NavMenu

Crnogorskim studentima dostupni brojni stipendijski programi

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.05.2022. 13:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lucky Business/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo prosvjete Crne Gore, u oblasti visokog obrazovanja, nudi studentima veliki broj stipendija koje se ostvaruju na osnovu saradnje sa ministarstvima i univerzitetima u inostranstvu.

Crnogorskim studentima je omogućen pristup stipendijama koje se ostvaruju na osnovu potpisanih sporazuma o saradnji sa određenim zemljama u oblasti visokog obrazovanja Mađarskom, Slovačkom, i na osnovu bilateralnih sporazuma sa Hrvatskom i Slovenijom.Takođe, i na osnovu raznolike ponude programa stipendiranja u kojima je Crna Gora učesnik a koji omogućavaju studentima da se prijave na individualnoj osnovi.

- Izbor je raznovrstan – stipendije za pune osnovne studije, magistarske studije, za parcijalne studije, semestarske boravke, za doktorske istraživačke i nastavničke boravke, a u okviru nekih programa u ponudi su i pripremni kursevi kao i ljetnje škole učenja jezika - navode iz Ministarstva prosvjete.

Programi, za akademsku 2022. /2023. godinu, u kojima je Ministarstvo imalo aktivnu ulogu su: Stipendium Hungaricum - program saradnje sa Vladom Mađarske, stipendije Vlade Narodne Republike Kine koje se ostvaruju posredstvom saradnje Ministarstva sa Ambasadom NR Kine u Crnoj Gori, kao i bilateralne stipendije sa Vladama Hrvatske i Slovenije.

Zainteresovani studenti mogu se prijaviti na adresi Ministarstva, a zatim će Ministarstvo vršiti prijem i selekciju kandidata koje predlaže inostranom partneru na dalju procjenu i konačan izbor.

- Za ostale programe, prijavljivanje se uglavnom vrši elektronskim putem otvorenim pristupom direktno stranoj instituciji, a značajna uloga Ministarstva je u obezbjeđivanju informacije i mogućnosti pristupa ponudi stipendijskih programa našim učenicima i studentima u cilju sticanja iskustva školovanja u inostranstvu - piše u saopštenju.

Ministarstvo objavljuje konkurse, sa detaljnijim informacijama, na internet stranici Ministarstva prosvjete, kao i na platformi https://infoeduco.me i upoznaje zainteresovane kandidate sa uslovima i procesom prijave.

Uslovi uglavnom podrazumijevaju posjedovanje odgovarajućih diploma i sertifikata, u zavisnosti od izbora programa, prepise ocjena, ličnih dokumenata, motivacionog pisma, prijemnog ili pisma preporuke, poštovanje starosne granice, ljekarskog uvjerenja, u zavisnosti od vrste programa.

- Ministarstvo prosvjete poziva mlade ljude da posjete sajt Ministarstva, koji se redovno ažurira, sa ponudama stipendijskih programa za visoko obrazovanje, kao i da se obrate odgovornima i kontakt osobama zaduženim za saradnju i programe sa inostranstvom, za uputstva i pomoć u procesu prijave - navodi se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

EBRD najavljuje tender za autoput - Vrijednost dionice od Mateševa do Andrijevice 530 mil EUR, banka finansira 200 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo Andrijevica. Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 mil EUR, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.