivni sadržaji i ostali elementi ponude. Kreirane su varijacije slogana Feel.it koje će u okviru podkampanja istaći svaku od karakterističnih elemanata turističke ponude - kaže za eKapiju Dalibor Vuković iz Turističke organizacije Herceg Novi.

A zašto baš Herceg Novi? Komparativne prednosti grada ogledaju se prvenstveno u prirodno-geografskim karakteristikama destinacije, poručuje Vuković.

- Lociran na tromeđi, Herceg Novi predstavlja idealnu bazu za sve one turiste koji tokom svog odmora planiraju da posjete brojne poznate izletničke destinacije poput Dubrovnika, Kotora ili Trebinja. Takođe, blizina planine Orjen i bogat sadržaj aktivne ponude, omogućavaju turistima da u istom danu dožive čari planine i obale. Nasuprot tome, poluostrvo Luštica koje obiluje zelenilom, skrovitim uvalama i tradicionalnim selima, idealno je rješenje za bjeg iz urbane zone. Pored navedenog, Herceg Novi obiluje prepoznatljivim kulturnim sadržajem koji tu destinaciju izdvaja u odnosu na druge - kaže sagovornik našeg portala.

Herceg Novi nije grad koji živi samo tokom sezone. Naime, fešta počinje već u februaru, Praznikom mimoze, i nastavlja se tokom cijele godine. Ipak, čini se da su ove godine dešavanja u gradu brojnija nego ikad. U Herceg Novi se vraćaju Skale, nastavlja se druženje na Trgu od knjige, a novi festival The Hype okupiće najveće regionalne zvijezde.

- Bogat i raznovrstan program kada su festivali, manifestacije i događaji u pitanju, očekuje nas i ovog ljeta. Kule i tvrđave iz večeri u veče okupljaće na svojim pozornicama poklonike muzičkih i kulturnih događaja. Tradicionalni, događaji koji će se održavati u Herceg Novom i ove godine su Buđenje ljeta, Festival Dani muzike, Trg od knjige, Bokeško srce, Operosa festival, Guitar Art Summer Fest, Trg od Ćirilice, Filmski festival Herceg Novi Montenegro film festival, Festival Jazz Bay Herceg Novi, Big game fishing, Hercegnovski strip festival, Međunarodni festival klapa, Međunarodni festival horova... Tu su i novi događaji: muzički festival Skale, Time Code događaj elektronske muzike, mjuzikl San o Boki, zatim još jedan muzički festival The Hype, Roots revival - reggae festival, kao i brojni koncerti popularnih muzičkih zvijezda te promocije književnih ostvarenja - navodi Vuković.

Promocija kampanje i slogana Feel.it (Foto: TO Herceg Novi)Promocija kampanje i slogana Feel.it
Osim brojnih muzičkih i kulturnih dešavanja, Herceg Novi se može pohvaliti i izletničkom ponudom, prvenstveno brodovima do izletišta na poluostrvu Luštica.

- Kada govorimo o Luštici važno je pomenuti novinu u ponudi, tačnije Turistička organizacija Herceg Novi je u saradnji sa Turističkom organizacijom Tivta za ovu godinu pripremila i program "Život na Luštici" koji za cilj ima da goste upozna sa uspavanim selima, čudesnim tvrđavama, fantastičnim vidikovcima, načinom života i bogatom prošlošću poluostrva, kao i brojnim sakralnim objektima zbog kojih Lušticu zovu i "Mala sveta gora" - otkriva nam Vuković.

Zajedničkim projektom, kako kaže, obuhvaćena je i izrada nove mape Panoramski put - Luštica, i to na našem, ruskom, engleskom i njemačkom jeziku kao i izradu audio vodiča što sve zajedno predstavlja odličnu ponudu zahvaljujući i brojnim markiranim stazama za ljubitelje aktivnog turizma.

Pored Luštice u ponudi je i zaleđe grada, odnosno sadržaji Vrbanja, Orjena i sela u zaleđu grada sa izuzetnom gastro ponudom koju čine organski proizvodi.

- Takođe, tu su i planinarske i biciklističke staze, ali i Avanturistički park Vrbanj kao preporuka za ljubitelje adrenalinskog programa, jednako interesntan za mališane od 6 godina kao i za starije i spretnije učesnike. U okviru parka se nalazi i zona za odmor i rekreaciju sa uređenom trim stazom i ljetnikovcima. Posjetiocima su na usluzi osmoro sertifikovanih instruktora. Zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa Agencijom za razvoj Orjena kompletan Park prirode Orjen predstavlja savršeno mjesto za boravak u prirodi sa brojnim sadržajima - kaže naš sagovornik.

Kako smo već pomenuli, u gradu trenutno boravi više od 10.000 turista.

- To predstavlja rast od 40% u odnosu na isti period prošle godinu, ili oko 17% manje u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Prethodne godine su nas naučile da je nezahvalno prognozirati, međutim ako je suditi po predsezoni, mogli bismo očekivati godinu nalik 2019. Najave su zaista dobre, poponjenost će biti na viskom nivou, te može se zaključiti da se svi turistički radnici potajno nadaju rekordnoj sezoni - kaže Vuković.

Sudeći po trenutno raspoživoj statistici koja se odnosi na privatni smještaj, najveći broj gostiju dolazi iz Srbije, zatim Rusije, BiH i Ukrajine. Naš sagovornik kaže da je, u poređenju sa prošlom godinom, broj turista iz Srbije i BiH gotovo identičan, dok se broj gostiju iz Rusije povećao za 50%, a iz Ukrajine čak 70%.

Na pitanje da li je osjetan nedostatak turista iz Rusije i Ukrajine, naš sagovornik kaže da je, u odnosu na 2019. godinu, trenutno stanje sa gostima iz Rusije za 60% lošije.

(Foto: TO Herceg Novi)
- S druge strane, Ukrajinaca gotovo duplo više sada u destinaciji nego 2019. godine. Iako je samo riječ o parcijalnoj statistici, statistika hotela će naknadno biti dostavljena od strane državne agencije za statistiku Monstat, može se zaključiti da ove godine neće izostati, te da će brojne direktne avio linije koje su postaojale ranijih godina, djelimično biti nadomiještene indirektnim letovima, prvenstveno preko Istanbula. S obzirom na ratna dešavanja, moramo imati u vidu da se određen broj Ukrajinaca i Rusa trenutno opredjeljuje za Crnu Goru kao sigurnu destinaciju za duži period, što svakako utiče na pozitivnu turističku statistiku - ističe Vuković.

U međuvremenu, navodi, jenjavanjem situacije sa kovidom, vratila su se neka tradicionalna zapadna tržišta i ponovo uspostavile avio veze, a uvedene su i nove avio linije, poput onih sa Pragom ili Istanbulom.

- Očekuje se značajnija posjeta gostiju iz Zapadne, Srednje i Sjeverne Evrope, a posebno raduje dobar buking gostiju iz Velike Britanije, Francuske, Baltičkih zemalja, Skandinavije, Luksemburga i drugih - dodaje sagovornik eKapije.

Kada je riječ o kapacitetima hotelskog smještaha, Vuković kaže da se oni uvećavaju iz godine u godinu

- To je jedan od važnih preduslova za jačanje imidža destinacije i prevazilaženje njenog sezonalnog statusa. Lazure Hotel je ove godine otvorio vrata svog depandansa, uskoro se otvara i hotel Mamula Island na ostrvu Lastavica, a u procesu izradnje je i hotel Žager u Bijeloj koji će imati oko 100 smještajnih jedinica. Privatni smještaj i dalje dominira kad je ukupan smještajni kapacitet u pitanju, a ono što raduje je sve veći broj visokokategorizovanih jedinica - zaključuje Dalibor Vuković u razgovoru za eKapiju.

Dragana Obradović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.