NavMenu

Inđija se sprema za nepotvrđen dolazak velikog proizvođača automobila - Industrijska zona proširuje se na još 900 hektara

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 26.05.2022. 14:27
Komentari
Podeli
(Foto: Opština Inđija)
Odbornici Skupštine Inđije usvojili su u ponedeljak izmjenu opštinskog prostornog plana, kojim se sjeveroistočna industrijska zona proširuje na još 900 hektara. Osnovni razlog izmjene prostornog plana je, kako je obrazloženo, očekivanje dolaska svjetskog automobilskog giganta koji bi proizvodio električne automobile.

Zvanične informacije o potencijalnom investitoru očekuju se za nekoliko nedelja i u slučaju potvrde njegovog dolaska, kako poručuju iz Inđije, ekonomija i standard čitave Srbije značajno bi porastao. Izmjena opštinskog prostornog plana odnosi se na stvaranje mogućnosti da se, u skladu sa važećim propisima, na lokalitetu sjeveroistočno od naselja Inđija, između pruge za vozove velikih brzina i autoputa E 75, uz dalju urbanističku razradu i direktnu primenu plana, formiraju nove radne zone.

Ovu investiciju indirektno je najavio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju Sajma automobila. O dolasku automobilskog giganta šuška se već duže vrijeme, a Vučić je potkrepio optimistična očekivanja izrazivši uvjerenje da ćemo uspjeti da ubijedimo neke od globalnih igrača da otvore svoje fabrike baš u našoj zemlji.

- Uskoro očekujemo odluke još barem dva proizvođača, i to bi bila najveća promjena za našu zemlju, u njenoj modernoj istoriji, ako bismo barem jednog od ta dva globalna igrača uspjeli da dovedemo - naveo je predsjednik, izrazivši očekivanje da će Srbija uspjeti da napravi cio lanac u proizvodnji električnih automobila.

Prema riječima predsjednika opštine Inđija Vladimira Gaka, usvajanjem odluke o Prostornom planu, odbornici ispisuju istoriju. Naveo je da se očekuje dolazak novog investitora koji će graditi svoj proizvodni pogon na preko 700 hektara. Potpisani su protokoli i jedan dio ugovora koji idu ka realizaciji investicije i vrlo brzo će se, dodaje Gak, znati rezultat. Riječ je o investiciji koja će otvoriti 4.000 do 5.000 novih radnih mjesta i koja je 10 puta veća od Tojo Tajersa u svakom smislu - i od broja zaposlenih i od visine i vrijednosti investicije i od površine zemljišta na kojem će se graditi fabrika.

Kako je potpisana klauzula o tajnosti, za sada ne može da se priča o kom investitoru je riječ. Nedavno se u medijima pojavila informacija da se njemački gigant u oblasti auto industrije Volkswagen opredijelio za lokaciju za izgradnju fabrike u Inđiji. Prema tim navodima, ova opština izabrana je zbog veoma dobre infrastrukture, ali i lokacije, pošto se nalazi na pola puta između Novog Sada i Beograda. Takva mogućnost najavljuje se u medijima, još od 2019. godine, a Gak je u više navrata potvrdio je da je Inđija spremna da odgovori svim zahtjevima njemačkog giganta, ako do razgovora dođe.

- Mogu da kažem da su u pitanju čak tri investitora iz te oblasti. Uvjeren sam da ćemo u naredna tri mjeseca dobiti potvrdu ko će od njih graditi svoje postrojenje u našoj opštini i ko će, apsolutno, promijeniti privrednu sliku Inđije ali i cijele Srbije - poručio je Gak.

________________________________

Najveća investicija u jugoistočnoj Evropi

Na sjednici SO Inđije, Gak je rekao da je ova investicija od velikog značaja ne samo za to mjesto, nego i za Srbiju i čitavu jugoistočnu Evropu. U poslednjih 30 godina ovo je, prema njegovim riječima, jedna od najvećih investicija u čitavoj jugoistočnoj Evropi. Ono što je Gak jedino htio da otkrije je to da je u pitanju firma iz automobilske industrije i da ovoj investiciji prethodi još jedna o kojoj će uskoro biti riječi, a koja je prateći dio tog velikog projekta.

O izmjeni i dopuni Prostornog plana opštine, trebalo je da se glasa na sjednici održanoj 11. aprila, ali je taj predlog povučen na zahtjev predagača. Кako je obrazložio Gak, predlog je povučen zbog zahtjeva potencijalnog investitora da u Prostorni plan budu unijete detaljne informacije.

___________________________________


Кako je ranije najavljeno, Folksvagen će u ovom dijelu Evrope izgraditi fabriku vrijednu 1,4 mlrd EUR u kojoj će zaposliti 5.000 ljudi, sa godišnjim kapacitetom od 300.000 vozila. Njemački gigant je i pored pandemije korona virusa i ukrajinske krize u prva tri mjeseca ove godine ostvario ogromnu dobit od više milijardi eura. Iako koncern nije prodao više automobila, štaviše od januara do marta isporučio je oko pola miliona automobila manje nego prošle godine u isto vrijeme, došlo je do porasta potražnje za električnim automobilima, kojih je u prvom kvartalu prodato oko 99.000 komada.

Međutim, mediji tvrde da nije samo njemački brend u igri, već da Vlada Srbije vodi intenzivne pregovore i sa čelnicima jedne velike japanske automobilske kompanije o izgradnji njenog proizvodnog pogona u našoj zemlji. Tako je nedavno procurela informacija da nadležni u Srbiji japanskom partneru nude da fabriku izgradi u Inđiji, kao jednoj od potencijalnih lokacija, a riječ je o proizvodnji električnih automobila.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.