NavMenu

Usaglašen predlog sporazuma o investiranju u Galeb

Izvor: Mina Utorak, 24.05.2022. 09:19
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Refik Mollabeqiri)
Vlada, državna kompanija Ulcinjska rivijera i kotorska firma Sunny Palace preliminarno su usaglasile predlog sporazuma o regulisanju međusobnih odnosa u vezi investiranja u ulcinjski hotel Galeb, pišu Vijesti.

Kompanija Sunny Palace je ovog mjeseca od podgoričkog Rokšpeda kupila zemljište na kojem se nalazio nekadašnji hotel Galeb, a koje je oglašeno na prodaju u martu prošle godine.

Izvor Vijesti je objasnio da je taj predlog sporazuma preduslov da se zatvori kupovina sa Rokšpedom.

- Predlog sporazuma je usaglašen, treba da prođe dalje interne obrade na Vladi i da ga ona utvrdi na sjednici, nakon čega slijedi njegovo potpisivanje - kazao je izvor lista.

Na prodaju je bila ponuđen ukupna površina urbanističke parcele od 42,5 hiljada metara kvadratnih, od čega je u vlasništvu Rokšpeda 24,3 hiljade kvadrata, a ostatak je predviđen za priobalni pojas koji pripada toj lokaciji.

Rokšped je 2006. godine kupio hotel Galeb, koji je potom srušio i na čijoj je lokaciji trebalo da izgradi novi, ali tu obavezu nije ispunio. Rokšped je kupio hotel za 5,75 miliona i obavezao se da će u njega da uloži 15,4 miliona i da će imati pet zvjezdica. Umjesto toga, hotel je srušen početkom 2008. godine, a vlasnik je na istom mjestu, shodno aneksu ugovora, najavio gradnju novog objekta kojeg nikad nije sagradio.

Nakon 16 godina, koje su obilježile razne kontroverze, opstrukcije, kršenje zakona i ugovora, obmane i sudski procesi, saga o izgradnji hotela Galeb u Ulcinju sada je ušla je u novu eru.

Predsjednik ulcinjskog odbora Građanskog pokreta URA, Omer Bajraktari, ocijenio je da je privatizacija hotela Galeb bila jedna od najkontroverznijih i najštetnijih u opštini Ulcinj po nekoliko osnova.

- Prvi je nepoštovanje zakona i ugovora. To kažem iz prostog razloga, jer da su se poštovali zakon i osnovni ugovor na današnji dan bi u Galebu bilo smješteno nekoliko stotina turista - kazao je Bajraktari.

On tvrdi da je poraz za sve državne i lokalne institucije što se dozvolilo da hotel Galeb doživi to što je doživio i da ta lokacija danas služi kao parking.

Bajraktari je ocijenio da je druga dimenzija problematične privatizacije Galeba u turističkom i ekonomskom smislu.

- Rušenjem hotela, u Ulcinju je ubijen pravi turizam. Urbani dio grada ima manju vrijednost i turizam je pošao u nepoželjnom pravcu - rekao je Bajraktari.

On je siguran da će nova Vlada uložiti maksimalne napore da na toj lokaciji bude izgrađen novi hotel, sa kojim bi počela nova era ulcinjskog turizma.


- Malo nas dijeli od toga da počne realizacija projekta. Novi vlasnik će morati da poštuje sve ugovore i moraće u najkraćem mogućem roku početi sa realizacijom tog investicionog poduhvata. Siguran sam da će i nova lokalna uprava biti servis tog poduhvata. Sa novim hotelima eksluzivne kategorije na lokaciji bivših hotela Galeb i Jadran, Ulcinj će se na velika vrata vratiti na zasluženo mjesto elitne turističke mape Evrope - kazao je Bajraktari.

Gradnju novog hotela sa pet zvjezdica sada najavljuje firma koja je osnovana u martu 2020. godine. Prema nezvaničnim informacijama, zemljište je prodato više nego što je Rokšped kupio Galeb na tom zemljištu, čiji je u početku bio korisnik, da bi se prije dvije godine upisao kao formalni vlasnik.

- S obzirom na tradiciju i renome nekadašnjeg hotela Galeb koji je bio jedan od simbola grada Ulcinja, cilj nam je da na ovoj lokaciji izgradimo resort kategorije pet zvjezdica po najvećim standardima hotelske industrije, vraćajući ponovo stari sjaj ovoj lokaciji. Uvjereni smo da novo vrijeme za Galeb tek dolazi - rekli su nedavno iz kotorske kompanije.

Oni su objasnili da će za izradu projektne dokumentacije budućeg hotela biti angažovani renomirani saradnici iz inostranstva, kako bi se u tom procesu primijenili aktuelni trendovi i najviši međunarodni standardi u hotelskom biznisu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.