NavMenu

MK Group gradi četvrti vjetropark i prvi agrosolarni projekat u regionu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 27.06.2022. 09:40
Komentari
Podeli

(Foto: Miloš Vlahović)
Novim projektima započetim ovog proljeća kompanija MK Group potvrđuje svoju ulogu lidera u obnovljivim izvorima energije u regionu. Svečanom ceremonijom u Štolcu kod Kule, kompanije MK Group i Fintel Energija zvanično su obilježile početak radova na izgradnji vjetroparka "Kula 2". Na teritoriji opštine Kula, pored vjetroparkova, ove dvije kompanije ujedno razvijaju najveći agrosolarni projekat u Evropi i prvi na Balkanu.

Vjetropark najsavremenije tehnologije "Kula 2" gradi se u blizini prvog vjetroparka u Srbiji "Kula", koji su takođe otvorile ove kompanije još 2015. godine. Uz investiciju od 17,5 mil EUR, planirano je da radovi budu završeni do kraja godine, a puštanje u rad u martu 2023. godine.

Generalni direktor Fintel Energije, Ticijano Đovaneti podsjetio je da je ova kompanija, zajedno sa MK Group, pionir u oblasti obnovljivih izvora energije i najznačajniji nezavisni proizvođač električne energije na energetskom tržištu Srbije.

- Sa tri otvorena i četvrtim vjetroparkom u izgradnji naše zajedničke investicije u projekte zelene energije iz vjetra do sada iznose 163 mil EUR. Na taj način obezbijedili smo 238 GWh struje godišnje za potrebe 59.000 domaćinstava. Na ovome se ne zaustavljamo i već planiramo nove ambiciozne projekte, koji će dodatno pozicionirati Srbiju na zelenoj mapi ovog dijela Evrope - rekao je Đovaneti.

Generalni direktor MK Group, Mihailo Janković, potvrdio je dalje širenje u oblasti obnovljivih izvora energije obje kompanije.

(Foto: MK Group)

- Zajedno razvijamo projekte vjetroparkova i solarnih elektrana u Srbiji sa ukupnim planiranim kapacitetom od gotovo 1GW, uz investiranje preko milijardu eura u narednih pet godina. Samo ove godine započeli smo realizaciju projekata koji podrazumijevaju ulaganje od 360 mil EUR - izjavio je Janković i istakao doprinos ovih investicija ostvarenju cilja Vlade Srbije da se učešće energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine poveća na najmanje 40%.

Vjetropark "Kula 2" će, sa kapacitetom od 10 MW, snabdijevati srpsku elektroenergetsku mrežu sa 28,6 GWh struje godišnje, što je ekvivalent energiji koju troši oko 8.000 domaćinstava.


Prvi agrosolarni projekat u regionu

Na teritoriji opštine Kula, pored vjetroparkova, ove dvije kompanije ujedno razvijaju najveći agrosolarni projekat u Evropi i prvi na Balkanu, čime će potvrditi svoje liderstvo u regionu kad se radi o obnovljivim izvorima energije.

Potpisivanjem memoranduma o razumijevanju sa kineskom kompanijom PowerChina, kompanije Fintel Energija i MK Group zvanično su započele sa realizacijom zajedničkog projekta Agrosolar u Kuli. Nakon što su se pozicionirale kao lideri u proizvodnji struje iz energije vjetra, započinju pionirski poduhvat koji koristi energiju sunca i u isto vreme omogućava održivu poljoprivrednu proizvodnju ispod solarnih panela. U pitanju je prvi projekat ovog tipa na Balkanu i najveći u Evropi, a vrijednost investicije iznosi 340 mil EUR.

(Foto: Promo/Jakov Simović)

- Potpisivanjem ovog sporazuma definisali smo jasnu zainteresovanost obje strane da uzmu učešće u najvećem agrosolarnom projektu u Evropi. Posebno značajan korak je izgradnja pilot solarnog parka od 50 kilovata, koja započinje u naredna tri mjeseca. Agrosolar projekat će se prostirati na 770 hektara na teritoriji opštine Kula. Solarna elektrana biće kapaciteta 660 MW, a planirana godišnja proizvodnja zelene energije oko 832 GWh, što zadovoljava potrebe oko 200.000 domaćinstava - izjavio je Ticijano Đovaneti, generalni direktor Fintel Energije.

Andrija Vuković, direktor resora za finansije i rizike MK Group istakao je da agrosolar donosi veliku inovaciju kroz sinergiju zelene energije i održive poljoprivrede.

- Obje oblasti su odavno dio agende MK Group, ali i nacionalne strategije naše države. Ovaj projekat donijeće još jednu inovaciju u srpski energetski sektor, pošto će u okviru druge faze biti izgrađeno postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika koje će se napajati iz solarne elektrane. Pored zelenog vodonika ova tehnologija omogućiće i proizvodnju 300 tona urea mineralnog đubriva dnevno, dobijenog na potpuno održiv način - izjavio je Andrija Vuković, direktor resora za finansije i rizike MK Group.

(Foto: Promo/Jakov Simović)

Kineska kompanija PowerChina, jedna je od najvećih građevinskih kompanija na svijetu kad je u pitanju infrastruktura i sektor energetike.

- Veliko nam je zadovoljstvo što smo potpisivanjem sporazuma ozvaničili saradnju i partnerstvo sa Fintel Energijom i MK Group, pionirima i liderima Jugoistočne Evrope u ovoj oblasti. Radujemo se radu na projektu i zajedničkom cilju da razvijamo energiju iz obnovljivih izvora u Srbiji i doprinesemo dostizanju ugljenične neutralnosti - izjavio je Jang Bo, predstavnik kompanije PowerChina u Srbiji.

Fintel Energija i MK Group se već čitavu deceniju svrstavaju u red vodećih kompanija u proizvodnji električne energije iz vjetra na Balkanu. Krajem 2015. godine otvoren je vjetropark "Kula", koji je ujedno bio i prvi u Srbiji ukupne instalisane snage 9,9 MW, a manje od godinu dana kasnije otvoren je i drugi vjetropark "La Piccolina", ukupne instalisane snage od 6,6 MW. U septembru 2019. godine, pokretanjem vjetroparka "Košava" u Izbištu sa instalisanom snagom postrojenja od 69 MW, čak 45.000 domaćinstava je pokriveno "zelenom" strujom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.