NavMenu

Crna Gora može da računa na podršku MMF-a

Izvor: Mina Utorak, 24.05.2022. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: Kristi Blokhin/shutterstock.com)

Crna Gora i Međunarodni monetarni fond (MMF) nastavljaju izuzetno dobru i partnersku saradnju, saopšteno je nakon sastanka premijera Dritana Abazovića sa izvršnom direktoricom te međunarodne finansijske institucije, Kristalinom Georgijevom.

Abazović je naveo da je Crna Gora odlučna da shodno zaslugama u sprovedenim sveobuhvatnim reformama napreduje na evropskom kursu, gledajući svoju budućnost kao prva naredna punopravna članica EU, uz ocjenu da je agresija Rusije na Ukrajinu dodatan motiv i da Zapadni Balkan napreduje u tom smjeru.

- Cilj Vlade koju predvodim je da u kontekstu globalne zdravstvene i geopolitičke krize, pokrene snažan i konkretan investicioni proces u pravcu realne diverzifikacije ekonomije i stvori povoljan ambijent za investicije - rekao je Abazović.

On je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, kazao da je intencija Vlade da se unaprijedi poslovni ambijent, naročito sa zdravim privrednim projektima zasnovanim na održivom razvoju i "zelenoj" politici, i da se snažnije razvijaju pojedini sektori, prije svega energetika.

Georgijeva je ukazala na spremnost te međunarodne finansijske organizacije da pruži podršku Crnoj Gori u daljem savladavanju izazova sa kojima se suočava.

- U neizvjesnom ekonomskom okruženju Crna Gora uvijek može računati na MMF - navela je Georgijeva.


Abazović i Georgijeva su razgovarali o Izvještaju Misije za Crnu Goru koji je Odbor direktora MMF-a usvojio, uticaju krize izazvane pandemijom koronavirusa na crnogorsku ekonomiju i reformama u sektoru ekonomije.

Sagovornici su razgovarali i o kreiranju novog finansijskog sistema za međunarodna plaćanja, čiji je Georgijeva jedan od predvodnika, koji se zasniva na Central Bank Digital Currencies, a što bi dalo određenu nezavisnost Crnoj Gori u smislu bržeg i lakšeg međunarodnog plaćanja.

Abazović boravi u trodnevnoj posjeti Švajcarskoj, gdje učestvuje na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.